VIDEO Lacul Cinciş a secat parţial. Pescarii dau vina pe microhidrocentrala din aval, specialiştii, pe primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare lac de acumulare din zona Hunedoarei împlineşte în acest an o jumătate de secol de la inaugurare. În amonte, Lacul Cinciş pare mai degrabă un ochi de apă. Proprietarii de pensiuni şi pescarii sunt nemulţumiţi, turiştii ocolesc lacul, dar sunt şi oameni care au de câştigat de pe urma „secetei” planificate: proprietarii microhidrocentralei din aval şi angajaţii de la Apele Române.

Doi angajaţi ai Sistemului de Gospodărire al Apelor Hunedoara lucrează, „în timpul liber”, la privat. Mai exact, se ocupă de gestionarea unei microhidrocentrale înfiinţată în anii trecuţi la baza lacului de acumulare Cinciş. Sergiu Costea, inginerul care administrează barajul Lacului Cinciş, este angajat al firmei Uzinsider General Contractor SA, scrie zhd.ro.

Firma privată produce energie prin microhidrocentrala de la baza barajului. „Noi nu ne putem pronunţa dacă în cazul celor doi angajaţi este vorba de un conflict de interese”, spune Aurica Lasconi, directorul interimar al SGA Hunedoara. Cert este că microhidrocentrala la care lucrează şi angajaţii SGA s-a dovedit o afacere bună, chiar dacă depinde de debitul de scurgere a apei prin baraj. Înfiinţarea microhidrocentralei i-a nemulţumit însă pe proprietarii de pensiuni de pe malurile Lacului Cinciş.

Au secat barajul pentru reparaţii
Mai mulţi cabanieri au reclamat faptul că nivelul apei din lacul de acumulare a fost redus tocmai din cauza microhidrocentralei, lucru negat de reprezentanţii Apelor Române.

image

„În perioada aprilie 2013 – noiembrie 2013 au fost executate lucrări de reparaţii şi punere în siguranţă a barajului, care au necesitat coborârea nivelului apei în lac cu aproximativ cinci metri. Lucrările au fost necesare pentru că echipamentele hidromecanice de la baraj se aflau într-o stare avansată de uzură, după o funcţionare neîntreruptă timp de 50 de ani. În această perioadă nivelul apei este scăzut pentru că este primăvară şi noi asigurăm un nivel tampon pentru eventualele precipitaţii şi inundaţii care ar putea avea loc. În ce priveşte microhidrocentrala, ea nu funcţionează cu apă pe care noi o luăm din lac pentru ea, ci preia un surplus de apă care oricum curge din Lacul Cinciş”, a declarat Aurica Lasconi, reprezentanta SGA Hunedoara. În amonte, din cauza scăderii nivelului apei, Lacul Cinciş a devenit un firicel de apă.

HUNEDOARA De ce a secat Lacul Cinciş


Lacul a avut un scop industrial
Pescarii se plâng că secarea barajului va afecta fauna acestuia. Deocamdată a afectat turismul. În trecut, lacul era cel mai popular loc de agrement din împrejurimile Hunedoarei.

Mii de oameni îşi petreceau sfârşiturile de săptămână, cu cortul, pe malul Cincişului. În vara anului trecut, sezonul a fost considerat compromis de cabanieri. Turiştii nu au mai venit din cauza aspectului malurilor lăsate sterpe în urma retragerii apelor, maluri ocupate de gunoaie, dar şi pentru că împrejurimile apei au fost ocupate de vile private şi pensiuni. Multe dintre aceste imobile sunt scoase în prezent la vânzare, însă cererea este redusă. În schimb, administraţia locală din Hunedoara intenţionează să amenajaze pe Lacul Cinciş o plajă.

„Lacul de acumulare nu a avut niciodată un scop turistic şi nici pentru piscicultură. El a fost construit în scopul alimentării cu apă a combinatului siderurgic din Hunedoara şi, suplimentar, a fostei Regiei Autonome de Interes Local (RAIL) Hunedoara (n.r. actuala Apaprod)”, adaugă Aurica Lasconi.

Lacul „adormit”
Potrivit directoarei SGA Hunedoara, combinatul hunedorean este alimentat cu apă din Lacul Cinciş la un sfert din volumul de apă folosit în trecut şi doar în cazuri speciale municipiul Hunedoara, prin reţeaua Apaprod, mai foloseşte apa din lac. Barajul are un scop strategic, spun cei de la Apele Române. Cu cât nivelul apei este mai ridicat, cu atât riscul indundaţiilor comunei Teliucu Inferior este mai mare. În 1998, din cauza precipitaţiilor şi a disfuncţionalităţii barajului, Teliucul a fost inundat, iar apele s-au retras din gospodării într-un interval de aproape două săptămâni.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Turismul pe Lacul Cinciş, învins de privaţi: vilele au ocupat malurile celui mai frumos lac al Hunedoarei       Lacul Cinciş şi-a pierdut din atractivitate, după ce malurile acestuia au fost transformate în parcele, iar treptat au fost ridicate aici zeci de vile şi case de vacanţă. Cei mai bogaţi oameni din Hunedoara deţin imobile pe malul lacului.

Topul promisiunilor fanteziste ale primarului Hunedoarei: plajă pe Lacul Cinciş şi ştrand în Valea Seacă       În urmă cu un an, locuitorii Hunedoarei au avut parte de o campanie electorală dintre cele mai tensionate, desfăşurate în ultimii ani de candidaţii la funcţia de primar al municipiului. Rezultatele votului din 10 iunie 2012 au fost strânse şi l-au făcut câştigător pe fostul deputat Viorel Arion. Unul dintre atuurile sale au fost promisiunile menite să capteze atenţia alegătorilor.

FOTO Povestea satelor strămutate pentru lacul Cinciş şi a statuilor misterioase, salvate de furia apelor         La începutul anilor 1960, comuniştii au hotărât transformarea unei văi de la poalele Ţinutului Pădurenilor, străbătută de râul Cerna, într-un lac de acumulare din care urma să fie aprovizionată Hunedoara şi combinatul siderurgic al municipiului. Patru sate hunedorene au fost strămutate din vale, iar oamenii au fost nevoiţi să îşi demoleze casele, şcoala, muzeul şi bisericile şi să îşi înfiinţeze gospodării noi în altă parte.

De ce au fost alungaţi turiştii de pe malurile Lacului Cinciş în această vară       Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul hunedorenilor care îşi petrec zilele de sfârşit de săptămână cu cortul pe Lacul Cinciş a scăzut simţitor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite