PORTRET Hunedoreanul Cătălin Dragomir este artistul care sculptează idei
0
Tânărul consideră manifestarea plastică o funcţie biologică. Spune că sculptează şi pictează nu pentru că trebuie, ci pentru că nu poate altfel. Este preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Deva, şi predă secretele sculpturii elevilor de la Liceul de Arte.
PROFIL
Născut: 24.01.1977, Deva
Studii: Academia de Arte Vizuale Cluj-Napoca, stagiatură în pictura monumentală bisericească pe lângă Patriarhia Ortodoxă Română
Experienţă: 10 ani de activitate în învăţământ, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Deva
Familie: Căsătorit, un copil
Nu-şi aduce aminte când a început să deseneze şi spune că a devenit artist pentru că asta i-a fost vocaţia. Predă sculptură elevilor de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva, unitate de învăţământ pe care el însuşi a absolvit-o. Recent, s-a întors dintr-o tabără internaţională de pictură, organizată la Rânca. Deşi a lucrat în zece şantiere de pictură, punându-şi amprenta pe Episcopia Huşi, bisericile Someşeni - Cluj, Bogdan Vodă - Maramureş, dar şi pe Mănăstirea Bistriţa din Piatra Nemţ, inima sa rămâne fidelă, în primul rând, sculpturii.
„Îmi place să lucrez în volum, în spaţiu. Tendinţele contemporane sunt foarte diferite de sculptura clasică, depăşesc barierele sale”, a declarat Cătălin Dragomir. Artistul spune că are mai multe doze de inspiraţie, majoritatea avându-şi rădăcina în elementele naturale şi în muzică. Pe cea din urmă o consideră cea mai abstractă artă, pentru că „lucrează cu sunetul”.
Arta, un dialog
Printre lucrările pe care le-a semnat se numără atât busturile lui Sigismund Toduţă din oraşul de la poalele Cetăţii, cel al lui Anghel Saligny din Simeria, cât şi monumentul ridicat de doar o lună şi jumătate în zona centrală a municipiului Orăştie, o lucrare de şapte metri înălţime dedicată Revoluţiei.
Deşi toate au fost opere „comandate”, le-a realizat cu aceeaşi pasiune şi acelaşi profesionalism ca şi pe cele făcute din propria iniţiativă. „O lucrare este o propunere a unei idei a creatorului pentru privitor. Ea nu trebuie terminată, ci trebuie să lase libertatea celui care o priveşte să o continue. Arta se naşte din dialogul creator-privitor”, a adăugat Cătălin.
Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi ales să fiţi cadru didactic?
Îmi place să lucrez cu tinerii devotaţi, care vor să facă artă cu adevărat. Dacă ne gândim la vechea relaţie discipol-maestru, cred că actul pedagogic e necesar oricărui artist.
Ce v-aţi propus ca preşedinte al U.A.P. Deva?
U.A.P. Deva e condusă de o echipă, nu de un singur om, echipă ce are ca scop revigorarea Uniunii. Vrem să facem acest lucru prin expoziţii de anvergură ale artiştilor hunedoreni în afară, dar şi prin invitaţi străini de renume.
Cum credeţi că vede publicul hunedorean arta la ora actuală?
Arta nu trebuie să fie cântarea României. În societatea actuală de consum actul artistic e minimalizat. Există totuşi o pătură de cunoscători pe care-i avem şi în judeţul nostru şi care pot forma o piaţă de artă.