Crește alarmant numărul copiilor intoxicați cu substanțe de uz veterinar. Avertismentul medicilor

0
Publicat:

Pe lângă fetiţa de trei ani care a fost spălată pe cap cu un insecticid extrem de puternic pentru uz veterinar, alți 11 copii au ajuns, în ultimele două luni (decembrie 2023 - ianuarie 2024), la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, grav intoxicaţi cu astfel de substanţe.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Sunt șanse minime de supravieţuire pentru fetiţa de trei ani, din Iași, care a fost spălată pe cap cu Diazinol, un insecticid extrem de puternic pentru uz veterinar. Medicii trag un semnal de alarmă în privința creşterii alarmante a numărului copiilor intoxicaţi cu astfel de substanţe.

În ultimele două luni, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi au fost fost trataţi alţi 11 copii grav intoxicaţi cu astfel de substanţe

Fetița de patru ani care doar a inhalat vapori din substanța extrem de toxică este în afara oricărui pericol, în schimb sora ei, mai mică cu un an, care a fost spălată pe cap cu insecticidul pentru uz veterinar, este în stare foarte gravă, spun medicii ieșeni.

„Nu mai utilizați substanțe de uz veterinar pentru copii!”

Prognosticul este extrem de rezervat la această pacientă. De altfel, din luna decembrie 2023 până în prezent (n.red. ianuarie 2024) avem 11 cazuri de intoxicație cu astfel de substanțe. Vreau să atenționăm părinții și să tragem un mare semnal de alarmă: nu mai utilizați substanțe de uz veterinar pentru copii. Există substanțe pentru păduchi, pentru scabie în farmaciile umane. Chiar dacă pe prospectele acestor substanțe de uz veterinar nu scrie că sunt cu toxicitate crescută, riscul de deces atât pentru copil cât și pentru adult este foarte mare”, subliniază dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași. 

Specialiștii spun că substanța blochează o serie de reacții din organism, care sunt responsabile de funcționarea normală a sistemului nervos și pot determina creșterea necontrolată a tensiunii sau scăderea glicemiei. 

Totodată, medicii ieșeni spun că în alte centre universitare au fost cazuri în care copiii nu au mai putut fi salvați. De exemplu, în 2023, o fetiță de cinci ani, din Țăndărei, a murit din această cauză - intoxicație cu substanțe de uz veterinar. 

Marți după-amiază, 16 ianuarie 2023, cele două fetițe din localitatea Goești, comuna ieșeană Lungani, s-au simțit rău la scurt timp ce în cameră a fost pulverizată o substanță deosebit de toxică - Diazinon, un insecticid antiparazitar folosit la cai, oi sau porci. Mai mult, fetița de trei ani a fost spălată pe cap de același tip de insecticid. La scurt timp, cele două fetițe au fost găsite inconștiente. 

În România nu există o lege care să reglementeze vânzarea substanțelor toxice de uz veterinar decât în două situații: atunci când vorbim despre produse psihotrope și stupefiante. În rest, totul se vinde la liber și oricui. Este motivul pentru care avem de-a face cu cazuri de intoxicație și chiar deces.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite