Yoga, spiritismul şi vindecările, interzise în Sarmizegetusa Regia. Ce prevede noul regulament al sitului UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Regulile de vizitare a sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia vor fi modificate, potrivit unui proiect de hotărâre supus aprobării Consiliului Judeţean Hunedoara. Fosta capitală a Regatului Dac va putea fi vizitată şi pe timpul iernii, fără niciun fel de aprobări prealabile, iar intrarea în sit se va putea face şi pe alte trasee. Şedinţele de spiritism, de yoga şi cele care au scop terapeutic rămân interzise.

Turiştii care se îndreaptă spre Sarmizegetusa Regia riscă amenzi dacă vor încălca următoarea regulă: „să nu organizeze şi să nu participe, în incinta zonei administrate, la ceremonii religioase sau ezoterice, şedinţe de yoga, spiritism sau de vindecare si purificare, fără aprobarea prealabilă a conducerii Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice”, se arată în noul regulament de de vizitare a sitului Unesco Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Noul regulament a fost întocmit şi va intra în vigoare după ce va fi aprobat în şedinţa Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta se doreşte a fi o versiune îmbunătăţită a actualelor reglementări cu privire la vizitarea sitului, care au fost considerate prea restrictive de unii dintre cei care au vizitat Sarmizegetusa Regia.

Potrivit proiectului, pe lângă calea de acces principală în situl UNESCO, respectiv parcarea situată la capătul DJ 705A, unde se află casa de bilete, intrarea în sit se va putea face şi pe drumul de acces către Godeanu . Vizitarea sitului Sarmizegetusa Regia va fi posibilă, fără restricţii, pe tot parcursul anului: în perioada 1 mai – 30 septembrie, zilnic între orele 09.00 şi 20.00, în perioadele 1 martie – 30 aprilie şi 1 octombrie – 30 noiembrie, zilnic între orele 09.00 şi 18.0 şi în perioada 1 decembrie – 28/29 februarie, zilnic între orele 10.00 şi 15.00 doar dacă starea vremii permite acest lucru. Ultima intrare a turiştilor în zona administrată se face cu 30 de minute înaintea orei închiderii şi nu cu o oră ca în prezent.

Ce obligaţii au turiştii
Vizitatorii Sarmizegetusei Regia vor avea următoarele obligaţii: să achite taxele aferente vizitării zonei administrate,să nu modifice ori să nu degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonei administrate, să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate. Să nu aprindă focul, torţe, lumânări, candele sau orice alt obiect cu flacară deschisă în incinta zonei administrate ori în imediata apropiere a zidurilor cetăţii. Să respecte orarul de vizitare şi să nu pătrundă în incinta zonei administrate, din nici o direcţie, în afara programului de vizitare, cu excepţia persoanelor care tranzitează zona administrată pe traseul turistic către Vf. Godeanu, traseu marcat cu cruce roşie . Să parcheze autovehiculele numai în zonele special amenajate. Să nu pătrundă şi să nu circule pe drumul pietonal pavat şi în sit cu maşini, motociclete sau mopede. Să nu foloseascã produse de igienã personalã în interiorul zonei administrate. Să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugã vegetaţia, plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit din zona administrată. Sã nu profaneze monumentul istoric prin postarea sau înscripţionarea unor semne sau mesaje în interiorul zonei administrate.

Să păstreze liniştea şi sã nu deranjeze alţi vizitatori prin strigăte, producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical sau prin manifestări care afectează imaginea zonei administrate. Să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte în alte locuri decât în cele special amenajate. Să nu campeze, să nu desfăşoare activităţi de picnic sau plajă şi să poarte o ţinută decentă pe parcursul vizitării Sarmizegetusei Regia. Să nu introducă şi să nu consume băuturi alcoolice în sit. Să nu escaladeze şi să nu se aşeze pe monumente. Să nu se abată de la traseele marcate pentru vizitarea monumentului şi să nu patrundă în interiorul templelor delimitate de imprejmuirile antice. Va fi interzisă expunerea spre vânzare ori vânzarea de mărfuri sau orice alte produse precum şi practicarea actelor de comerţ în incinta zonei administrate fară acordul prealabil al administratorului. Va fi interzisă filmarea cu ajutorul dronelor ori ridicarea în aer a dronelor în incinta zonei administrate fără aprobarea prealabilă a conducerii Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice.

De ce nu e voie pe iarbă
Una dintre restricţiile impuse de administratorii sitului UNESCO a creat nemulţumiri unora dintre vizitatori. Ea se referă la aşezarea pe iarbă a turiştilor. Potrivit administratorului sitului, Vladimir Brilinsky, ea nu este indicată, aşa cum nu sunt permise celelalte activităţi care i-ar putea deranja pe alţi turişti, din motive ce ţin de respectul faţă de ceilalţi vizitatori şi de modul în care va arăta incinta sacră din punct de vedere estetic.
Sarmizegetusa Regia este considerată „perla” Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, rezervaţia naturală întinsă pe aproape 40.000 de hectare în Munţii Şureanu. Sarmizegetusa a fost cea mai importantă şi cea mai mare aşezare din istoria Daciei, iar în prezent este unul dintre siturile istorice principale din România. Este, de asemenea, monument UNESCO, alături de alte cinci foste cetăţi dacice din Munţii Orăştiei.
Peste 22.000 de turişti au ajuns la Sarmizegetusa Regia în luna august, în care a fost înregistrat un record de vizitatori.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Semnal de alarmă pentru cetăţile dacice: autorităţile sunt acuzate că au ascuns adevărul la UNESCO despre starea lor

O mulţime de date false despre situaţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost introduse în raportul trimis la UNESCO, astfel că adevărul despre starea aşezărilor antice, a fost ascuns, susţine arheologul dr. Aurora Peţan. În schimb, au fost omise problemele legate de căutătorii de comori care au devastat siturile şi de degradarea acestora.

Legătura tainică dintre Sarmizegetusa Regia şi Mănăstirea Prislop. De ce urcă pelerinii lui Arsenie Boca în situl antic

Fiecare sărbătoare religioasă aduce un mare număr de turişti la Sarmizegetusa Regia, iar mulţi dintre ei urcă în situl fostei capitale dacice, după ce mai întâi au vizitat Mănăstirea Prislop. De Sfânta Maria, Sarmizegetusa Regia a înregistrat un record de vizitatori.

VIDEO Răzbunarea naturii din tărâmul dacilor: drumul Sarmizegetusei Regia a fost devastat, iar accesul maşinilor a fost interzis. Sute de turişti urcă pe jos

Inaugurată în luna mai a acestui an, şoseaua spre Sarmizegetusa Regia - unul dintre cele mai importante situri istorice ale României - a fost devastată de viituri. Nu este prima dată când drumul recent modernizat cade victimă naturii dezlănţuite. Pagubele sunt importante, iar turiştii vor fi nevoiţi în următoarea perioadă să urce pe jos, spre sit.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite