VIDEO Cum arată drumul din Ţinutul Pădurenilor care va fi transformat într-o şosea modernă, până la Vadu Dobrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O casă din Cernişoara Florese, văzută din drum. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
O casă din Cernişoara Florese, văzută din drum. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste opt milioane de lei vor fi investiţi în transformarea unui drum de 13 kilometri din Ţinutul Pădurenilor într-o şosea modernă, care va scoate din izolare mai multe sate de munte.

GALERIE FOTO

Vadu Dobrii, aflat la 60 de kilometri de Hunedoara, se numără printre cele mai izolate sate din judeţ, deşi în trecut era o localitate prosperă, învecinată unor mine de fier şi apoi unei unităţi militare antiaeriene.

Mai multe drumuri legau satul aflat la peste 1.100 de metri altitudine de celelalte cătune din Ţinutul Pădurenilor. Au devenit însă aproape impracticabile în ultimele decenii, iar din această cauză, Vadu Dobrii a rămas izolat, astfel că în prezent mai puţin de 10 oameni locuiesc permanent aici. Situaţia satului s-ar putea schimba o dată cu transformarea drumului Topliţa – Vălari – Vadu Dobrii într-o şosea modernă.

Lucrările de construcţie a noii şosele prin munţii Hunedoarei, spre satul Vadu Dobrii, au fost scoase la licitaţie publică.

Proiectul, estimat la peste opt milioane de lei, prevede modernizarea drumului comunal DC 103A Vălari – Cernişoara Florese – Vadu Dobrii, în lungime de 13 kilometri. Drumul comunal 103 A este asfaltat din Topliţa până la marginea satului Vălari.

În localitatea învecinată, Cernişoara Florese, a rămas acoperit cu piatră pe un sector de circa cinci kilometri, iar de la capătul satului aflat într-o vale a Ţinutului Pădurenilor, se afundă în pădure, rămânând un drum de pământ, aproape inaccesibil autoturismelor.

tinutul padurenilor foto daniel guta adevarul

Conform proiectului, drumul va fi asfaltat şi dotat cu rigole şi podeţe. Investiţia este derulată de comuna Bunila, de care aparţine satul Vadu Dobrii, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

tinutul padurenilor foto daniel guta adevarul

Alte două drumuri de pământ din zonă vor fi modernizate prin acelaşi program: DC 111 A Bunila – Cernişoara Florese şi DC 109 A Topliţa – Goleş – Dăbâca.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Ţinutul Pădurenilor a fost lăsat de izbelişte de autorităţi. Sunt peste 120 de kilometri de drumuri de coşmar 

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite