Zece ani de procese în dosarul „mafiei fierului vechi”. Ce au decis magistraţii în ancheta la care au colaborat Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de inculpaţi sunt judecaţi, de peste un deceniu, în dosarul aşa-numitei mafii a fierului vechi din Hunedoara, iar instanţa nu s-a grăbit să dea o soluţie. Multe dintre faptele de care au fost acuzaţi aceştia s-au prescris, iar unii dintre hunedoreni au decedat între timp.

Tribunalul Bistriţa-Năsăud a amânat, miercuri, pentru data de 5 mai 2017 soluţionarea dosarului aşa-zisei mafii a fierului vechi din Hunedoara. 100 de părţi, dintre care peste 40 de inculpaţi, au fost înregistrate în procesul care a început în 2007, iniţial la Tribunalul Hunedoara, pentru ca după câteva luni să fie strămutat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Unele dintre cererile formulate în cauză de inculpaţi, care au dorit strămutarea din nou a procesului în judeţul Hunedoara, pentru a se putea prezenta mai uşor în instanţă, au fost respinse.

În procesul judecat încă pe fond, peste 40 de hunedoreni au fost acuzaţi de participarea la furturile comise la începutul anilor 2000, din combinatul siderurgic al Hunedoarei, dar şi de infracţiuni de evaziune şi spălare de bani.

Unii dintre inculpaţi au decedat între timp, iar pentru unele infracţiuni a intervenit prescrierea. Potrivit rechizitoriului, bandele de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precum şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu, viitor comisar-şef şi viitor şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi, în prezent procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Atunci peste 50 de hunedoreni au fost ridicaţi şi duşi la audieri, iar ulterior cei mai mulţi dintre ei au fost arestaţi.

Furturile scăpate de sub control

Procurorii susţineau în rechizitoriu că după preluarea SC Mittal Steel SA Hunedoara în anul 2004 de către Arcelor Mittal, s-au înmulţit exponenţial furturile de materiale feroase şi neferoase din incinta combinatului, devenind în scurt timp un fenomen de amploare, incontrolabil de către autorităţi, ce aducea o perturbare deosebit de gravă activităţii societăţii, cu pagube materiale cifrate la câteva milioane de euro. „Ca urmare a nenumăratelor furturi din incinta Arcelor Mittal, au apărut şi s-au dezvoltat în municipiul Hunedoara foarte multe centre de colectare a fieruluivechi, care cumpărau bunurile furate de către membrii grupurilor infracţionale organizate, întocmind acte false de achiziţionare, după care le vindeau către Arcelor Mittal. Tot ca urmare a acestor împrejurări, au apărut persoane particulare din Deva, Hunedoara şi alte localităţi, care, dispunând de sume foarte mari de bani, au iniţiat şi dezvoltat activităţi ilicite de achiziţionare de materiale neferoase şi feroaliaje, care ulterior prin diferite filiere erau reintroduse în circuitul licit şi vândute combinatelor siderurgice din ţară”, se mai arată în dosar.


Vă recomandăm şi:

Cel mai odios criminal s-a pregătit de eliberare, după cinci crime şi 22 de ani de temniţă. Beniamin Laichici „regretă nespus şi are victimele pe conştiinţă”

Considerat cel mai odios criminal din Hunedoara, Beniamin Laichici aşteaptă decizia de punere în libertate după 22 de ani petrecuţi în închisoare. Autorul a cinci crime a depus o cerere la Tribunalul Mureş, în care a solicitat liberarea condiţionată.

Anchetă penală după scandalul din Poliţia Lupeni. Poliţiştii sunt cercetaţi pentru divulgarea secretelor de serviciu

Procurorii au început cercetările într-un dosar privind divulgarea secretelor de serviciu, în care sunt cercetaţi mai mulţi poliţişti din Valea Jiului. Ancheta a urmat scandalului din Poliţia Lupeni, în care comandantul Dănuţ Mocanu a fost acuzat de abuzuri, de către subalternii săi.

Explicaţiile halucinante ale ucigaşului sadic al unei eleve, devenit ateu: „Dacă exista Dumnezeu, el a stat pasiv şi nu a intervenit pentru a-şi ocroti creaţia”

Aurel Enea se află în închisoare din 2007, după ce a ucis, în urma unui plan sadic, o elevă, al cărui cadavrul l-a tranşat apoi şi i-a ascuns părţile. Nu a recunoscut crima, dar nici nu a negat-o, în schimb, spre deosebire de alţi condamnaţi care devin mai religioşi pe durata detenţiei, s-a transformat într-un ateu convins.

Detaliile crimei înfiorătoare comise de trei adolescenţi: femeia batjocorită şi ucisă în centrul Devei a implorat în faţa camerelor video după ajutor

Trei adolescenţi vor face între 10 ani şi 15 ani de închisoare, după ce în luna august a anului trecut au violat şi au ucis în bătaie, în centrul Devei, o femeie fără adăpost. Minorii au supus victima unor chinuri îngrozitoare, iar scenele cumplite au fost înregistrate, minute în şir, de camerele de supraveghere din centrul Devei. În ciuda filmărilor, abia cinci ore mai târziu autorităţile s-au sesizat, în urma unui apel la 112.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite