Sarmizegetusa Regia, înfloritoare primăvara. Capitala dacilor își dezvăluie secretele FOTO

0
Publicat:

Covoarele de ghiocei acoperă locuri întinse din Sarmizegetusa Regia (Hunedoara), oferind călătorilor o priveliște spectaculoasă la început de primăvară. Locul este o încântare, o respirație, încărcător de frumos și energie.

Ghiocei în Sarmizegetusa Regia. Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia.
Ghiocei în Sarmizegetusa Regia. Foto: Administrația Sarmizegetusa Regia.

La început de primăvară, ultimele petece de zăpadă din Sarmizegetusa Regia (Hunedoara) se topesc sub razele soarelui și lasă loc întinderii de iarbă și flori, care revigorează capitala dacică din vremea regelui Decebal.

Imaginile publicate de administrația din Sarmizegetusa Regia arată înfățișarea spectaculoasă pe care a luat-o așezarea din munți, odată cu venirea primăverii.

Capitala dacilor, oraș antic înfloritor

Sarmizegetusa Regia a fost o aşezare înfloritoare în epoca dacică, înainte de a fi devastată de romani, la începutul secolului al doilea. Aşezarea de pe Dealul Grădiştii era formată din trei părţi dinstincte: cetatea, incinta sacră şi cartierele unde se aflau construcţiile civile.

Potrivit istoricilor, capitala dacilor era dotată cu instalaţii de captare şi de transport a apei potabile şi de drenare a apei de ploaie. Tot aici se aflau cel puţin opt temple dacice, dintre care şapte au fost dezvelite complet, în secolul al XX-lea, fapt ce atestă importanţa pe care cetatea dacică o avea în Antichitate.

Cele opt temple dacice au fost dispuse pe două terase, iar istoricii au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care Sarmizegetusa Regia s-a aflat în apogeul dezvoltării ei. Soarele de andezit și Marele sanctuar circular se numără printre astfel de construcţii misterioase.

Sarmizegetusa Regia, locul marilor descoperiri

Una dintre cele mai importante descoperiri înregistrate la Sarmizegetusa Regia a fost un vas înalt de un metru şi cu un diametru asemănător, fragmentat, care i-a făcut pe istorici să susţină că dacii cunoşteau scrisul. Vasul, probabil unul de cult, potrivit cercetătorului Hadrian Daicoviciu, era ştanţat cu inscripţiile Decebalvs Per Scorilo, scrise cu litere latine.

Tot aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice.

Sarmizegetusa Regia. Foto: Administrația Sarmziegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia. Foto: Administrația Sarmziegetusa Regia

Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.

Capitala dacilor din Munții Șureanu

Sarmizegetusa Regia este este considerată „perla” Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, rezervaţia naturală întinsă pe aproape 40.000 de hectare în Munţii Şureanu din Hunedoara.

Sarmizegetusa a fost cea mai importantă şi cea mai mare aşezare din istoria Daciei, iar în prezent este unul dintre siturile istorice principale din România. Este, de asemenea, monument UNESCO, alături de alte cinci foste cetăţi dacice din Munţii Șureanu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite