Viața în satul rupt de lume din munții dacilor. Cum ajungeau copiii la școala „agățată” pe o culme VIDEO

0
Publicat:

Un drum forestier de circa opt kilometri urcă de la marginea satului Romoșel (comuna Romos, Hunedoara) spre satul Ciungu Mare (video), unul dintre cele mai pitorești sate de munte din județul Hunedoara.

Mai puțin de 100 de oameni au rămas în satul Ciungu Mare (comuna Romos), așezat sub vârful Ciungilor, la circa 900 de metri altitudine, în Munții Orăștiei, unde se află cele mai faimoase cetăți dacice. 

Satul Ciungu Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Satul Ciungu Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Sunt vreo 20 de familii. Oamenii se ocupă aici cu creșterea animalelor și mai lucrează la pădure. Cu agricultura mai puțin. Apă ne-am tras singuri în gospodării, printr-o asociație a sătenilor, de la izvoarele din apropiere. Avem curent, este semnal de telefonie și internet în unele locuri, doar drumul, fiind de pământ și abrupt este mai greu, mai ales iarna. Dar satul este pitoresc, este foarte frumos, văzut de pe dealurile care îl înconjoară”, povestește unul dintre localnici.

Satul Ciungu Mare a avut școală

Până în 1956, când Ciungu Mare (video) a fost declarat sat, așezarea era un cătun al satului Romoșel. În anii ’60 avea peste 200 de locuitori. O școală funcționa pe unul dintre dealurile satului, iar puținii copii care învățau aici, urcau pe cărări anevoioase spre ea.

„Mi-ar face plăcere să văd multe vreme de acum încolo scene de genul celei întâlnite acum câţiva ani undeva, pe unul din Ciungii Romoşelului, când două mogâldeţe de copii, cărora numai ochii li se zăreau de sub căciuli, se întorceau de la şcoală pe o cărare abia ghicită prin pospaiul de zăpadă proaspăt căzută. Aveau cizme de cauciuc în picioare şi bâte de alun, pe măsura lor, în mâini. Când au trecut pe lângă noi ne-au salutat, iar după ce-am mai mers vreme de un ceas am dat şi de şcoală. Construită (bănuiesc) iniţial din lemn, era toată învelită în tablă: şi pereţii, şi acoperişul. Lângă intrarea larg deschisă deşi înăuntru nu mai era nimeni, pe tabla din dreapta, era scrijelită o cruce, făcută probabil la sfinţirea clădirii după ”renovare”. În faţă, câteva trunchiuri nu prea groase aşteptau să fie tăiate, iar urme de paşi mici se răsfirau pe cărările ce plecau în toate direcţiile, pierzându-se pe după garduri scunde…”, scria Daniel I. Iancu, cercetător la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Școala din satul Ciungu Mare a fost desființată în ultimele decenii, la fel ca toate școlile sătești din așezările înființate pe culmile Munților Orăștiei.

Atracție turistică pe Via Transilvanica

Au rămas o mulțime de gospodării cu înfățișare arhaică, înconjurate de păduri, livezi și pășuni, care ocupă coamele dealurilor de sub vârful Ciungilor.

La fel ca și în mai multe cătune din Munții Orăștiei (Urșici, Măgureni, Cioclovina și altele), oamenii și-au clădit casele la câteva sute de metri de vecinii lor, astfel că pentru a parcurge întreg satul, la pas, călătorilor le ia mai bine de oră. Satul Ciungu Mare se află pe ruta Via Transilvanica, iar în ultimii ani a devenit tot mai adesea căutat de turiști.

„Pe creastă, sub Vârful La fata ai (cea – n.r.) bătrână, drumul intersectează traseul turistic marcat (triunghi roșu) care urcă de la Cugir la Cabana Prislop. Sunt numeroase puncte de belvedere. De lângă Stâna Frăsinenilor se vede toată Valea Mureșului, inclusiv orașele Alba Iulia, Cugir, Orăștie și Deva. Iar în apropiere se află Stâna Tomnatec, construită din fonduri europene și dotată cu toate utilitățile obișnuite în Europa. La nevoie, se poate înnopta aici”, informează Primăria Romos.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite