VIDEO Noile şosele ale pădurenilor, în şantier. Cum s-a lucrat la drumurile de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Deşi se învecinează cu Hunedoara şi Deva, Ţinutul Pădurenilor suferă din cauza lipsei investiţiilor în infrastructură. Trei drumuri de pământ se află în şantier şi vor fi transformate în şosele.

Pe timp de iarnă, călătoriile spre satele izolate din Ţinutul Pădurenilor sunt extrem de dificile, din cauza drumurilor de pământ, înfundate în noroaie. În ultimii ani, puţine investiţii au dus la scoaterea din izolare a câtorva comunităţi din zona învecinată Devei, Hunedoarei şi Haţegului.

GALERIE FOTO

Vadu Dobrii, în trecut o aşezare prosperă din Ţinutul Pădurenilor, unde funcţiona o mină de fier, o tabără şcolară şi o unitate militară anti-aeriană, se numără printre localităţile care au cel mai mult de suferit din cauza lipsei investiţiilor în infrastructura rutieră. Cel puţin cinci drumuri judeţene, comunale şi forestiere duc spre satul din Munţii Poiana Ruscă, dar sunt aproape impracticabile pe ultimii kilometri. Iarna, cele câteva familii rămase în Vadu Dobrii sunt izolate de comunităţile din împrejurimi.


Din vara anului 2019, un sector de 13 kilometri al Drumui Comunal 103A Vălari – Cernişoara Florese – Vadu Dobrii a intrat în şantier şi va fi transformat într-o şosea modernă, care porneşte din satul Cernişoara Florese şi traversează un teritoriu vast ocupat de păduri, până la poalele Vârfului Muncelu (1.140 metri). Investiţia depăşeşe opt milioane de lei şi este finanţată prin Progrramul Naţional de Dezvoltare Locală II. Lucrările sunt însă dificile şi datorită naturii „neîmblânzite”, alunecările de teren şi dobprâturile de pădure fiind frecvente pe traseul aproape inaccesibil autoturismelor.Tot din Cernişoara Florese, un alt drum forestier care leagă satul de localitatea Bunila, va fi transformat în şosea. Lucrările la Drumul forestier (DC 111 A), pe un sector de 2,5 kilometri,  au început în vara anului trecut. Investiţia a fost estimată iniţial la 2,5 milioane de lei este derulată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II. De la intrarea în satul Bunila, drumul coboară o pantă abruptă prin pădure, până în satul învecinat. Alunecările de teren au avut loc şi aici, pe mai multe porţiuni de pe şantierul viitoarei şosele.

drum nou tinutul padurenilorÎn aceeaşi zonă, a intrat în şantier şi Drumul Comunal 109 A Topliţa – Goleş – Dăbâca. Este un drum de pământ care urcă abrupt prin pădure, de la marginea Topliţei, şi traversează satele aproape pustii Goleş şi Mladin, coborând apoi în Dăbâca.

drum nou tinutul padurenilor
goles

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ţinutul Pădurenilor a fost lăsat de izbelişte de autorităţi. Sunt peste 120 de kilometri de drumuri de coşmar 

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite