Secretele vraciului din Munții Metaliferi. Românul din inima pădurii, înconjurat de plante de leac VIDEO

0
Publicat:

Un fost miner din Munții Metaliferi și-a transformat mica sa gospodărie, aflată într-un loc retras, din mijlocul pădurii, într-o farmacie a naturii, în care păstrează și îngrijește o mulțime de plante de leac.

Mircea Vasiu (video) din Hunedoara a lucrat timp de aproape două decenii în exploatările miniere din Munții Metaliferi – zona Bradului, în special la marea carieră de cupru deschisă la în anii ’80 pe Valea Musariului și închisă în 2004, împreună cu minele de aur din vecinătatea sa.

Mircea Vasiu a conservat „untul pământului”. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Mircea Vasiu a conservat „untul pământului”. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Fostul miner locuiește în vecinătatea bisericii Ruda 12 Apostoli, un monument vechi de peste un secol, ridicat la intersecția dintre drumurile mai multor foste mine de aur de pe valea Musariului. Gospodăria sa este compusă din câteva rulote, pe care le-a adus pe locul vechii vetre părintești a familiei.

Farmacia naturii din curtea lui Mircea Vasiu

Aici, Mircea Vasiu are grijă de mai mulți câini și de câteva pisici care s-au atașat de căminul său. Și tot de aici, fostul miner pornește adesea pe potecile vastelor păduri și plaiuri din împrejurimi, în căutarea plantelor de leac, pe care le transformă în tincturi și alifii, ori le păstrează pentru a le folosi în mâncăruri și ceaiuri. 

Mica sa grădină cuprinde zeci de soiuri de plante de la ierburi aromatice, la avocado și smochini. Un loc aparte îl au în gospodăria sa câteva plante considerate rare, dar benefice sănătății.

Câteva din plantele lui Mircea vasiu. Foto: Daniel Guță
Câteva din plantele lui Mircea vasiu. Foto: Daniel Guță

„Una dintre ele este Untul pământului, care se găsește foarte greu și numai în anumite zone și după care sapi până la doi metri pentru a-l scoate din pământ. Pe acesta l-am păstrat într-un borcan cu alcool, pentru că altfel el produce un fel de mâncărime. Pus în alcool își pierde acest efect, dar intră în piele și este foarte bun pentru afecțiuni ca reumatismul, varice, dureri de oase, mușchi blocați și altele”, spune fostul miner, Mircea Vasiu.

Mircea povestește că a căpătat pasiunea pentru plante medicinale de la mama sa. „De fapt, orice plantă, chiar și cele mai banale, are o întrebuințare în sănătatea omului”, crede fostul miner.

Minele de aur, de familie, din Munții Metaliferi

Din gospodăria sa, un tunel cu pereți întăriți cu piatră intră adânc în munte, afundându-se mai mulți kilometri până pe Valea Arsului.

Arborii plantați recent de fostul miner. Foto: Daniel Guță
Arborii plantați recent de fostul miner. Foto: Daniel Guță

Galeria a fost înființată de bunicul său în primii ani ai secolului al XX-lea, când mulți localnici aveau propriile mine de aur. Este colmatată de mai multe decenii, însă din ea izvorăște apa care, spune localnicul, poate fi băută. În trecut, oamenii foloseau mina pentru a ajunge la bogatele filoane de aur (video).

Deasupra intrării în subteran, o cruce de piatră ridicată de bunicul său și sfințită de preotul de la Ruda odată cu deschiderea minei de aur la începutul secolului trecut a păstrat un mesaj sugestiv: „Pătratul magic (palindromul) „Sator Arepo Tenet Opera Rotas”, și inscripția „Nihil Sine Deo – O, omule, Dumnezeu fără tine nu e”.

„Sator Arepo Tenet Opera Rotas înseamnă <Creatorul cu veșnicie ține opera rotundă> sau <în mișcare>. Iar a doua scriere înseamnă nu doar <Nimic fără Dumnezeu> – cum a fost interpretată, dar că <Dumnezeu nu poate exista fără creația sa>. Astfel de cruci, cum e cea ridicată de bunicul meu, erau ridicate în trecut odată cu deschiderea galeriilor de mină”, spune Mircea.

În trecut, o mulțime de case de mineri, unele cu galerii care porneau din gospodării spre inima muntelui, împânzeau locul natal al fostului miner. Acum, pădurile cuprind cea mai mare parte a fostei zone miniere.

Fosta mină de familie. Foto: Daniel Guță
Fosta mină de familie. Foto: Daniel Guță

Mircea spune că plănuiește ca pe lângă „farmacia naturistă” din grădina lui să își amenajeze și un mic muzeu, unde să poată fi arătate frumoasele flori de mină, provenite din zona Munților Metaliferi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite