VIDEO Castelul Corvinilor în şantier. Ce lucrări complexe au loc în Sala Dietei şi în Sala Cavalerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala Cavalerilor şi Sala Dietei de la Castelul Corvinilor au intrat în şantier, într-un proiect care vizează restaurarea Castelului Corvinilor, pe fonduri UE.

Lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor au început cu Sala Dietei şi Sala Cavalerilor, unde constructorii efectuează sonaje pentru rezolvarea unei probleme complexe, presiunea exercitată pe coloanele din cele două încăeperi.

„Primul segment abordat din Castelul Corvinilor este reprezentat de palatul realizat de Ioan de Hunedoara, care cuprinde Sala Cavalerilor şi Sala Dietei. În cadrul acestor lucrări de restaurare, există o fază în care se face un aşa numit diagnostic. Specialiştii au concluzionat că este o presiune enormă care apasă pe coloanele Sălii Cavalerilor şi Sălii Dietei şi primul lucru care se încearcă este eliberarea acestei greutăţi sau descreşterea acestei greutăţi”, a informat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor. În ultimele zile, au fost construite o rampă de acces în şanţul sec al castelului pentru a se permite aducerea, depozitarea materialelor necesare pentru construirea schelelor şi o structură de acces în podul Sălii Dietei.

Imagini: Primăria Hunedoara.

Sala Cavalerilor prezintă prăbuşiri locale de pardoseli. Bolţile în zona stâlpilor octogonali prezintă multiple degradări. Tencuielile sunt umezite, deteriorate, elementele artistice din piatră sunt degradate, iar zidurile exterioare prezintă fisuri. Scara spirală exterioară are tencuieli cu grad mare de degradare. Treptele vor trebui restaurate. Sala Dietei prezintă degradări la tâmplăriile de lemn, elementele de piatră. Elementele decorative, frescele, picturile murale se află în proces avansat de degradare. Pardoselile din piatră sunt deteriorate local.

Imagine indisponibilă

Investiţie de cinci milioane de euro

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro, se va derula pe următorii doi ani şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.

Imagine indisponibilă

Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz. În planurile proiectanţilor intră şi reabilitarea suprafeţelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale, acum şterse de timp sau în urma lucrărilor de reabilitare din trecut. Vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.

Imagine indisponibilă

Casteul Corvinilor a adus anul trecut venituri de peste şase milioane de euro, la bugetul local. În 2018, a fost vizitat de 354.000 de oameni. Anul acesta reprezentanţii Muzeului Castelului Corvinilor estimează că numărul oaspeţilor cetăţii medievale va depăşi 400.000.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite