Povestea „regelui transporturilor”. Alin Popa, primul milionar al Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape doi ani se împlinesc de la moartea fulgerătoare a unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri hunedoreni, Alin Popa. Fondatorul Edy Spedition s-a numărat printre primii milionari ai Hunedoarei epocii post-decembriste, chiar dacă a pornit de la zero, primul loc de muncă fiind de simplu ospătar.

În anul 1990, Alin Popa abia terminase studiile liceale şi s-a angajat ca ospătar într-un restaurant celebru la acea vreme în municipiul Brad, Restaurantul Central. Localul select avea să fie ruinat în următorii ani, însă tânărul nu a mai rămas să prindă decăderea acestuia.

Primii zori ai democraţiei i-au oferit lui Alin Popa o şansă incredibilă. După câteva luni petrecute ca angajat într-un alt restaurant din Brad, la începutul anului 1991 tânărul s-a lansat în afaceri pe cont propriu. Cu bani economisiţi şi cu ajutorul fondurilor de care dispunea mama sa, care administra magazinul unei cooperative agricole din Brad, Alin Popa a înfiinţat firma Alin Trans Impex SRL. A achiziţionat tot atunci câteva camioane second-hand, cu care se ocupa de distribuţia mărfurilor la societăţile din localitate. Proaspătul afacerist a început să prospere şi să devină cunoscut în zonă, iar doi ani mai târziu avea să încheie primul său contract important.

Afaceri dezvoltate cu repeziciune
Firma sa a început colaborarea cu Coca-Cola, pentru care se ocupa de distribuţia băuturilor carbogazoase în regiunea de vest a ţării. Afacerile hunedoreanului au continuat să se dezvolte, iar în 1995 Alin Popa a înfiinţat grupul Edy, cu care avea să intre pe piaţa externă.

Au urmat contracte de colaborare cu Volvo, Diesel 24 Austria şi cu alte multinaţionale şi investiţii în achiziţia unor camioane noi. Astfel, la începutul anilor 2000, la zece ani de la pornirea propriei afaceri, hunedoreanul deţinea o companie intertnaţională de transport, în parcul căreia se aflau peste 200 de camioane şi maşini mici de transport. Iar ascensiunea proaspătului milionar Alin Popa nu s-a oprit acolo. Treptat, hunedoreanul avea să îşi dezvolte cea mai mare companie de transporturi din Sud Estul Europei, Edy Spedition, cifrată în 2010 la aproape 150.000.000 de euro, ]n timp ce averea sa dep[;ea 50 de milioane de euro.

popa

A sfârşit într-un accident rutier
Omul de afaceri a avut destin tragic, într-o vreme în care compania Edy Spedition pe care a fondat-o şi a condus-o pentru aproape 20 de ani era recunoscută drept una dintre cele mai mari companii de transport mărfuri din Europa, iar el devenise unul dintre cei mai bogaţi oameni din vestul ţării. Alin Popa a murit într-un accident rutier produs în 30 mai 2012, la Şag Timişeni, lângă Timişoara. Hunedoreanul, atunci în vârstă de 41 de ani, şi-a pierdut viaţa în impactul dintre autoturismul de lux pe care îl conducea şi un autotren. A lăsat în urmă o soţie şi un fiu de 21 ani, dar şi o companie care a primit în urma decesului fondatorului ei o lovitură grea. Moştenirea "imperiului" construit de Alin Popa în domeniul transporturilor a revenit familiei acestuia, respectiv fiului Eduard şi soţiei Rodica, însă în lunile care au urmat decesului omului de afaceri aceştia au trebuit să se confrunte continuu cu asaltul creditorilor, care au cerut intrarea în insolvenţă a companiei sau executarea silită a acesteia.

image

Vă recomandăm şi:

Un an de la moartea fondatorului Edy Spedition: ce a lăsat în urmă decesul fulgerător al omului de afaceri Alin Popa          Fondatorul Edy Spedition, Alin Popa, decedat în urmă cu un an într-un accident rutier produs în apropiere de Timişoara, a fost comemorat duminică în Brad, localitate unde s-a născut şi a trăit.

Mărirea şi decăderea „imperiului” Edy Spedition a devenit subiect de dezbatere pentru foştii angajaţi        Toţi cei care au lucrat sau încă mai sunt angajaţi în cadrul firmelor grupului Edy Spedition au fost invitaţi să îşi spună povestea şi să îşi prezinte opiniile despre situaţia dezastruoasă în care a ajuns una dintre cele mai mari companii de transporturi din sud-estul Europei.

Alin Popa, fondatorul Edy Spedition, a fost înmormântat în cripta familiei alături de mama sa         Peste o mie de persoane, angajaţi Edy Spedition, localnici din Brad, rude şi prieteni l-au condus, ieri, pe ultimul drum pe miliardarul Alin Popa. Slujba a fost oficiată de un sobor de 12 preoţi, miliardarul hunedorean fiind înmormântat în cimitirul aflat în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Brad.

Povestea milionarului de top Alin Popa, patronul Edy Spedition, mort într-un accident rutier     Patronul firmei Edy Spedition, Alin Popa, a murit într-un accident, notează RTV, la doar 41 de ani. Edy Spedition este cea mai mare firmă de transport marfă din ţară.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite