VIDEO Peste 300 de morţi sunt luaţi din calea autostrăzii Deva – Lugoj. "Marea dezgropare" a început în Brănişca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele umane vor fi duse într-un alt cimitir. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Rămăşiţele umane vor fi duse într-un alt cimitir. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cimitirul unde au fost înhumaţi peste 300 de oameni, devenit celebru pentru că a încurcat planurile constructorilor lotului patru al autostrăzii Deva – Lugoj, va fi excavat, iar rămăşiţele umane vor fi îngropate apoi într-un cimitir legal înfiinţat în apropiere. Astăzi a început dezgroparea primelor morminte.

Rămăşiţele a circa 300 de oameni decedaţi şi îngropaţi de-alungul a aproape trei decenii, în cimitirul de la marginea satului Brănişca, vor fi mutate într-un cimitir recent înfiinţat. Demersul autorităţilor are loc după ce recent cimitirul neautorizat a fost observat de constructorii autostrăzii, chiar dacă în proiectul de infrastructură şi în actele de Carte Funciară zona figura ca păşune.

Astăzi a început dezgroparea cadavrelor.

„Această acţiune, efectuată cu aprobarea primăriei, constă în mutarea unor resturi umane care au fost înhumate în mod abuziv şi ilegal, mutarea lor în partea de sus a dealului unde se află cimitirul autorizat”, a declarat dr. Dan Mărculescu, şeful Şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara.

Înainte de începerea strămutării, autorităţile au emis o înştiinţare publică, prin care aparţinătorii decedaţilor erau rugaţi să se adreseze primăriei, dacă îşi doreau mutarea rămăşiţelor umane ale rudelor lor într-un alt cimitir, însă nimeni nu a venit la primărie pentru a se interesa de soarta vreunuia dintre defuncţi.
Cimitirul neautorizat a fost înfiinţat la iniţiativa reprezentanţilor bisericii din localitate, care au cerut în 1984 o parcelă pentru ca pe ea să fie înhumaţi oamenii veniţi din afara localităţii, ca pacienţi ai unui spital care a funcţionat în zonă. Oamenii locului spun că în zonă au fost îngropate şi animale.

autostrada

Cimitirul luat din calea Autostrăzii Deva - Lugoj

„A fost cimitir de animale înainte, pe vremuri, din 1970 până în 1973 apoi s-o abandonat şi s-a făcut groapa pentru animale pe Măgureaua”, a povestit groparul Nicolae Someşanu. Acţiunea de strămutare a rămăşiţelor umane din cimitirul aflat în calea autostrăzii va dura circa o săptămână.

autostrada

Deshumarea şi strămutarea rămăşiţelor umane a fost considerată cea mai potrivită soluţie pentru a se puta continua lucrările la autostradă în zona Brănişca. Iniţial, reprezentanţii CNADNR au luat în calcul devierea traseului autostrăzii, apoi construirea unui pasaj peste cimitir. Devierea traseului nu era permisă în proiectul finanţat de Uniunea Europeană, iar construirea pasajului peste cimitir însemna cheltuieli suplimentare de mai multe milioane de euro.

Lucrări de aproape 100 de milioane de euro
Tronsonul de autostradă Deva (Şoimuş) – Ilia, Lotul patru al autostrăzii Deva – Lugoj se află în lucru din luna martie, iar termenul de finalizare a proiectului este de doi ani. Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului de 22,1 kilometri a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR. Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.


Vă recomandăm şi:

FOTO „Blestemul” Autostrăzii Deva – Lugoj: cimitirul ilegal care a încurcat planurile constructorilor Lotului IV

Un cimitir înfiinţat în anii 1980 la Brănişca încurcă planurile constructorilor Lotului IV al autostrăzii Deva – Lugoj. Lucrările s-au oprit în faţa mormintelor. Soluţia iniţială de deviere a traseului autostrăzii pe lângă cimitir nu a fost viabilă, astfel că executanţii proiectului vor fi nevoiţi să ridice un pasaj de trecere al Autostrăzii A1 peste cimitir.

FOTO Blestemul Lacului Cinciş: cât adevăr se ascunde în legendele lacului care a înghiţit cinci sate şi cimitirele lor

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, pe vatra a cinci cătune de pe Valea Cernei, pentru a satisface nevoia industrială de apă a combinatului siderurgic din Hunedoara. Satele au fost inundate, iar localnicii au fost nevoiţi să se mute. Se spune că asupra lacului au fost aruncate blesteme, că este bântuit, iar trupurile celor care se îneacă aici nu au mai fost scoase la suprafaţă.

FOTO Cum a ajuns autostrada Lugoj – Deva de râsul internauţilor

Doar unul dintre cele patru loturi ale autostrăzii Deva – Lugoj a fost inaugurat până în prezent, însă doar 17 kilometri dintre cei 27 de kilometri ai tronsonului pot fi folosiţi de şoferi. Proiectul de infrastructură care a costat aproape 700 de milioane de lei a ajuns subiect al ironiilor internauţilor, pentru că autostrada se opreşte brusc în mijlocul unei câmpii.

Totul despre autostrada Deva – Lugoj: raportul de mediu al viitoarei autostrăzi va fi în dezbatere publică la Deva

Autostrada Deva – Lugoj va fi subiectul dezbaterii publice organizate miercuri, 4 decembrie, de la ora 16:00, de Primăria municipiului Deva. Locuitorii municipiului sunt invitaţi să îşi spună părerea despre modul în care i-ar putea afecta proiectul de infrastructură.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite