Sarmizegetusa Regia stârnește controverse. Interdicția bizară care le aduce amenzi turiștilor

0
Publicat:

Regulamentul de vizitare a Sarmizegetusei Regia a fost actualizat, însă a păstrat mai multe reguli pe care turiștii au obligația să le respecte, chiar dacă unora li se par neobișnuite.

Marele sanctuar circular din Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guță
Marele sanctuar circular din Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guță

Sarmizegetusa Regia se numără printre locurile cele mai căutate de turiștii care vizitează județul Hunedoara, însă unii dintre cei care ajung în capitala dacilor se pot trezi amendați din motive pe care le-ar putea considera banale. Una dintre „contravențiile” pentru care oaspeții Sarmizegetusei Regia pot primi amenzi între 300 și 600 de lei este așezarea pe iarbă.

Conform regulamentului de vizitare a sitului, întocmit în 2016 și actualizat în acest an, vizitatorii au obligația „să nu se așeze pe sol sau pe alte obiecte, precum scaune, șezlonguri, hamace, saltele etc.”

Sarmizegetusa Regia este administrată de Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT). Radu Barb, directorul instituției, susține că măsura de interzice așezarea pe pământ în interiorul sitului UNESCO vizează protejarea monumentului, împreună cu alte reguli de vizitare avizate de un consiliu științific pentru cetățile dacice, din cadrul DGAMPT.

Recent, un turist care se așezase pe iarbă și a fost prins în timp ce scrijelea un monument antic, lângă care se postase.

De asemenea, măsura este luată și pentru a nu deranja alți vizitatori. În acest context, cel puțin 50 de bănci din lemn au fost amplasate în Sarmizegetusa Regia pentru a fi folosite de turiștii care vor să se odihnească aici.

Regula care stârnește nemulțumiri

Unii turiști s-au plâns însă de această restricție, iar din cauza acestui punct în regulamentul de vizitare, monumentul istoric a primit o mulțime de recenzii negative.

„Este un loc inedit, încărcat de energii... de toate felurile, dar atenție la regulamentul de vizitare. Nu poți să te așezi pe iarbă. Agenții de pază te urmăresc îndeaproape”, scrie unul dintre oaspeții locului, într-o recenzie dedicată sitului.

„Chiar nu mă așteptam să nu ai voie să stai jos, pe iarbă, pe proprii nădragi, la o distanță mare de sanctuar. A intervenit firma de pază, că așa sunt ordinele. Felicitări pentru rapiditatea cu care a îndepărtat pericolul”, spune un alt vizitator.

„Cică nu ai voie să stai pe iarbă, dar nimeni nu îți motivează de ce. Doar că așa scrie în regulament și trebuie respectat”, se plânge un alt turist.

„Am îndrăznit să mă așez pe jos pentru a acorda puțină atenție copilului de un an și opt luni, cu intenția de a-l dezbracă de o bluză mai groasă, a mă juca puțin cu el și a-l alăpta. Și ce să vezi, direct a sărit un domn de la pază pe mine spunându-mi că: «Să faceți bine să vă ridicați și să vă așezați în locurile special amenajate». Am întrebat de ce și mi s-a răspuns sec că dacă citeam regulamentul, știam, că nu e voie. Bun, domnule, nu e voie cu scaune pliante, șezlonguri, paturi, picnic sau mai știu eu ce e specificat în regulamentul care, oricum, are câteva puncte de îți dau cu semnul întrebării: cică să fii îmbrăcat decent - oare ce înțeleg ei prin decent? Și ce treabă are îmbrăcămintea cu vizitarea unor bolovani în vârf de pădure? Înțeleg că la o mănăstire îți cere o fustă lungă, dar aici ce vor? Dar de acolo până la a interzice unei mame sa se ocupe de copilul ei la nivelul solului este cale lungă! Ce îmi este cel mai ciudă e că nu am apucat să încep să alăptez. Probabil domnul ar fi considerat procesul alăptării ca fiind unul indecent”, s-a plâns una dintre vizitatoare.

„Oriunde în lume te duci să vizitezi ceva, te lasă să te așezi pe jos. Nimeni nu îți are treaba. Aici nu! Doar la noi în vârf de munte, se întâmplă asta. Nu ai voie sa iți pui fundul decât pe bănci”, s-a plâns un alt turist.

Unii turiști cred că așezatul pe iarbă în Sarmizegetusa Regia are un efect benefic pentru ei. Cum acest lucru a fost interzis, au „fentat” regula, apelând la o altă modalitate de a „simţi energiile” așezării dacice. Se descalţă şi se plimbă în tălpile goale printre monumente.

Regulament Sarmizegetusa Regia: ținută decentă recomandată

Regulamentul de vizitare a Sarmizegetusei Regia conține peste 20 de reguli care, încălcate, le pot aduce amenzi turiștilor.

Printre obligațiile vizitatorilor se numără: să nu aprindă focul în sit, să nu intre cu mijloace motorizate, cărucioare (cu excepția persoanelor cu handicap locomotor) sau biciclete, să nu pătrundă în Sarmizegetusa cu substanțe pe bază de ulei, cu tămâie, lumânări, candele etc., să nu profaneze situl, să nu se așeze pe monumente, să nu rupă vegetația, să nu ia pietre din așezarea dacică, să nu participe la ceremonii sau ritualuri, să nu afișeze steaguri sau bannere, să nu împrăștie rămășițele incinerate în Sarmizegetusa Regia, să nu practice acte de nuditate sau alte indecențe în interiorul capitalei dacilor.

Regulamentul prevede și o serie de recomandări pentru turiști: să aibă o atitudine respectuoasă, o ținută decentă care să nu conțină sloganuri politice, mesaje ideologice sau imagini indecente, să nu introducă și să consume băuturi alcoolice sau droguri. Câinii de companie trebuie, de asemenea, ținuți în lesă, în timpul vizitării Sarmizegetusei Regia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite