Video Transformarea celui mai vechi parc dendrologic. Locul de poveste cu sute de arbori uscați și doborâți de furtuni

0
0
Publicat:

Arboretumul din Simeria, unul dintre cele mai vechi parcuri dendrologice din România, trece prin ample transformări. Numeroși arbori vor fi extrași, după ce fenomenele climatice, bolile și dăunătorii au dus la uscarea și putrezirea lor.

Arboretumul din Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Arboretumul din Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lucrări silvice ample au loc în această perioadă în Parcul dendrologic din Simeria, întins pe 70 de hectare, însă reprezentanții rezervației le transmit turiștilor că ele sunt necesare pentru a fi îndepărtați arborii deja uscați, afectați de boli și dăunători, rupți și prăbușiți.

Tăieri de conservare în parcul dendrologic

În locul lor, sunt plantați alți copaci, astfel încât zona să fie regenerată. 

„În arboretumul din Simeria, în urma furtunilor din ultimii ani și a secetei, precum și din cauza apariției unei boli la frasin, foarte mulți arbori s-au uscat, iar alții au căzut. Din parc se vor extrage aproximativ 1.500 de arbori, dintre care 300 sunt complet putreziți, fără nicio valoare comercială, ci doar biologică — aceștia vor rămâne în parc, contribuind la formarea humusului”, a declarat inginerul silvic Daniel Pitar (video), șef de secție la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvictultură (ICAS) - Simeria.

Din toată cantitatea extrasă, doar 25 de metri cubi reprezintă lemn industrializabil, restul fiind lemn de foc sau lemn pentru celuloză.

„În medie, se scot aproximativ 19-25 de arbori pe hectar. În zonele din care acești arbori au fost extrași, vom planta arbori din colecție sau arbori de interes forestier, pentru a completa arboretele și pentru ca parcelele să se regenereze”, a completat inginerul silvic Daniel Pitar.

Potrivit acestuia, parcul a fost împărțit în șapte zone, astfel încât lucrările de extragere a arborilor să fie cât mai bine gestionate. Pentru că foarte mulți arbori uscați se află în preajma aleilor, o parte din arboretum va fi închisă, pentru a nu periclita siguranța vizitatorilor în timpul lucrărilor.

Restul parcului, respectiv zona cea mai atractivă a acestuia, cu terasele și aleile din jurul lacurilor, până la canalul Strei, va rămâne deschis și va putea fi vizitat gratuit.

Povestea celui mai vechi parc dendrologic din România

Arboretumul Simeria, considerat cel mai vechi parc dendrologic din România, a fost înființat la începutul secolului al XVIII-lea, când nobilii care stăpâneau conacul Fay — monument istoric aflat la intrarea în parc — au decis amenajarea peisageră a zăvoaielor naturale din lunca Mureșului.

La începuturile sale, era o vastă grădină exotică în jurul conacului nobiliar, care a aparținut mai multor familii – Gyulay, Kun, Fay și Ocskay – fiecare contribuind la îmbogățirea parcului cu specii rare de arbori și plante aduse de pe alte continente.

Parcul cu o suprafață de 70 de hectare și un conac nobiliar vechi din secolul al XIX-lea, adăpostește peste 2.100 de specii de plante și arbori, o mare parte dintre acestea fiind originare din Asia și America de Nord.

Exotismul și diversitatea sa i-au conferit un caracter unic și l-au inclus printre monumentele naturii din România. Unul dintre cei mai importanți proprietari ai parcului a fost Fáy Béla, naturalist și membru al Academiei Maghiare de Științe. Acesta a îmbogățit colecția cu specii exotice și a scris lucrări științifice despre aclimatizarea acestora.

După naționalizarea din 1949, parcul și conacul au intrat în administrarea Ocolului Silvic Simeria, devenind, în 1952, o unitate experimentală. Doi ani mai târziu, s-a înființat Stațiunea de Cercetări și Experimentări Forestiere Simeria, care a salvat zona de la degradare și defrișări.

„Minunatul parc de la Simeria îndeplineşte de multe decenii întreita sa misiune, evoluând în timpul recent la rolul unei staţiuni de cercetări forestiere de primul rang. Arborii maiestuoşi, bătrâni, sunt de un efect estetic neîntrecut”, nota botanistul Alexandru Borza (1887–1971).

După 1990, urmașii grofilor maghiari Fay și Ocskay au deschis procese pentru recuperarea conacului și a terenurilor confiscate de regimul comunist. Instanțele au decis că proprietarul legal rămâne statul român.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite