Video Scene emoţionante la înmormântarea părintelui Gurie, în catedrala din Deva unde a devenit episcop VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Gurie, înmormântat la Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Părintele Gurie, înmormântat la Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

O mulţime de oameni, preoţi şi călugări a venit, sâmbătă, la slujba de înmormântare a episcopului Gurie, al Devei şi Hunedoarei.

Clopotele bisericilor ortodoxe din judeţul Hunedoara au răsunat, sâmbătă, ca omagiu adus părintelui Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, decedat joi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva.

GALERIE FOTO DE LA ÎNMORMÂNTARE

Sâmbătă, în ziua înmormântării sale – zi de doliu anunţată de autorităţi în judeţul Hunedoara- sute de oameni s-au strâns în faţa Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae” din Deva, pentru a-l omagia pe ierarh. Mulţii dintre ei l-au cunoscut personal pe ierarh şi şi-au amintit cu emoţie şi regret de el.

Sicriul cu trupul episcopului Gurie a fost adus la Catedrala „Sf. Nicolae” din Deva. Aici va fi înmormântat

A murit episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei. Părintele era internat la ATI, cu COVID 19

Episcopul Gurie, la ATI după infectarea cu SARS-CoV-2. În ce stare se află preotul internat de o săptămână

Episcopul Gurie: „în Europa de astăzi se trăieşte ca şi când Dumnezeu nici nu există. Elitele se ruşinează să mai afirme convingeri creştine”


Biserica a fost şi ea arhiplină, iar curtea ei împodobită cu buchetele de flori, candelele şi şi coroanele aduse de credincioşi.


Imagini de la înmormântarea episcopului Gurie. VIDEO: ADEVĂRUL

La ceremonialul religios care a urmat Liturghiei au participat o mulţime de înalţi prelaţi. La finalul slujbei de pomenire, sicriul cu trupul neînsufleţit al episcopului a fost purtat pe umeri de preoţi, care au înconjurat biserica, şi apoi a fost depus în cripta acesteia.


Înmormântarea episcopului Gurie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Părintele Gurie a fost înmormântat în catedrala unde a slujit în ultimii 12 ani şi unde, în toamna anului 2009, a devenit primul episcop al Devei şi Hunedoarei. Mormântul i-a fost pregătit în pridvorul lăcaşului de cult, iar pământul folosit la acoperirea sa a fost adus de la mănăstirile Lainici şi Prislop.

episcopul devei si hunedoarei inmormantat la deva foto daniel guta adevarul

Episcopul Gurie a fost internat în 8 octombrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2. A doua zi a fost transferat în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, având plămânii afectaţi de virus pe o suprafaţă de circa 70 la sută. Înainte cu două zile de a deceda, medicii au decis intubarea sa, însă starea sa a continuat să se agraveze.


Înmormântarea episcopului Gurie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

episcopul devei si hunedoarei inmormantat la deva foto daniel guta adevarul

Joi dimineaţa, episcopul în vârstă de 52 de ani a murit. „A plecat la Domnul, renunţând să mai zboare cu elicopterul spre Târgu Mureş, pentru o eventuală salvare şi chiar medicul de la SMURD, ca să ne consoleze, a spus: Nu a mai vrut să plece şi să moară printre străini, ci a vrut să rămână la el acasă. A venit acasă!”, a relatat Î.P.S. dr. Laurenţiu Liviu Streza, Mitropolit al Ardealului.


Video, pe larg de la înmormântare. ADEVĂRUL

Ultimul test PCR realizat epicopului, în spital, a arătat un rezultat negativ la Sars-CoV-2.

 

Biografia episcopului Gurie

PS Gurie (Grigorie Georgescu) ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani. S-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, judeţul Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu, informa basilica.ro, agenţia de ştiri a Patriarhiei Române.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992) şi Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

episcopul devei si hunedoarei inmormantat la deva foto daniel guta adevarul

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001).


Episcopul Gurie, la slujba de Bobotează. ARHIVĂ. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), apoi a devenit secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) şi a fost tuns în monahism cu numele Gurie.

A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001.

În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”.

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an.

episopul gurie foto daniel guta adevarul


Imagini cu episcopul Gurie. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mai puteţi citi şi:

Scrisoarea tulburătoare a Episcopiei despre căsătoriile de probă: „Blasfemie. Dragobetele este transformat într-un jalnic concubinaj al desfrânării”

Episcopia Devei şi Hunedoarei va prelua o grădiniţă închisă din Hunedoara, din proprietatea primăriei

Donaţie importantă a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în sprijinul pacienţilor cu COVID 19

Episcopia Devei şi Hunedoarei face apel către localnici pentru a dona sânge şi plasmă

Episcopul Gurie: “În această lume, în care deruta devine universală, Învierea Domnului vine cu un avertisment”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite