Viaduct spectaculos din Hunedoara, părăsit de 25 de ani. Emblema căii ferate Deva - Brad VIDEO
0Aflat la intrarea în Brad dinspre Deva, un spectaculos viaduct din județul Hunedoara a devenit un simbol al Țării Zarandului, însă de 25 de ani este dezafectat.
Mai multe poduri și viaducte, rămășițe ale căii ferate Deva – Brad, se ivesc din loc în loc pe marginea șoselei (DN 76) care conectează cele două orașe, amintind de eforturile uriașe care au fost depuse de români în cele aproape cinci decenii cât a durat construcția căii ferate din Munții Metaliferi.
Un spectaculos monument de pe fostul tronson feroviar, viaductul Luncoiu de la intrarea în municipiul Brad, a fost construit în perioada 1939 – 1946.
Mii de oameni au lucrat atunci la tronsonul Brad – Luncoiu de Jos, o bucată de circa șase kilometri din linia ferată Deva – Brad a cărei constucție pe întreaga distanță de 36 de kilometri a fost finalizată abia în 1987.
Alături de români, în primii ani ai războiului mondial, la construcția viaductului au muncit prizonieri de război sovietici, dar și evrei obligați la „munca de folos obștesc”, potrivit documentelor de arhivă din anii ´40.
Viaductul Luncoiu, lung de 217 metri
Viaductul a fost clădit din opt bolţi de beton armat în plin centru, de 20 de metri deschidere, are 217 metri lungime şi este construit în curbă şi contracurbă cu rază de 300 de metri. El serveşte ca pasaj inferior pentru şoseaua Deva - Brad, deasupra căreia se ridică la circa 25 de metri.
Trenurile au circulat pe viaductul de la Brad până în anul 1997, când o alunecare de teren de câteva zeci de metri a dus la închiderea definitivă a circulației feroviare pe tronsonul din vestul României. De atunci, calea de rulare de pe viaduct a fost luată, împreună cu traversele, iar monumentul a fost abandonat.
„Turiștii lângă pilonii lui și urcă pe potecile din pădure pe viaduct. De aici, unii fac fotografii și admiră văile Bradului și Luncoiului. În anii trecuți, unii au vrut să facă un restaurant cu terasă, la înălțime, dar au renunțat la idee”, își amintește Vasile, un localnic din Luncoiu de Jos, satul învecinat municipiului Brad.
Pistă de biciclete pe viaductul Luncoiu
În ultimii ani, autoritățile din Brad au propus amenajarea unei piste de biciclete pe viaductul Luncoiu, investiție care urma să fie realizată cu finanțări externe, dacă administrațiile locale din Brad și comunele învecinate, aflate pe traseul fostei căi ferate, reușeau să-l preia în administrare. Acest lucru nu a mai fost realizat, iar planurile de amenajare a viaductului au rămas blocate.
Deși nu este pus în valoare, viaductul Luncoiu a rămas una dintre construcţiile emblematice ale fostei căi ferate Deva – Brad.
Se află la circa cinci kilometri de gara Brad, una dintre cele mai apreciate clădiri de epocă din Ţăra Zarandului, iar până la el călătorii pot ajunge pe jos, cu bicicletele, sau chiar cu maşinile de teren, pe vechiul terasament. De asemenea, pot urca pe potecile versanţilor care îl înconjoară.
Dincolo de viaduct, spre Deva, pe unele porțiuni traseul fostei căi ferate poate fi străbătut cu maşina pe vechiul terasament, însă în unele locuri podeţele şi podurile au dispărut.
Calea ferată traversează aşezări izolate, iar dificultatea traseului a impus construcţia a zeci de poduri şi podeţe, a cel puţin 11 viaducte şi a patru tuneluri.