Video Seceta a transformat radical lacul Cinciş din Hunedoara. Priveliştea uimitoare a bisericii inundate unde altădată ajungeau vaporaşele VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Cinciş, zona bisericii ruinate. Ilustrată din anii 60. Sursa: delcampe.net
Lacul Cinciş, zona bisericii ruinate. Ilustrată din anii 60. Sursa: delcampe.net

Seceta din ultimele luni a schimbat înfăţişarea zonei de la coada lacului Cinciş, Hunedoara, unde în trecut turiştii puteau ajunge cu vaporaşul.

Toamna, când nivelul Lacului Cinciş din Hunedoara este redus pentru a preîntâmpina viiturile şi inundaţiile de primăvară, zona de la „coada” acumulării hidrografice oferă o privelişte aparte.

GALERIE FOTO CU LACUL CINCIŞ

În faţa bisericii romano-catolice ruinate, întinderea de apă s-a transformat într-una de nămol, prin mijlocul căreia şerpuieşte râul Cerna.

Blestemul bisericii scufundate în Lacul Cinciş. „Vara, din cauza secetei, turla ei rămânea deasupra apei”

Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş. Secretele marilor descoperiri din ţinutul minelor dacice 

După mai multe luni secetoase, un covor de vegetaţie a luat locul luciului de apă, iar pâlcurile de stuf şi tufe conturează cursul Cernei, ale cărei ape repezi înaintează încă aproape 500 de metri înainte de a se preface în lac.

VIDEO Povestea minelor de fier ale dacilor. Ce soartă a avut „patria fierului” după secole de glorie

Misterul neelucidat de pe fundul Lacului Cinciş. Aici s-ar fi aflat mormântul mamei lui Ioan de Hunedoara

Până în anii ’60, când a fost înfiinţat Lacul Cinciş, râul izvorât din Munţii Poiana Ruscă traversa în aceeaşi zonă satul Baia Craiului. Îşi urma apoi cursul prin satele Moara Ungurului, Cerna şi Cinciş, ajungând în Teliuc şi Hunedoara în drumul ei spre valea Mureşului.


Lacul Cinciş. Noiembrie 2021. VIDEO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă

În primele decenii după amenajarea lacului de acumulare, în faţa bisericii turiştii puteau ajunge cu vaporaşul şi chiar puteau intra în interiorul acesteia cu bărcile. Urmele vremurilor în care biserica se afla parţial sub ape se văd întipărite pe zidurile ei. Anii secetoşi, acumulările de nămol şi aluviuni au făcut însă ca apa să nu mai ajungă la biserica abandonată pe mal.


Zona bisericii, năpădită de vegetaţie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 

lacul cincis foto daniel guta

Lacul Cinciş, un loc legendar

Lacul Cinciş şi barajul său au fost create la începutul anilor ’60, la circa 10 kilometri de Hunedoara, iar pentru a face loc amenajării hidrografice – rezervorul uriaş de apă al Hunedoarei şi al combinatului siderurgic – au fost inundate satele Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni. Localnicii au fost strămutaţi pe dealul în care avea să fie clădit noul sat Cinciş – Cerna, lăsând în calea apelor vetrele unora dintre cele mai vechi aşezări din împrejurimile Hunedoarei.


Zona bisericii de la coada lacului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Împreună cu casele, drumurile şi cimitirele satelor de pe valea Cernei au fost înghiţite de ape trei biserici. Cea mai faimoasă dintre ele, biserica de zid din Cinciş, data din prima parte a secolului al XV-lea şi ar fi fost ridicată de cnejii locali, rude cu Ioan de Hunedoara. Şi vechea biserică romano-catolică, de la „coada” lacului de acumulare a fost lăsată pradă ruinării în urmă cu şase decenii, odată cu amenajarea lacului de acumulare. Biserica a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi se spune că ar fi fost ctitorită de împărăteasa Maria Tereza (1717 – 1780).

lacul cincis foto daniel guta


Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În jurul apei care a înghiţit vetrele aşezărilor străvechi, atestate documentar încă din secolul al XIV-lea, şi a dus la devastarea bisericilor şi a cimitirelor lor, au fost născocite poveşti înfiorătoare. 

lacul cincis foto daniel guta

Unele dintre aceste relatări vorbesc despre faptul că lacul ar fi bântuit de spiritele oamenilor îngropaţi în cimitirele înghiţite de apă, că aici s-au înecat oameni, iar cadavrele nu au mai ieşit la suprafaţă, că în trecut animalele nu se apropiau să bea apă din lac ori că pe fundul lui, în apele tulburi, trăiesc şerpi, caracatiţe sau balauri.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Locuri bântuite din România: poveştile sumbre despre Castelul Corvinilor din Hunedoara şi blestemul Lacului Cinciş

VIDEO Scufundări până la 25 de metri adâncime în Lacul Cinciş, în căutarea tânărului luat de ape

Povestea bisericii Huniazilor demolată de comunişti. Aici ar fi fost locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara

FOTO Cele mai frumoase lacuri glaciare din Retezat. Cum arată sanctuarul naturii înainte de venirea iernii

Fenomenul care schimbă faţa celei mai enigmatice biserici din România, ridicată pe ruinele unui templu roman VIDEO

De la Ioan la Iancu de Hunedoara. Enigmele celui mai faimos erou din Transilvania medievală

Bisericile medievale de piatră propuse în patrimoniul mondial UNESCO. De ce sunt atât de preţioase „perlele” Hunedoarei





 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite