10.000 de euro, cel mai mare premiu acordat vreodată în România pentru o carte. Vezi cine l-a primit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul literar „Augustin Frăţilă", ediţia I, organizat de Asociaţia Casa de Cultură, în valoare de 10.000 de euro, a fost oferit de compania Philip Morris Trading, devenind astfel cel mai mare premiu acordat pînă acum, în România, pentru creaţie literară.

Miercuri, 7 noiembrie 2012, Premiul „Augustin Frăţilă" în valoare de 10.000 de euro i-a fost decernat scriitorului Lucian Dan Teodorovici pentru romanul Matei Brunul, apărut în colecţia „Fiction LTD" a Editurii Polirom. Gala de decernare a primei ediţii a Premiului „Augustin Frăţilă" a avut loc în Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, în prezenţa juriului format din preşedintele Alex Ştefănescu, Daniel Cristea-Enache şi Dan C. Mihăilescu.

Din 59 de romane înscrise în competiţie, cele 5 finaliste - Viaţa lui Kostas Venetis de Octavian Soviany (2011, Cartea Românească), FEM de Magda Cârneci (2011, Cartea Românească), Ploilea amare de Alexandru Vlad  (2011, Charmides), Emoţia de Mirela Stănciulescu (2011, Humanitas) şi Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici (2011, Polirom) - au fost selectate de juriul concursului, dar au  primit voturile finale din partea a 20 de bloggeri desemnaţi să acorde punctaje de la 1 la 5 în urma lecturii, în perioada 10 octombrie-2 noiembrie 2012.  

Romanul va fi tradus la începutul anului 2014 în Franţa, la Gaïa Editions, în 2013 în Ungaria, la editura Libri,  şi în acelaşi an în Bulgaria, la editura Paradox.

Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie. Cărţile sale sunt traduse în italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă. Prozele sale au fost publicate în numeroase reviste şi antologii din România, Ungaria, Polonia, Croaţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, S.U.A. etc. Cea mai recentă apariţie, în Best European Fiction 2011 (S.U.A.), a atras semnalări elogioase în publicaţii importante precum The New York Times sau The Guardian. A reprezentat România la Festivalul de literatură al Sardiniei (1-3 iulie 2011) şi a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatură de la Edinburgh (11-27 august 2011) şi Mantova (7-11 septembrie 2011).

CITEŞTE ŞI:

Religia se digitalizează. Vezi ce cărţi sfinte apar pe e-book la Iaşi

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite