Turistă încălțată cu opincuțe de pânză, rănită grav după ce s-a cățărat pe vârful Retezat, de 2.482 de metri
0O turistă care a urcat în Munții Retezat, încălțată cu o pereche de opinci de pânză, și-a fracturat un picior, pe o creastă a masivului. În ajutorul ei au intervenit salvamontiștii și un echipaj de elicopter.

Salvamontiștii din Hunedoara și un echipaj de intervenție aeriană au intervenit în ajutorul unei turiste care și-a fracturat glezna pe stâncile din Munții Retezat, Misiunea, care s-a derulat pe parcursul a două ore, a avut loc pe creasta vestică de pe Vârful Retezat, la circa 2.000 de metri altitudine.
„Deoarece zona este una foarte dificilă, pentru extragerea accidentatei a fost solicitat un echipaj de salvare aero. Un salvator montan a evacuat prin troliere victima, dupa ce acesteia i-a fost acordat primul ajutor medical. Atragem din nou atenția cu privire la modul de echipare al turiștilor în zona montană, deoarece turista era încălțată cu niște espadrile ușoare, de oraș”, a informat Ovidiu Bodean, șeful Serviciului public județean Salvamont Hunedoara.
Acțiunea de salvare a avut loc pe traseul cu triunghi roșu, sub Vârful Retezat, la 30 de minute de acesta. Femeia a suferit un traumatism sever la picior și nu a mai putut să se deplaseze. Ea a fost transportată la spitalul din Petroșani.
Vârful Retezat atinge aproape 2.500 de metri
Retezatul, vârful de 2.482 de metri, care dă numele masivului Retezat, se distinge prin forma sa ciudată, de piramidă cu vârful tăiat, care străluceşte acoperită de zăpadă în cea mai mare parte a anului.

Înfăţişarea sa a dat naştere mai multor legende. Una dintre ele spune că „urieşii” care stăpâneau în vechime aceste locuri au fost înfrânţi de un voinic. Acesta i-a tăiat capul unui căpcăun şi l-a transformat într-un munte de piatră, căruia i se spune Retezat.
Alţi autori l-au comparat cu o piramidă energetică şi i-au atribuit semnificaţii ezoterice. Vârful Retezat rămâne accesibil oaspeţilor săi, iar cei care nu se încumetă să îl exploreze îndeaproape îl pot admira, în zilele senine, de la distanţe de zeci de kilometri: din Ţara Haţegului, Hunedoara şi de pe dealurile din jurul Devei.
Sfaturi pentru expediții montane reușite
Salvamont Hunedoara oferă o serie de sfaturi turiștilor care urcă pe traseele montane:
- Informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, precum și despre starea vremii. Luați și o hartă a zonei.
- Alegeți echipamentul, materialele și alimentele necesare, în funcție de anotimp și de condițiile meteo, prevăzând și situații deosebite.

- Porniți devreme la drum, dar evitați să plecați singur.
- Dozați-vă forțele și respectați regulile de igienă și alimentație la efort.
- Informați cabanierul, salvamontiștii sau apropiații asupra traseului pe care doriți să-l urmați și ora aproximativă de revenire.
- Alegeți traseele în funcție de pregătirea celui mai slab membru al grupului.
- Nu părăsiți poteca. Urmăriți marcajele și indicatoarele de pe traseu.
- Respectați restricțiile impuse pe anumite porțiuni ale traseului;
- În cazul apariției unor dificultăți sau a înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cel mai apropiat refugiu sau cereți ajutor. În nici un caz nu lăsați în urmă pe cei obosiți sau accidentați.
- În caz de furtună sau descărcări electrice părăsiți imediat creasta și nu va adăpostiți lângă stânci sau copaci singuratici.
- Dacă în caz de ceață trimiteți în cercetare pe cineva, acesta nu trebuie să se îndepărteze mai mult decât îl puteți auzi.
- Nu faceți zgomot și evitați locurile cu pericol de avalanșe.
- Nu consumați băuturi alcoolice înaintea sau în timpul drumețiilor.
- În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și a asigura accidentatul.
- În caz de rătăcire păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pentru a preveni hipotermia. Anunțați Salvamontul (telefon Salvamont: 0725.82.66.68 sau 0-SALVAMONT).
Lucruri esențiale pentru drumeții pe munte
Potrivit salvamontiștilor, din bagajul celor care se aventurează pe munte nu trebuie să lipsească sistemele de comunicare și navigație (busolă, telefon cu aplicații GPS, hartă), îmbrăcămintea adecvată (echipamente impermeabile pentru ploaie sau ninsoare, pulovăr gros sau un polar, căciulă și mănuși, bocanci, parazăpezi, îmbrăcăminte lejeră care să nu jeneze și care să nu vă facă să transpirați.
Sunt necesare și bidonul cu apă, alimentele, lanterna (cu baterii de rezervă), o trusă de prim-ajutor, bricheta sau chibriturile pentru foc, o pătură care ar putea fi folosită ca adăpost de urgență și un sac pentru strângerea deșeurilor, care nu trebuie aruncate pe munte.
Lista lucrurilor necesare pe munte rămâne deschisă.