O moară de apă, un cuptor şi o vâltoare, vechi de un secol, vor fi reconstruite de voluntari în Ţara Haţegului
0O moară, o vâltoare din lemn şi un cuptor, toate vechi de peste un secol, vor fi refăcute de voluntarii unui proiect iniţiat în Geoparcul Ţării Haţegului care are loc într-o tabără organizată în satul Peştera.
Moara de apă din satul Peştera de la poalele Retezatului va fi reconstruită cu ajutorul voluntarilor dintr-o tabără organizată în Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului.
Poiectul îşi propune amenajarea, cu sprijinul voluntarilor, a unui spaţiu educaţional şi de observaţie a modului de funcţionare a morilor de apă, a instalaţiei şi metodelor tradiţionale de spălare a rufelor precum şi interpretarea apei ca factor de eroziune şi creator de peisaj, dar şi a importanţei în economia locală a calcarului ars în cuptoarele tradiţionale.
„Pe parcursul taberei vor fi organizate mai multe ateliere de lucru. Unul dintre ateliere este dedicat activităţilor de reabilitare a ansamblului tehnic tradiţional cu o vechime de cca 100 de ani, constând într-o moară de apă, o vâltoare - ambele din lemn - şi un cuptor de var. Cel de al doilea atelier îşi propune să recupereze memoria locului prin realizarea unui set de interviuri în comunitatea locală. Scopul este acela de a reda generaţiilor actuale şi viitoare faptele, întâmplările şi povestirile legate de importanţa ansamblului tehnic în viaţa de zi cu zi a sătenilor. Un al treilea atelier este dedicat modului de tratare a lemnului în scopul creşterii rezistenţei sale în timp”, a informat Adina Popa, reprezentanta Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului.
Tabăra se adresează tinerilor din Ţara Haţegului şi are drept scop salvarea de la piere a unor obiective tradiţionale din viaţa comunităţii.
Vă recomandăm şi:
FOTO Biserica Densuş, monumentul fascinant al Ţării Haţegului, din vecinătatea Mănăstirii Prislop
Mai puţin cunoscută decât Mănăstirea Prislop, dar aflată la doar 20 de kilometri de ea, Biserica Densuş se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, într-un decor de poveste. Biserica din piatră este una dintre cele mai vechi din ţară. A fost construită pe ruinele unui templu păgân, din vremea dacilor, iar sfinţii pictaţi pe pereţii ei au ochii scoşi.
Aproape 1,5 milioane de euro s-au investit în restaurarea unei fortăreţe medievale din Ţara Haţegului, însă rezultatul lucrărilor i-a nemulţumit pe specialişti, care spun că „modernizarea” cetăţii i-a distrus valoarea istorică.
Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.