Cornel Resmeriţă va fi pus în libertate. Primarul din Lupeni este anchetat pentru corupţie în dosarul „Gala Bute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Lupeni, Cornel Resmerita dar şi celelalte persoane reţinute în dosarul „Gala Bute”, Rudel Obreja, Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia, urmează să fie puşi, în această seară, în libertate, după ce mandatul de reţinere pentru 24 de ore emis pe numele lor de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie a expirat.

Lotul reţinut pentru 24 de ore din dosarul „Gala Bute” va fi eliberat, după ce magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României şi-au declinat competenţa soluţionării cauzei, în favoarea Tribunalului Bucureşti.

Cornel Resmeriţă, Rudel Obreja, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia au fost duşi în această seară înapoi la arestul Poliţiei Capitalei iar după expirarea ordonanţelor de reţinere, vor fi eliberaţi.

Deşi procurorii au cerut prelungirea arestului pentru 29 de zile, magistratii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) şi-au declinat competenta în judecarea propunerilor de arestare preventivă, respectiv arest la domiciliu, motivând că în cauză nu sunt urmăriţi penal actuali sau foşti miniştri.


Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, a fost reţinut pentru fapte de corupţie, într-un dosar în care sunt cercetate ilegalităţile pe care cei implicaţi în desfăşurarea "Galei Bute" le-ar fi făcut.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în acest dosar au fost puşi sub acuzare:

Rudel Obreja, la data faptelor reprezentant al S.C. Europlus Computers S.R.L şi preşedintele Federaţiei Române de Box, cu privire la infracţiunile de două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală;

Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii;

Ştefan Lungu, la data faptelor consilier personal al ministrului al Dezvoltării Regionale şi Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL, cu privire la infracţiunea de trafic de influenţă;

Gheorghe Nastasia, la data faptelor secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu privire la infracţiunea de luare de mită;

Miron Gărdean, acţionar majoritar şi administrator al S.C. Termogaz Company S.A, societate specializată în lucrări de construcţii, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu;

Adrian Gărdean, reprezentant al S.C. Termogaz Company S.A, cu privire la infracţiunea de cumpărare de influenţă;

Miron Lupulescu, director general al S.C. Termogaz Company S.A, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

În cazul lui Resmeriţă, procurorii DNA informau că în 11 noiembrie 2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale M.D.R.T., având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, "inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”. Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19.09.2013".


Cornel Resmeriţă conduce de 10 ani administraţia locală din Lupeni, unul dintre cele mai îndatorate municipii din România. Îşi explică averea şi casele prin flerul în afaceri. Fostul miner Cornel Resmeriţă, devenit om de afaceri şi apoi unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara este un adevărat colecţionar de imobiliare. Primarul din Lupeni se poate mândri cu o vilă imensă ridicată în municipiu, cu două cabane de vacanţă (una în staţiunea Straja şi una la poalele Retezatului, în zona Câmpu lui Neag), cu mai multe spaţii comerciale administrate de soţia sa, Lucia, şi terenuri.

La casele familiei Resmeriţă se adaugă şi vila imensă tip duplex de la poalele staţiunii Straja, care aparţine fiilor săi: deputatul Cristian Resmeriţă şi profesorul de fizică Lucian Resemeriţă. Potrivit declaraţiei sale de avere din 2012, Cornel Resmeriţă a achiziţionat în 2005 vila din Lupeni în care locuieşte, întinsă pe o suprafaţă de 265 de metri pătraţi. „Sincer, nici nu îmi amintesc ce suprafaţă are”, afirma recent primarul municipiului din Valea Jiului. Cele două case de vacanţă la munte trecute pe numele lui au împreună 300 de metri pătraţi, iar primarul spune că le-a construit una în 1996 şi cealaltă în 2005. Cornel Resmeriţă a mai deţinut un imobil şi două terenuri, toate fiind înstrăinate prin vânzare, în 2010, către fiul cel mic, Lucian Resmeriţă, pentru suma de 40.000 de lei, potrivit presei locale din Valea Jiului.

Cornel Resmeriţă îşi explică averea şi casele prin flerul în afaceri. În Valea Jiului, afacerile baronilor au funcţionat în ciuda sărăciei cu care se confruntă cea mai mare parte a localnicilor. „Înainte de a fi primar, am avut unele afaceri frumoase, astfel că am avut bani pentru aceste construcţii. Am administrat un restaurant, cu terasă, cu o berărie, în Lupeni. De când sunt primar eu nu mă mai pot ocupa de astfel de afaceri, astfel că sunt administrate de soţia mea”, declara recent Cornel Resmeriţă.


Vă recomandăm şi:

Cornel Resmeriţă, cel mai bogat primar din Hunedoara, e campion la imobiliare: "averea a venit din afaceri frumoase"

Unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, deţine o vilă imensă în Lupeni şi două cabane în staţiunile montane hunedorene. Este primar de zece ani în Lupeni, iar pentru că nu se mai poate ocupa de afacerile prin care a reuşit să construiască imobilele, familia sa a preluat frâiele afacerilor.

Mircea Moloţ spune adio Consiliului Judeţean Hunedoara. A pierdut funcţia pe care a deţinut-o timp de zece ani

Mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara exercitat de Mircea Moloţ a încetat astăzi, la câteva zile după publicarea sentinţei prin care acesta a fost declarat incompatibil.

Mircea Moloţ a fost trimis în arest la domiciliu. Tiberiu Balint şi ceilalţi trei inculpaţi au primit decizii similare

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea în arest la domiciliu a celor cinci inculpaţi în dosarul de corupţie, în care este anchetat şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite