Gotești, satul-fantomă din Munții Poiana Ruscă. Ultimii locuitori: „Doar animalele sălbatice mai mișună pe aici“ VIDEO
0Un sat-fantomă se dezvăluie călătorilor la capătul unor drumuri aproape neumblate prin pădurile din Munții Poiana Ruscă. Locul cu zeci de case părăsite din Hunedoara a fost lăsat în stăpânirea animalelor sălbatice.
Mai multe cătune aproape pustii se înșiruie, înconjurate de păduri vaste, pe culmile domoale ale Munților Poiana Ruscă, la „granița” dintre Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului.
Așezări ca Mesteacăn, Mosoru, Curpenii Silvașului, Goleș, Țața, Preveciori, Valea Fierului și Gotești au rămas doar cu numele ori se pregătesc să dispară odată cu plecarea ultimilor lor locuitori.
În Antichitate, în aceste locuri din ținutul „rustic” aflat în vecinătatea coloniei Sarmizegetusa ar fi continuat să trăiască populații băștinașe ale Daciei, ocupate cu creșterea animalelor și cu exploatarea resurselor naturale: zăcămintele de fier și de marmură.

Mai multe așezări din Munții Poiana Ruscă au fost atestate din Evul Mediu, când ținutul ferit de vastele păduri era un loc de refugiu în fața invaziilor otomane, iar întinderile forestiere, pășunile și satele erau posesiuni ale unor familii de cnezi din Țara Hațegului.
Locurile din munți au început să fie părăsite de peste un secol, când o parte a populației locale a migrat spre Valea Jiului, ținutul cărbunelui aflat atunci în plină dezvoltare.
Cei rămași s-au ocupat cu creșterea animalelor ori au muncit în exploatările forestiere. Caslee au fost părăsite cu timpul, pădurile s-au extins și au înghițit fostele pășuni și livezi, iar vechile drumuri de pământ și-au pierdut urmele.
Satul ocupat de animale sălbatice
Cătunul Gotești din comuna Răchitova (foto), județul Hunedoara, se numără printre cele câteva sate-fantomă din Munții Poiana Ruscă.

























Se află la circa 10 kilometri de centrul comunei Răchitova și la vreo 15 kilometri de satul Densuș, la capătul unor drumuri forestiere impracticabile (video).
„Am ajuns cu greu în acest sat părăsit de ani buni, urcând circa două ore pe jos, pe un drum forestier peste care s-au prăbușit zeci de arbori, tăindu-ne calea. Am văzut o mulțime de urme de animale sălbatice, câțiva mistreți și câteva căprioare mișnunând în împrejurimile pâlcurilor de case și a liveilor din jurul lor. Fostul sat era cufundat în tăcere, parcă timpul s-ar fi oprit aici în loc, în urmă cu peste jumătate de secol. La orizont se vedeau vârfurile înzăpezite ale Retezatului și Parângului”, spune Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara care a explorat satul fantomă din Munții Poiana Ruscă.
Sate fantomă din munții Poiana Ruscă
O priveliște asemănătoare oferă cătunul Mosoru (comuna Toplița), unde câteva gospodării abandonate pe coama dealului Mosoru (video) amintesc de existența sa.
Un drum forestier, impracticabil cu autoturismul, urcă până în apropierea pâlcului de case ruinate ale așezării.
Ruinele unei școli indică vremurile în care cătunul era animat de copii. Pe drumul de pământ, animalele sălbatice și-au imprimat adânc urmele în noroi, la fel și utilajele folosite în exploatările forestiere din zonă.
„În sat sunt mai multe șanse să întâlnești urși și, mai ales, mistreți, decât oameni. Nu mai locuiește nimeni aici de ani buni, însă uneori vin oamenii la vânătoare pe aici”, relata un fost lucrător forestier din zonă.
La intrarea în fostul sat, a fost amenajat un teren de vânătoare pentru mistreți și căprioare.
Pădurea înghite treptat împrejurimile caselor vechi de cărămidă care stau să se prăbușească, fostele livezi și pășuni din Mosoru, la fel cum a făcut-o în ultimele decenii în Curpenii Silvașului (comuna Toplița), așezarea de pe versantul învecinat.
Satul Mesteacăn, loc de vacanță
Mai apropiat de Gotești, satul Mesteacăn, cu două – trei familii, a păstrat câteva case vechi de lemn, care impresionează prin pitorescu lor.
„Toate erau locuite de familii care se ocupau cu creșterea animalelor și mai lucrau pământul. Cu timpul, oamenii în putere și tinerii au coborât spre locuri mai prielnice din zona Hațegului”, spune Simion, un fost localnic din satul Mesteacăn (video), retras la Răchitova, la poalele munților.
Ulițele de pământ din satul Mesteacăn se strecoară printre cele circa 20 de gospodării arhaice, unele îngrijite, altele lăsate pradă timpului și naturii și pe lângă fundațiile unor viitoare case de vacanță. Drumul este încă greu accesibil, dar oamenii speră că va fi modernizat în viitor.
„Atunci probabil nu va mai fi liniștea pe care o avem acum”, spun soții Crăciunescu, rămași în satul Mesteacăn.
De la marginea așezării, alte drumuri coboară în valea Cernei, spre Lunca Cernii sau către Hațeg și satele comunei Răchitova din țara Hațegului.