Situl roman Micia de la marginea Devei va fi administrat de CJ Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situl de la Micia, al unui fost castru militar roman. D.G.
Situl de la Micia, al unui fost castru militar roman. D.G.

Situl arheologic Micia situat în apropiere de municipiul Deva a fost preluat în administrare de Conisliul Judeţean Hunedoara. Autorităţile judeţene susţin că se vor ocupa de transformarea zonei într-o atracţie turistică.

Fosta aşezare romană Micia, din comuna Veţel, aflată în vecinătatea municipiului Deva, a fost preluată în administrare de Consiliul Judeţean Hunedoara, de la statul român. Situl arheologic întins pe 7.557 de metri pătraţi va fi transformat într-un obiectiv turistic.

„Situl datând din epoca romană este situat pe malul stâng al Mureşului, la marginea vestică a vechii provincii Dacia şi s-a dezvoltat ca un important centru militar şi economic. Nucleul aşezării romane l-a constituit castrul auxiliar, un punct strategic cheie pentru apărarea provinciei. Prezenţa unei astfel de resurse culturale trebuie să devină un pilon de dezvoltare durabilă a comunităţii locale. Prin caracteristicile sale şi prin potenţialul său turistic şi ştiinţific, dar şi prin gradul de accesibilitate, situl de la Micia se individualizează, fiind unic în cadrul siturilor romane din provincia Dacia”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Ministerul Culturii şi-a exprimat acordul de principiu pentru transferul dreptului de administrare al sitului către CJ Hunedoara. În urmă cu un an, CJ Hunedoara a preluat şi cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, cele mai mari schimbări de la acea dată fiind vizibile la Sarmizegetusa Regia – monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO. Aici a fost instituită o taxă de vizitare pentru turişti, iar cetatea este păzită 24 de ore din 24.

Vă recomandăm şi:

Povestea kosonilor din aur, cele mai valoroase monede ale regilor daci

FOTO Sarmizegetusa Regia a adus venituri de peste 100.000 de lei. A intrat în conservare pe timp de iarnă

FOTO Aici nu-i SarMISAgetusa: spirala yoghinilor, gonită de pe soarele dacilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite