Telecabina de patru milioane de euro din Deva, inaugurată în 2023, dar încă nefolosită de turiști VIDEO

0
Publicat:

Patru milioane de euro au costat lucrările la telecabina Cetății Devei din Hunedoara (video). Investiția a fost inaugurată în luna decembrie 2023, însă de atunci instalația de transport nu a putut fi folosită de turiști.

Telecabina Cetății Devei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Telecabina Cetății Devei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lucrările la noua telecabină de pe Dealul Cetății Devei au început în toamna anului 2021, după ce vechea instalație de transport, amenajată la începutul anilor 2000, a fost dezafectată fiind considerată uzată și subdimensionată pentru turiștii care vor să urce cu ascensorul în Cetatea medievală Deva.

Investiția de modernizare a stațiilor telecabinei și de înlocuire a vechiului ascensor cu o instalație nouă de transport a costat aproximativ patru milioane de euro, iar lucrările au fost finalizate în decembrie 2023.

Găsirea liftierilor calificați a întârziat folosirea telecabinei

De atunci, însă, turiștii nu au putut fi folosi telecabina Cetății Devei. Florin Oancea, primarul Devei, susține că noua telecabină este funcțională, însă reglementările cele mai recente în privința folosirii acestor instalații pentru turiști prevăd contractarea de personal calificat ca liftieri, iar procedurile pentru găsirea acestora au întârziat punerea în funcțiune.

Telecabina nouă din Cetatea Devei. Foto: Primăria Deva
Telecabina nouă din Cetatea Devei. Foto: Primăria Deva

„Problema legată de personalul de la telecabină este rezolvată, astfel că în următoarele săptămâni ea va putea fi folosită de turiști”, spune primarul Florin Oancea.

O hotărâre de Consiliul Local mai este necesară pentru ca municipalitatea să preia telecabina din nou în administrare, de la constructor.

Telecabina Cetății Devei a fost în șantier în perioada 2021 – 2023.

„Investiția a presupus modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare. Valoarea totală la finalizarea investiției (cu TVA) este de peste patru milioane de euro”, a informat Primăria Deva.

Turiștii care nu vor să folosească ascensorul, fie pentru că vor să facă mai multă mișcare, fie pentru a păstra banii pe care i-ar fi cheltuit pe bilete, pot vizita monumentul istoric urcând pe traseele marcate de pe Dealul Cetății Devei, care ajung la Poarta I a cetății.

Cetatea medievală Deva, un deceniu cu schelele pe ea

În luna mai 2024, cel mai probabil, lucrările de reabilitare a Incintei I din Cetatea medievală Deva vor fi recepționate, iar monumentul istoric va fi deschis turiștilor, adaugă primarul Devei.

Cetatea medievală Deva (video) va reintra în circuitul turistic în această primăvară, după un deceniu de la începerea primelor lucrări de ample de reabilitare, derulate cu finanțare europeană.

Renovarea monumentului din secolul al XIII-lea a avut loc în două etape, iar pe durata lucrărilor zonele aflate în șantier nu au putut fi vizitate. În perioada 2013-2016 au fost restaurate cele două incinte exterioare ale așezării medievale.

Printr-o investiție de circa 40 de milioane au fost refăcute zidurile, porțile monumentale, Camera de artilerie, Bastionul, aleile și treptele. Un pod de acces a fost construit cu fonduri de la bugetul local al Devei, între incintele II și III de lei, iar spațiile de vizitare din Cetatea medievală Deva au fost extinse.

Din vara anului 2022, a intrat în șantier și Incinta I a Cetății Devei, aflată în vârful conului vulcanic pe care a fost clădită așezarea. Zona reabilitată cuprinde Palatul Princiar și unele dintre cele mai vechi monumente din cetate.

Peste 23 de milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro), din fonduri europene, au fost investite în reabilitarea Incintei I (interioare), iar lucrările trebuiau finalizate în decembrie 2023. Reabilitarea Cetății Devei se află în stadiul de 99%, potrivit primarului Florin Oancea. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite