FOTO Biserica Densuş, monumentul fascinant al Ţării Haţegului, din vecinătatea Mănăstirii Prislop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin cunoscută decât Mănăstirea Prislop, dar aflată la doar 20 de kilometri de ea, Biserica Densuş se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, într-un decor de poveste. Biserica din piatră este una dintre cele mai vechi din ţară. A fost construită pe ruinele unui templu păgân, din vremea dacilor, iar sfinţii pictaţi pe pereţii ei au ochii scoşi.

Biserica din piatră de la Densuş se află în vecinătatea unuia dintre cele mai populare locuri de pelerinaj religios din Transilvania, Mănăstirea Prislop.

Mai puţin de 20 de kilometri despart cele două monumente religioase, însă puţini dintre turiştii care vin la Prislop, unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, ajung să viziteze şi lăcaşul din Densuş. În cea mai mare parte a zilei, curtea bisericii din Densuş este pustie. În lăcaşul vechi de aproape 700 de ani, preotul Alexandru Gherghel, cel care slujeşte aici de 15 ani, poate fi găsit aproape în fiecare după-amiază. Părintele Gherghel are casa la poalele bisericii şi îi întâmpină pe turiştii care urcă să o viziteze.

Povestea bisericii de piatră
Despre Biserica din Densuş, preotul spune că a fost ridicată pe ruinele unui altar vechi de aproape două milenii, unde aveau loc sacrificii în cinstea zeului roman Marte, dar aici au fost descoperite şi rămăşiţele unei aşezări dacice. În secolele trecute, turcii au devastat lăcaşul de cult şi au scos ochii sfinţilor înfăţişaţi în picturile murale. Cea mai dragă icoană părintelui Gherghel este Mântuitorul, imaginat în straie populare.

Biserica ortodoxă din Densuş poartă hramul Sfântului Proroc Ieremia (1 mai) şi al Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie).

Prima atestare documentară a bisericii a fost la 2 iunie 1360, cu ocazia unui „scaun de judecată“ al românilor din Ţara Haţegului.

Cei mai mulţi istorici o plasează ca fiind ridicată în secolul al XIII-lea, în timp ce alţi oameni de ştiinţă susţin că ar fi fost construită în secolele X-XI. Biserica a fost restaurată în anii 2003 şi 2005, prin contribuţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi a Ministerului Culturii.

Din anul 1991, ea a fost propusă pentru a face parte din patrimoniul UNESCO.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze              Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca         Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului     Mănăstirea Prislop se confundă cu numele părintelui Arsenie Boca, una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei româneşti. În anii 1950, părintele a fost stareţ al Mănăstirii Prislop, într-o vreme în care calvarul persecuţiilor din regimul comunist începea să se răsfrângă asupra lui. Un reportaj plin de mistic şi profunzime în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite