Sânge de criză: bonurile de masă primite de donatori îi ajută să-şi rotunjească veniturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi donatori hunedoreni  se plâng că dacă acum câţiva ani aveau două zile libere de la serviciu, acum patronii nu le mai acordă deloc acest drept. Mulţi dintre cei care, totuşi, donează sânge fără a-şi lua liber de la job, o fac pentru că primesc bonuri de masă, care-i ajută substanţial în vrumuri de criză.

Gheorghe Musk vine frecvent la Centrul de Transfuzii din reşedinţa judeţului Hunedoara. Prima sa donare datează din anii '90. De atunci, a rămas „client” fidel al acului de seringă. La fiecare aproximativ 65 de zile vine să mai dea încă 450 mililitri de sânge. „La început, m-am apucat să fac acest lucru pentru că primeam de la serviciu două zile libere. Acum, fac asta din necesitate, îmi mai suplimentez şi eu venitul lunar. Bonurile de masă sunt mai mult decât binevenite”, a declarat deveanul de  40 de ani. A adăugat că, deşi ar vrea, nu primeşte nicio zi liberă de la serviciu atunci când donează sânge. Nu a precizat firma la care lucrează, însă a spus că aceasta nu ia în considerare acest drept al angajaţilor.

Campanii în întreprinderi

Pentru ca numărul donatorilor să fie cel puţin constant, reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzii merg în întreprinderi şi fac campanii. „Mulţi nu vin să doneze pentru că patronii nu le dau zi liberă, iar ei nu îndrăznesc să lipsească. Există şi cazuri în care acest drept le este respectat, însă li se taie, în schimb, anumite sporuri. Este un dezavantaj foarte important, tocmai de aceea mergem noi în întâmpinarea angajaţilor care vor să doneze”, a declarat Victoria Hălmagiu, directoarea centrului.

Anul trecut, reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzii mergea o dată pe lună în întreprinderile hunedorene. Acum, se merge de două ori şi se doreşte ca, în viitorul apropiat, astfel de campanii să fie organizate săptămânal. Sunt vizate, în special, firmele unde se lucrează pe un singur schimb.

În ceea ce priveşte persoanele care spun că vin să doneze pentru a primi bonuri, avem cam cinci-şase cazuri pe zi, însă jumătate sunt refuzate din cauza stării de sănătate, cei mai mulţi sunt anemici”, a adăugat Hălmagiu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite