Primarul Cornel Resmeriţă a primit lovitura DNA în ancheta "Gala Bute". A fost reţinut sub acuzaţia de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Cornel Resmeriţă a fost trimis astăzi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Aseară, procurorii Direcţiei Naţionale l-au reţinut pentru 24 de ore pe primarul din Lupeni, într-un dosar în care sunt anchetate ilegalităţile săvârşite în organizarea şi desfăşurarea „Galei Bute”.

UPDATE ora 21:20: Lotul reţinut pentru 24 de ore din dosarul „Gala Bute” va fi eliberat, după ce magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României şi-au declinat competenţa soluţionării cauzei, în favoarea Tribunalului Bucureşti. Cornel Resmeriţă, Rudel Obreja, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia au fost duşi în această seară înapoi la arestul Poliţiei Capitalei iar după expirarea ordonanţelor de reţinere, vor fi eliberaţi.


Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, a fost reţinut pentru fapte de corupţie, într-un dosar în care sunt cercetate ilegalităţile pe care cei implicaţi în desfăşurarea "Galei Bute" le-ar fi făcut.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în acest dosar au fost puşi sub acuzare:

Rudel Obreja, la data faptelor reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L şi preşedintele Federaţiei Române de Box, cu privire la infracţiunile de două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală;

Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii;

Ştefan Lungu, la data faptelor consilier personal al ministrului al Dezvoltării Regionale şi Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL, cu privire la infracţiunea de trafic de influenţă;

Gheorghe Nastasia, la data faptelor secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu privire la infracţiunea de luare de mită;

Miron Gărdean, acţionar majoritar şi administrator al S.C. Termogaz Company S.A, societate specializată în lucrări de construcţii, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu;

Adrian Gărdean, reprezentant al S.C. Termogaz Company S.A, cu privire la infracţiunea de cumpărare de influenţă;

Miron Lupulescu, director general al S.C. Termogaz Company S.A, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală;

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (M.D.R.T.), i-a solicitat lui Gardean Adrian, reprezentantul în fapt al societăţii Termogaz Company S.A., un procentaj de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”.

Nastasia Gheorghe a indicat lui Gardean Adrian că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers S.R.L., cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.

S.C. Termogaz Company S.A. este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 – 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile M.D.R.T. prin programul „Schi în România”. Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice.

2. În cursul anului 2010, inculpatul Ştefan Lungu, care îndeplinea la acel moment funcţia de consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit suma totală de 695.367,06 lei, în două tranşe, de la inculpaţii Gardean Adrian, Gardean Miron şi Lupulescu Miron, reprezentanţi ai S.C. Termogaz Company S.A, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unităţi administrativ teritoriale.

Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ştefan, reprezintă 10% din suma finanţată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului.

De altfel, în urma unui control efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului.

3. La data de 11.11.2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale M.D.R.T., având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”. Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19.09.2013. SURSA: Direcţia Naţională Anticorupţie



4. La data de 22.12.2011, între S.C. Termogaz Company S.A., reprezentată de inculpatul Lupulescu Miron, şi S.C. Europlus Computers S.R.L., reprezentată de inculpatul Obreja Rudel, s-a încheiat un contract având ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012. În aceeaşi dată, SC Europlus Computers S.R.L. a emis o factură în valoare de 3.000.000 lei, care a fost achitată integral de S.C. Termogaz Company S.A. la data de 28.12.2011.
Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la M.D.R.T. prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior.
Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea S.C. Termogaz Company S.A. ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei.

5. În perioada octombrie 2011 - august 2012, Obreja Rudel a realizat demersuri pentru a obţine înscrisuri emise de societăţile tip fantomă SC Biovros SRL şi SC Egeo Pro Market SRL care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate şi consultanţă, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea S.C. Europlus Computers S.R.L.

În acest mod, a fost diminuat impactul fiscal al tranzacţiilor fictive încheiate cu Termogaz Company, în urma cărora acumulase obligaţii semnificative de plată la buget în contul taxei pe valoare adăugată încasate şi a profitului obţinut, şi a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 737.507 lei (646.838 lei pe relaţia cu Biovros şi de 90.669 lei pe relaţia cu Egeo Pro Market).
Sumele obţinute prin tranzacţiile încheiate cu Biovros S.R.L. au fost retrase în numerar de persoanele care controlau în fapt firmele fantomă şi au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora.

