Sarmizegetusa Regia, „zdrobită” de fagii seculari. Autorităţile pregătesc tăierea arborilor periculoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Direcţia Silvică Hunedoara.
Foto: Direcţia Silvică Hunedoara.

Mai mulţi fagi seculari din Sarmizegetusa Regia s-au prăbuşit peste monumente şi oameni. Autorităţile anunţă măsuri drastice.

Patru fagi seculari care prezintă semne evidente de regres fiziologic (putregai la exterior şi scorburi vor fi extraşi din incinta Sarmziegetusei Regia, un sit UNESCO afectat în ultimii ani de prăbuşirea arborilor peste monumente, dar şi peste oameni.

Descoperire uimitoare în munţi, lângă Sarmizegetusa Regia. Ce au lăsat în urmă romanii din anii războaielor cu dacii

Controversa brăţărilor dacice de aur din Sarmizegetusa Regia. De ce a fost contestată autenticitatea lor

Teoriile uluitoare despre Sarmizegetusa Regia, Stonehenge-ul românilor. Misterul cometei şi al calendarului dacic

„Ei reprezintă un pericol iminent pentru situl arheologic, vizitatori şi personalul administraţiei. Unul dintre arbori este deja căzut în interiorul fortificaţiei, pe latura estică, la o distanţă mică de săpăturile arheologice din acest an şi a afectat un segment de circa 10 metri din zidul fortificaţiei. Demersurile legale pentru extragerea arborilor au fost îndeplinite de Ocolul Silvic Grădişte la solicitarea administratorului sitului arheologic, Consiliul Judeţean Hunedoara”, a informat Direcţia Silvică Hunedoara.

În ultimii ani, după mai multe accidente petrecute în situl UNESCO din Munţii Orăştiei, autorităţile au stabilit că este nevoie de tăierea unor arbori care pun în pericol siguranţa angajaţilor şi a vizitatorilor. Unii au fost tăiaţi în cursul anilor trecuţi, deşi extragerilele lor din sit au stârnit reclamaţii venite de la reprezentanţii unor organizaţii de mediu. Alţi doi au fost tăiaţi în luna aprilie a acestui an.


Fag prăbuşit în Sarmizegetusa Regia. Foto: Direcţia Silvică Hunedoara

sarmizegetusa regia foto directia silvica hunedoara

Pericole în pădurea care dă farmec Sarmizegetusei

Sarmizegetusa Regia este înconjurată de o pădure vastă, însă în ultimii ani arborii uriaşi din incinta aşezării dacice au reprezentat un pericol pentru integritatea monumentelor şi pentru siguranţa oamenilor, potrivit administraţiei sitului UNESCO.

„O ameninţare constantă este dată de prăbuşirea arborilor. O suprafaţă semnificativă a sitului esete acoperită cu o pădure de fag impresionantă, o parte a acestor copaci având câteva sute de ani. Fenome meteorologice extreme (vânt puternic, cantităţi mari de zăpadă) şi bolile şi dăunătorii specifice vegetaţiei înalte generează, nu de puţine ori, prăbuşiri necontrolate. Înregistrarea acestora în ultimii 15 ani, demonstrează că au fost destabilizate segmente ale zidului incintei fortificate, au fost dislocate sau distruse un număr notabil de blocuri de calcar, piese arheologice ce fac parte din situl UNESCO”, se arată în studiul istorico-arhitectural realizat la Sarmizegetusa Regia de Institutul Naţional al Patrimoniului.


Fag prăbuşit în Sarmizegetusa Regia. Foto: Direcţia Silvică Hunedoara

Potrivit studiului INP, din 2012 până în prezent prăbuşirea arborilor a cauzat dislocarea a 109 blocuri antice din Sarmizegetusa Regia, distrugerea altor 23 şi rănirea a patru oameni dintre care unul grav. Majoritatea incidentelor au afectat zidului fortificaţiei (au fost afectate doar trei piese aparţinând Drumului pavat şi două ale templelor rectangulare de andezit).

„O altă interacţiune negativă dintre vegetaţia înaltă existentă şi ruinele arheologice este dată de rădăcinile arboilor care în câteva situaţii generează presiuni asupra zidurilor existente, cel mai semnificativ exemplu în acest caz fiind Turnul pentagonal unde prezenţa fagilor induce dislocări ale blocurilor de piatră, dar şi iminente alunecări de teren”, arată studiul INP.

sarmizegetusa regia foto directia silvica hunedoara

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum au apărut controversatele mituri despre tehnologia SF a dacilor. Povestea cuiului care nu rugineşte

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Uneltele de top folosite de meşterii daci. Piesa de rezistenţă a tehnologiei antice: o trusă medicală cu bisturiu şi pensetă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite