Postul Paştelui cu legume şi fructe „straniere”: ridichii din Ungaria şi roşii din Italia
0Deşi nu au acelaşi gust ca cele autohtone, devenii care vor să evite alimentele „de dulce” sunt nevoiţi să cumpere fructe şi legume de import.
Roşiile şi castraveţii din Italia, ridichiile din Ungaria şi usturoiul din Spania. Aceasta este oferta comercianţilor deveni pentru gospodinele care vor să respecte tradiţia creştină şi să nu mănânce “de dulce” în Postul Paştelui.
“Chiar dacă am intrat în Post, vânzările nu cresc, ci doar preţurile, că majoritatea produselor sunt de import. De unde să iau roşii româneşti în perioada asta?”, a precizat Liliana Suciu, o comerciantă din piaţa Devei. Carol, un coleg de breaslă, are pe tarabă un adevărat ghiveci. Bărbatul a pus alături de legăturile de ridichi aduse din Ungaria pe cele de ceapă verde, de data aceasta româneşti. Lista comercianţilor este completată de căpşunile venite din Turcia, foarte bune ca aspect, însă mai puţin dulci comparativ cu cele autohtone.
Verdeţurile, cele mai cautate
Cum preţurile sunt şi ele tot “de import”, singurele produse care au o căutare mai mare în aceste zile sunt cele pentru care nu trebuie să scoţi din buzunar decât câţiva lei, gen spanac şi salată.
Marinela Văcean, cumpărător, spune că nu este deloc de acord cu alimentele “din plastic”, însă tot ce reuşeşti să găseşti “made in România” se rezumă la legăturile de ceapă verde, morcovi şi mere.
“Trebuie să mâncăm româneşte, nu italieneşte sau turceşte. Eu am noroc că stau la casă şi pot să-mi păstrez singură în pivniţă fructe şi legume de-ale noastre”, a adăugat femeia de 45 de ani.
Specialiştii recomandă în această perioadă consumul de citrice. Rodica Avram, nutriţionist, precizează că din punct de vedere al aportului de calorii nu există nicio diferenţă între fuctele şi legumele de import şi cele româneşti.