Direcţia Naţională Anticorupţia a informat că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 2 februarie 2015, a inculpaţilor OBREJA RUDEL, CORNEL RESMERIŢĂ, LUNGU ŞTEFAN şi GHEORGHE NASTASIA.

La data de 3 februarie 2015, inculpaţii OBREJA RUDEL şi CORNEL RESMERIŢĂ urmează să fie prezentaţi instanţei competente, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cu privire la inculpaţii LUNGU ŞTEFAN ŞI NASTASIA GHEORGHE, procurorii au propus măsura arestului la domiciliu.

Faţă de inculpaţii GARDEAN ADRIAN, GARDEAN MIRON şi LUPULESCU MIRON s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe perioada măsurii.


Cornel Resmeriţă conduce de 10 ani administraţia locală din Lupeni, unul dintre cele mai îndatorate municipii din România. Îşi explică averea şi casele prin flerul în afaceri. Fostul miner Cornel Resmeriţă, devenit om de afaceri şi apoi unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara este un adevărat colecţionar de imobiliare. Primarul din Lupeni se poate mândri cu o vilă imensă ridicată în municipiu, cu două cabane de vacanţă (una în staţiunea Straja şi una la poalele Retezatului, în zona Câmpu lui Neag), cu mai multe spaţii comerciale administrate de soţia sa, Lucia, şi terenuri.

La casele familiei Resmeriţă se adaugă şi vila imensă tip duplex de la poalele staţiunii Straja, care aparţine fiilor săi: deputatul Cristian Resmeriţă şi profesorul de fizică Lucian Resemeriţă. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, Cornel Resmeriţă a achiziţionat în 2005 vila din Lupeni în care locuieşte, întinsă pe o suprafaţă de 265 de metri pătraţi. „Sincer, nici nu îmi amintesc ce suprafaţă are”, afirma recent primarul municipiului din Valea Jiului. Cele două case de vacanţă la munte trecute pe numele lui au împreună 300 de metri pătraţi, iar primarul spune că le-a construit una în 1996 şi cealaltă în 2005. Cornel Resmeriţă a mai deţinut un imobil şi două terenuri, toate fiind înstrăinate prin vânzare, în 2010, către fiul cel mic, Lucian Resmeriţă, pentru suma de 40.000 de lei, potrivit presei locale din Valea Jiului.

Cornel Resmeriţă conduce de 10 ani administraţia locală din Lupeni, unul dintre cele mai îndatorate municipii din România. Îşi explică averea şi casele prin flerul în afaceri. În Valea Jiului, afacerile baronilor au funcţionat în ciuda sărăciei cu care se confruntă cea mai mare parte a localnicilor. „Înainte de a fi primar, am avut unele afaceri frumoase, astfel că am avut bani pentru aceste construcţii. Am administrat un restaurant, cu terasă, cu o berărie, în Lupeni. De când sunt primar eu nu mă mai pot ocupa de astfel de afaceri, astfel că sunt administrate de soţia mea”, declara recent Cornel Resmeriţă.


Vă recomandăm şi:

Cornel Resmeriţă, cel mai bogat primar din Hunedoara, e campion la imobiliare: "averea a venit din afaceri frumoase"

Unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, deţine o vilă imensă în Lupeni şi două cabane în staţiunile montane hunedorene. Este primar de zece ani în Lupeni, iar pentru că nu se mai poate ocupa de afacerile prin care a reuşit să construiască imobilele, familia sa a preluat frâiele afacerilor.

Mircea Moloţ spune adio Consiliului Judeţean Hunedoara. A pierdut funcţia pe care a deţinut-o timp de zece ani

Mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara exercitat de Mircea Moloţ a încetat astăzi, la câteva zile după publicarea sentinţei prin care acesta a fost declarat incompatibil.

Mircea Moloţ a fost trimis în arest la domiciliu. Tiberiu Balint şi ceilalţi trei inculpaţi au primit decizii similare

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea în arest la domiciliu a celor cinci inculpaţi în dosarul de corupţie, în care este anchetat şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.

UPDATE VIDEO Mircea Moloţ va rămâne în libertate. Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă. Ce a declarat preşedintele CJ Hunedoara

Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă formulate pe numele lui Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, vicepreşedinte al CJ, şi a altor trei oameni de afaceri din Hunedoara, Emanoil Pup, Robertto Venter şi Vasile Axinte, anchetaţi într-un dosar de corupţie ce vizează afacerile ilegale făcute în numele CJ Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite