VIDEO Cetatea dacic─â Blidaru, de 20 de ani ├«n patrimoniul UNESCO, dar ignorat─â de rom├óni. Priveli┼čtile din situl antic

0
0
cetatea dacica blidaru foto daniel guta adevarul
Intrarea în Cetatea Blidaru. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Din 1999, cet─â┼úile dacice din Mun┼úii Or─â┼čtiei au fost incluse ├«n patrimoniul mondial UNESCO. Recunoa┼čterea valorii siturilor istorice pe plan mondial nu a determinat autorit─â┼úile rom├óne s─â se implice ├«n protejarea lor. Cetatea Blidaru r─âm├óne un exemplu pentru al nep─âs─ârii, ├«n ciuda frumuse┼úii locului.

GALERIE FOTO

Ruinele cet─â┼úii dacice Blidaru se afl─â pe un deal ├«nconjurat de p─âduri ┼či p─â┼čuni, la cota 703 metri, ├«n Mun┼úii Or─â┼čtiei. Oaspe┼úii monumentului istoric ajung aici urc├ónd prin p─âdurea de fagi, pe o potec─â ├«nfiin┼úat─â de la marginea satului Coste┼čti, ce ├«ncepe de pe malul Gr─âdi┼čtii. Traseul de circa 40 ÔÇô 50 de minute poate fi str─âb─âtut doar pe jos, iar ├«n mai multe locuri ├«i supune pe excursioni┼čti unor eforturi mari. Greut─â┼úile urcu┼čului sunt r─âspl─âtite de frumuse┼úea p─âdurii de arbori seculari, cu forme neobi┼čnuite ┼či de spectacolul cromatic oferit de natur─â, ├«n zilele de toamn─â.

Cetatea nim─ânui
Ajun┼či la Blidaru, turi┼čtii sunt ÔÇ×pu┼či ├«n tem─âÔÇŁ cu c├óteva informa┼úii despre a┼čezare, ├«nscrise pe un panou ruginit, din anii 1990. Panoul vechi care arat─â planul cet─â┼úii antice ┼či un indicator ├«n care este amintit─â apartenen┼úa monumentului istoric la UNESCO sunt singurele surse de informare pentru oaspe┼úii monumentului. ├Äns─â, nefiind paznici sau ├«ngrijitori, ace┼čtia au libertatatea s─â fac─â tot ce vor ├«n cetate. ├Än ultimul deceniu, cetatea dacic─â Blidaru a ├«mp─ârt─â┼čit soarta altor a┼čez─âri istorice din patrimoniul UNESCO: Piatra Ro┼čie, Coste┼čti, B─âni┼úa. Aflate ├«n locuri mai pu┼úin accesibile, toate au r─âmas ÔÇ×ale nim─ânuiÔÇŁ.

Chiar dac─â le este recunoscut─â valoara universal─â, ├«n ultimii ani monumentele aflate ├«n grija Ministerului Culturii nu au mai fost incluse ├«n planuri de restaurare, nu au fost┬á ├«ngrijite ┼či promovate, traseele de acces nu le-au fost amenajate corespunz─âtor, nu au mai fost cercetate de arheologi, cu unele excep┼úii, iar vizitatorii lor nu pot afla mai nimic despre ele, v─âz├óndu-le vestigiile.

cetatea dacica blidaru foto daniel guta adevarul

Fortul cu ziduri puternice
Cetatea dacic─â Blidaru a fost construit─â ├«n secolul I ├«.Hr. ┼či avea, potrivit istoricilor, ┼či un rol de a proteja Sarmizegetusa Regia ├«mpotriva cuceririi romane. Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fort─âre┼úe militare ale dacilor.

cetatea dacica blidaru foto daniel guta adevarul

ÔÇ×Pentru construirea cet─â┼úii, dacii au excavat ┼či au l─ârgit zona superioar─â a dealului, ob┼úin├ónd astfel o suprafa┼ú─â relativ plan─â de circa 6.000 metri p─âtra┼úi pe care au ridicat apoi structurile din piatr─â. Zidurile incintei fortificate sunt ast─âzi vizibile, trec├ónd printr-un proces de conservare primar─â dup─â ├«ncheierea s─âp─âturilor arheologice. Pe pantele dealului pe care se afl─â cetatea, dar ┼či pe Muchia F─âeragului au fost amenajate terase pe care au fost amplasate turnuri cu ÔÇ×parterulÔÇŁ construit din blocuri de calcar, ├«ntr-o tehnic─â asem─ân─âtoare zidurilor cet─â┼úii. Turnurile au func┼úionat, probabil, ┼či ca re┼čedin┼úe aristocratice, fiind totodat─â importante puncte de supraveghere a accesului spre cetate. Toate aceste construc┼úii scot ├«n eviden┼ú─â caracterul preponderent militar al locuirii daciceÔÇŁ, informeaz─â Muzeul Na┼úional de Istorie a Transilvaniei, pe site-ul cetati-dacice.ro.

cetatea dacica blidaru foto daniel guta adevarul

Me┼čteri str─âini au lucrat la cetate
Cetatea Blidaru avea o form─â trapezoidal─â, ziduri puternice din piatr─â ridicate ├«ntr-un stil elenistic, pe care dacii l-au adaptat propriilor nevoie ┼či turnuri patrulatere. ÔÇ×Pentru cetatea de la Blidaru s-a folosit murus dacicus at├ót la ridicarea zidurilor incintei trapezoidale, c├ót ┼či la cele 6 turnuri patrulatere aflate pe traseul ei. ├Än aceea┼či tehnic─â a fost ridicat ┼či primul palier al┬á unui turn amplasat ├«n interiorul fortifica┼úiei. La ridicarea zidurilor au participat me┼čteri greci, pe unele din blocuri fiind incizate litere grece┼čti precum ╬ś ┼či Ăć. Aceste litere ┼či alte similare apar incizate pe blocuri ├«n aproape toate cet─â┼úile dacice din Mun┼úii Or─â┼čtiei, fiind considerate semne de pietrar care marcau locul exact al unui bloc ├«ntr-o anumit─â parte a ziduluiÔÇŁ, informeaz─â cet─âti-dacice.ro.
Cetatea Blidaru, a cărui distrugere ar fi avut loc în timpul celui de-al doilea război cu Traian, din anii 105 - 106 p. Chr., a rămas un reper pentru pasionaţii de istorie antică.

cetatea dacica blidaru foto daniel guta adevarul

Vestigiile ascunse ale cetăţii
La Blidaru, ├«n afara ruinelor fort─âre┼úei, vizitatorii pot vedea cum ar─âta una dintre marile cisterne de alimentare cu ap─â p─âstrate din vremea dacilor. Construc┼úia de form─â paralelipipedic─â, cu pere┼úii tencui┼úi cu c─âr─âmid─â, nisip ┼či var, avea o capacitate de aproape 200 metri cubi ┼či era alimentat─â cu apa unui izvor, printr-o conduct─â de lut ars. O alt─â cistern─â, bine conservat─â, a fost s─âpat─â ├«n st├ónc─â ┼či c─âptu┼čit─â cu sc├ónduri. ├Än apropiere, ├«n locul numit Pietroasa lui Solomon, au fost g─âsite urmele unor temple patrulatere cu coloane, precum ┼či alte vestigii. Cercet─ârile ┼čtiin┼úifice de la Blidaru nu au vizat dec├ót o mic─â parte din zona cet─â┼úii, iar cele mai mari campanii arheologice s-au derulat ├«n anii 1950, cu tehnologia acelor vremuri. ├Än anii 1970, autorit─â┼úile au inten┼úionat, pe l├óng─â reabilitarea a┼čez─ârii, s─â amenajeze ┼či un funicular de doi kilometri, pentru a le facilita accesul turi┼čtilor. Instala┼úia de funicular nu a mai fost ├«nfiin┼úat─â.

cetatea dacica blidaru foto daniel guta adevarul

V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Marele proiect al cetăţii dacice Blidaru, din anii '70: funicularul de doi kilometri care urma să îi schimbe soarta

Semnal de alarmă pentru cetăţile dacice: autorităţile sunt acuzate că au ascuns adevărul la UNESCO despre starea lor

FOTO T─âr├ómul de vis al cet─â┼úilor dacice: Parcul Natural Gr─âdi┼čtea Muncelului. Povestea ultimului locuitor dintr-un sat invizibil pe harta jude┼úului HunedoaraUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite