Video Valea Roatei, micul paradis de lângă Hunedoara. Locurile care dau farmec Ținutului Pădurenilor VIDEO
0Valea Roatei de la marginea municipiului Hunedoara se număra printre căile de intrare în Ținutul Pădurenilor. A devenit cu timpul un loc căutat de turiști, pelerini și oameni de știință.
Locuri pline de mistere se înfățișează călătorilor la 10-15 kilometri de municipiul Hunedoara, pe Valea Roatei din Hunedoara (video).
În trecut, ținutul străbătut de pârâul Petac era doar una dintre căile prin care localnicii coborau din câteva sate de pe culmile din Ținutul Pădurenilor, spre Hunedoara.

În timp ce așezările pădurenilor s-au depopulat, iar drumurile forestiere au fost tot mai rar străbătute de oameni, Valea Roatei din Hunedoara a devenit un loc tot mai popular pentru călători.
Drumul local care traversează Valea Roatei (video) se îngustează la marginea satului Nandru, unde pârâul a săpat masivul calcaros formând o porțiune de chei. Aici se află unele dintre cele mai cunoscute peșteri, care împânzesc zona de est de la poalele Munţilor Poiana Ruscă.
Au fost numite de localnici Peştera Curată şi Peştera Spurcată, sunt accesibile călătorilor, deși coloniile de lilieci le folosesc ca adăpost, iar speologii au descoperit aici rămășițele uneltelor pe care locatarii lor preistorici le foloseau la vânătoare (video).













































Mai sus pe același versant, alte peșteri, păstrează și ele urme ale locuirii din cele mai vechi timpuri. Cea mai spectaculoasă dintre ele se numește Găunoasa și a dat, în trecut, numele satelor Dumbrava și Cutin, din Ținutul Pădurenilor.
Mănăstirea din Valea Roatei
De la intrarea în chei, drumul asfaltat de pe Valea Roatei din Hunedoara mai continuă circa doi kilometri, până în zona unui schit înființat în urmă cu un deceniu, care păstrează moaște ale Sfântului Nectarie, considerat ocrotitor al bolnavilor.
„Venim adesea la mănăstirea din Valea Roatei, pentru că este aproape de Hunedoara și putem ajunge și cu bicicletele, în câteva zeci de minute. Locul este relaxant, iar în apropiere este o zonă de agrement lângă pârâul Petac din Hunedoara, unde putem să rămânem la iarbă verde”, spune Alexandra, o tânără din Hunedoara, aflată în excursie la schit.
După ce trece de mănăstirea din Valea Roatei (video), șoseaua este continuată de un drum forestier care se afundă în pădure și urcă apoi spre satele din zona Muncelu Mare, în Ținutul Pădurenilor.
În timp ce drumul local din satul Nandru din Hunedoara spre schit a fost asfaltat, drumul care leagă localitatea de satele Ciulpăz, Dumbrava și Cutin, aflate pe dealurile învecinate, a rămas doar pietruit.
Sate din Ținutul Pădurenilor, aproape uitate
Cutin, Dumbrava și Ciulpăz (video), cele trei localități din comuna Peştişu Mic, vechi așezări din Ţinutul Pădurenilor, se află la 15-20 de kilometri de Hunedoara și sunt înconjurate de păduri întinse, pline de sălbăticiuni – spun localnicii – şi protejate de dealurile din împrejurimile lor.
Împreună, cele trei sate învecinate de pe dealurile Hunedoarei numără circa 100 de localnici, de cinci ori mai puţin faţă de populaţia înregistrată la începutul secolului al XX-lea.
Transformarea Hunedoarei într-un oraş industrial a atras o mare a populaţiei din Ţinutul Pădurenilor în Hunedoara, iar după 1990, mulți dintre localnici nu au mai revenit la vetrele părintești.
Deşi locuiesc în apropierea Hunedoarei, oamenii rămaşi în aşezările de pe valea Nandrului au fost lipsiţi de un trai confortabil.
Oamenii se mândresc însă cu înfățișarea pitorească a caselor și a unor biserici vechi și cu portul şi tradiţiile arhaice ale micilor comunități de pădureni.