Petru Suciu, învăţătorul care ţine în viaţă o şcoală din creierii Munţilor Şureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Suciu a fost răsplătit în cadrul campaniei Premianţii fără premii. FOTO: Marius Peptan.
Petru Suciu a fost răsplătit în cadrul campaniei Premianţii fără premii. FOTO: Marius Peptan.

O şcoală primară din satul Federi, aflat în Munţii Şureanu, supravieţuieşte datorită unui învăţător dedicat meseriei sale. De peste un deceniu Petru Suciu îi învaţă carte pe copiii din sat, într-un loc în care alţi dascăli au rezistat doar câteva luni. Petru îşi împarte fiecare săptămână între zilele petrecute în Federi, la şcoală, şi weekendul în care revine la Deva, pentru a sta cu familia.

Petru Suciu (64 de ani) şi-a petrecut peste patru decenii din viaţă lucrând ca dascăl. A început să profeseze în satul Peşteana, din comuna Densuş, la 1 septembrie 1970, iar după şase ani a fost numit director la o altă şcoală din localitate, înfiinţată pentru copiii cu deficienţe. În 2003, an în care şcoala specială unde a predat a fost închisă, Petru Suciu a ales „să rămână aproape de rădăcini”, după cum povesteşte, chiar dacă fiind şef de promoţie putea să lucreze în orice altă unitate şcolară din judeţ.
A ajuns în Federi, un sat din Munţii Şureanu, aproape inaccesibil, aflat la peste 70 de kilometri de municipiul Deva, unde Petru Suciu locuieşte cu familia.

Şcoala din munţi se află la capătul unui drum pe care accesul cu maşina este aproape imposibil, însă dascălul nu s-a simţit descurajat de astfel de probleme. „Oamenii pe care i-am întâlnit în Federi, în prima zi în care am ajuns în sat, mi-au spus că învăţătorii dinaintea mea nu au stat decât câteva luni fiecare, că nimeni nu vine să rămână aici. Eu le-am spus că dacă mă ajută Dumnezeu voi rămâne cel puţin zece ani. M-am gândit că şi aceşti copii merită să aibă unde învăţa”, îşi aminteşte Petru Suciu.

petru suciu

Dascălul îşi însoţeşte elevii pe drumul spre şcoală. FOTO: Dan Terteci.

Dascălul care îşi aduce elevii la şcoală
Învăţătorul locuieşte în gazdă, în satul de munte, şi numai la sfârşit de săptămână se întoarce în Deva, pentru a sta cu familia. Petru Suciu este şi însoţitor pentru patru din cei şase elevi ai şcolii. „Îi aduc la şcoală pe jos, pe un drum de pământ pe care îl străbatem în circa o oră, destul de periculos din cauza animalelor sălbatice şi a câinilor din aceste locuri. Iar iarna, drumul este şi mai greu”, spune Petru Suciu. Dascălul are grijă ca elevii să ajungă în siguranţă la şcoală şi, mai ales, să prindă drag de educaţie. „Toţi elevii care au învăţat aici au fost peste medie, în privinţa cunoştinţelor”, spune Petru.
Şcoala din Federi. FOTO: Dan Terteci.

petru suciu

Ajuns la vârsta pensionării, hunedoreanul îşi doreşte să mai poată continua să predea la şcoala din munţi, măcar câţiva ani. Altfel, aceasta riscă să se închidă, iar unii dintre elevi să nu-şi mai poată continua studiile.


Vă recomandăm şi:

Inovaţia unui elev, premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a creat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze

Invenţia unui adolescent de 17 ani, din Deva, a fost premiată de Microsoft. Cristi Dragomir a conceput ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. A fost şi premiantul săptămânii, în cadrul campaniei “Premianţii fără premii”, organizată la Deva.

Celebra universitate Stanford din SUA îşi deschide laboratorul de nanotehnologie pentru elevii din Hunedoara

Elevii din Hunedoara vor avea ocazia unui tur al laboratorului de nanotehnologie din Stanford University, San Francisco, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite ale Americii. Evenimentul va avea loc vineri şi este organizat de cercetătorul Ludwig Galambos, născut în Hunedoara, cel care a inventat o fotodiodă ce ar putea reda orbilor vederea.

Şcoala de sâmbătă: cum sunt atraşi elevii din Hunedoara să prindă drag de lecţii

Vechea sală de sport a Colegiului Naţional de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara a fost transformată într-un atelier, unde în fiecare sâmbătă câteva zeci de elevi îşi petrec dimineaţa, lucrând la proiecte şcolare inedite. Lecţiile de chimie, fizică, biologie şi informatică sunt predate “altfel” adolescenţilor veniţi la şcoala de weekend.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite