Un pui de zimbru născut în rezervaţia de la Haţeg a primit numele unui celebru fotbalist brazilian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbrii de la Haţeg. Foto: Direcţia SIlvică Hunedoara / Arhivă.
Zimbrii de la Haţeg. Foto: Direcţia SIlvică Hunedoara / Arhivă.

Rezervaţia de zimbri de la Haţeg are un nou locatar: un pui de zimbru de circa două săptămâni care a primit numele unui fotbalist.

Puiul de zimbru numit Ronaldo, adus pe lume la începutul lunii iulie, a devenit noua atracţie a rezervaţiei de zimbri din Pădurea Slivuţ, aflată la marginea oraşului Haţeg.

Rezervaţia din pădurea Haţegului are un nou membru. Românaş, zimbrul adus pe lume în ziua de Rusalii FOTO

„Minunea” din pădurea Haţegului. Puiul de zimbru Romică este mândria rezervaţiei Slivuţ

Valea Jiului, sub teroarea urşilor. Animalele sălbatice coboară tot mai des în oraşele miniere

„S-a născut acum şapte zile şi stă nedezlipit de mama sa, care este foarte protectoare. Simpaticul pui de zimbru deja stă bine pe picioare, la fel ca şi faimosul său tiz. Colegii noştri de la Direcţia Silvică Hunedoara au păstrat tradiţia, botezând puii de zimbru născuţi în rezervaţie cu nume care încep cu Ro”, a informat Romsilva. De-a lungul timpului, peste 50 de zimbri au fost îngrijiţi în pădurea Haţegului, toţi primind nume care încep cu „Ro”.

Rezervaţia de zimbri de la Haţeg se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, acoperită cu păduri de carpeni, stejari şi brazi, iar în prezent aici trăiesc zece zimbri. Aria protejată a fost înfiinţată de silvicultori în anul 1958, după ce aici a fost adusă prima pereche de zimbri din Polonia, pentru ca specia dispărută cu două secole în urmă din România să poată fi reintrodusă în fauna ţării.

În 1963 a mai fost adusă aici o pereche de zimbri tot din Polonia, iar în 1966 s-a ajuns, prin înmulţire, la opt animale. În deceniile următoare, au fost create mai multe nuclee de zimbri în România, cu animale provenite de la Haţeg.

„Dacă în 1923 ultimul zimbru sălbatic era împuşcat în Caucaz şi doar 54 de exemplare mai trăiau în întreaga Europă, în rezervaţii private şi grădini zoologice, astăzi peste 10.000 de exemplare au supravieţuit. Mai mult, începând cu anul 2012 eforturile de reintroducere a zimbrului în mediul natural au fost susţinute (a celui mai mare mamifer terestru european, cel care a fost simbol al Moldovei, aflat încă pe stema României), iar astăzi numărul exemplarelor aflate în libertate în ţara noastră depăşeşte 150”, informa Alexandru Bulacu, membru al Organizaţiei Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge şi la 920 de kilograme, cu un minim de greutate înregistrat de 440 kilograme. Femelele sunt mai mici, între 320 şi 640 kilograme. Au părul gri-maroniu, mai mare în partea din faţă a corpului. Ca şi la alte ierbivore, hrănirea ocupă între 50 şi 80 la sută din zi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un fost mare combinat a devenit o junglă periculoasă. Este împânzit de mlaştini şi canale adânci VIDEO

Pui de urs rănit, găsit în Retezatul Mic. A fost descoperit de un turist curajos, care l-a dat în grija jandarmilor

Imaginile aeriene cu Ţinutul pădurenilor arată de ce este printre locurile cele mai admirate din România VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite