Legea junglei. În România, substanțele de uz veterinar se vând la liber

0
Publicat:

În România nu există o lege care să reglementeze vânzarea substanțelor toxice de uz veterinar decât în două situații: atunci când vorbim despre produse psihotrope și stupefiante. În rest, totul se vinde la liber și oricui. Este motivul pentru care avem de-a face cu cazuri de intoxicație și chiar deces. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc zilele trecute într-o comună din Iași. Victime: două fetițe.

Substanțele pentru deparazitarea oilor produc victime în rândul copiilor. Sursa: arhivă
Substanțele pentru deparazitarea oilor produc victime în rândul copiilor. Sursa: arhivă

Două fetiţe de trei, respectiv patru ani din localitatea Goești, judeţul Iaşi, au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost spălate pe cap cu o substanță pentru deparazitat animale. Și, din păcate, nu este singurul caz de acest fel. Anul trecut o fetiță de cinci ani din Țăndărei a murit din cauza aceluiași tratament.

Nu putem vorbi despre un fenomen, căci avem de-a face cu cazuri izolate, însă e clar că această metodă este des folosită de unii părinți. Se pune, așadar, întrebarea: cum se produce intoxicatia și de ce avem acces liber la astfel de substanțe care, în mod normal, ar trebui cumpărate doar cu rețetă?

Cum se produce intoxicația

Problema trebuie privită din mai multe puncte de vedere, a explicat pentru „Adevărul” Florin Mlagiu, doctor în știinte medical veterinare. 

În primul rând, aceste substanțe de uz veterinar, care se folosesc împotriva căpușelor, a păduchilor și scabiei, trebuie utilizate doar pentru deparazitarea animalelor. Sunt total interzise pentru uz uman. „Însă, există persoane care pun mâna pe aceste soluții și le folosesc după capul lor și chiar pe propriii copii”, este de părere specialistul.  „Produsul se absoarbe prin piele, intră în circulația sanguină, de aici ajunge la organe. Așa se produce intoxicația. Dacă nu se intervine rapid, iar pacientului nu i se administrează antidotul, își poate pierde viața!”, a explicat medicul veterinar.  

Mai mult, în zona contactului cu soluția respectivă pielea omului poate fi grav afectată. „Pielea animalului, că vorbim despre cai, oi, vaci..este mult mai groasă decât a omului și mai puțin sensibilă. O vacă, de exemplu are pielea groasă de un centimetru, iar o oaie de jumătate de centimetru. Pielea unui om este de doar 0,2 centimetri grosime”. 

Substanțele trebuie diluate înainte de a fi folosite. O concentrație mare ucide 

În al doilea rând, înainte de a fi folosite pe animale, substanțele trebuie diluate corespunzător. „Substanța din bidon vine în concentrație de 100%, iar în funcție de prescripție se diluează. De exemplu, un litru dintr-o astfel de soluție se diluează în sute de litri de apă sau chiar mai mult. La final, ajungem la o soluție care nu afectează în nici un fel sănătatea animalului”, explică specialistul. 

„Dacă oamenii folosesc o substanță activă nediluată, se pot întâmpla tragedii. Pe fiecare flacon în parte se spune care este mililitru pe kilogram, pelitru etc. Dacă nu știu, le folosesc nediluate și automat apare autointoxicatia și în anumite cazuri chiar moartea. Căci una e să deparazitezi o oaie de 60, 70 de kilograme cu diluția recomandată de producător și alta e să deparazitezi un copil de 20 de kilograme cu o substanță concentrată 100%”.

O legislație cu mari hibe

În al treilea rând, vorbim despre o legislație care nu este bine reglementată. „Accesul la aceste substanțe toxice ar trebui restricționat prin lege. Dacă vă aduceți aminte de cazul Mădălinei Manole care a folosit un erbicid care provoacă sufocare și care se găsea la liber. Astfel de substanțe nu trebuie să ajungă pe mâna oricui. Trebuie luate decizii foarte stricte și corecte vizavi de eliberarea lor. Acum, noi ne ducem în farmacie și cumpărăm tot ce vrem”, a explicat medicul. 

Dacă în ceea ce privește produsele care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope legea este clară și spune că acestea se eliberează cu prescripție medicală, celelalte medicamente, printre care antibiotice și produse deparazitare, se vând la liber. „Fiecare dintre noi se poate duce la orice farmacie veterinară să ceară astfel de substanțe. Le putem cumpăra fără rețetă inclusiv din cabinetele veterinare care au farmacie. Domnule, am o oaie cu râie. Dați-mi și mie niște diazinol. Să vedeți că veți primi”, mai spune specialistul. „Faptul că orice persoană poate intra în posesia acestor substanțe extrem de toxice este doar vina sistemului”.

Cum ar trebui procedat? Ca să obții aceste medicamente, teoretic ar trebui să ai o rețetă de la un medic veterinar. „Însă mai este una aspect: sunt oameni care au primit rețetă, au cumpărat medicamentul dar în loc să-l folosească la animale l-au folosit la copii. Vina le aparține 100%”. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite