Un arădean la Parlamentul European: în viaţa de zi cu zi lucrează pentru un europarlamentar, în timpul liber aleargă pentru a salva lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Gavra
Laurenţiu Gavra

Laurenţiu Gavra (36 de ani) este de aproape şase ani angajat la Parlamentul European. Din 2009 până în vara anului trecut a lucrat la cabinetul europarlamentarului Iosif Mantula. Acum este consilier al europarlamentarului Daniel Buda, din Cluj. Născut în oraşul arădean Chişineu-Criş, Laurenţiu este un împătimit al curselor de maraton organizate în Europa.

Laurenţiu Gavra particică la diferite maratoane în scop caritabil, astfel reuşeşind să-i ajute pe cei aflaţi în nevoi şi suferinţă. Laurenţiu povesteşte că actualul europarlamentar pentru care lucrează i-a fost profesor la universitatea Babeş Bolyai. 

„Întâmplarea face că în urmă cu mai mulţi ani, eram student  în Cluj, iar unul dintre lectorii facultăţii de ştiinţe politice şi administrative de la Babeş Bolyai era cel care avea să fie europarlamentarul, din al cărui cabinet fac acum parte”, spune Laurenţiu Gavra.

Înainte de activitatea pe care o desfăşoară la Bruxelles, Laurenţiu a fost plecat timp de şase ani în Statele Unite ale Americii. 

gavra

“Era un curent la începutul anilor 2000. Termini şcoala şi încerci să pleci, cât mai repede şi mai departe posibil şi rămânea de văzut când sau dacă te mai întorci. Revenit în ţară, într-o perioadă de avânt economic şi boom imobiliar, nu mai înţelegeam nimic, acasă se vehiculau sume la fel mari ca cele de peste de ocean, iar toţi era cuprinşi de febra anreprenoriatului. Investitori şi dezvoltatori la tot pasul, asta a fost prima imagine după atâţia ani departe”, spune Laurenţiu despre momentul revenirii în ţară.

Despre munca pe care a depus-o la Parlamentul European, Laurenţiu povesteşte că echilibrul a fost atuul principal pentru a-şi duce la bun sfârşit planurile. 

“Un domeniu despre care ştiam foarte puţin în acel moment şi care nu era în sfera mea de interes, avea să-mi fie loc de muncă şi domeniu de activitate de atunci şi până azi. Cred că ingredientul principal ce m-a ţinut aici a fost echilibrul atât de necesar într-o echipă şi trebuie să recunosc, că fostul meu şef a fost un maestru în materie. Fie că s-a numit administraşia judeţeană sau Parlamentul European, mi-ar plăcea să cred că nu vorbele, ci rezultatele concrete  ar trebui să confirme eficienţa celor care stau în spatele persoanelor publice, prin urmare m-aş referi mai puţin la latura profesională”, mai afirmă Laurenţiu Gavra.

gavra

Acesta este un împătimit al sportului, luând parte, de-a lungul timpului, la mai multe concursuri-maraton – competiţii desfăşurate în diferite oraşe europene. De asemenea, arădeanul participă la diferite competiţii sportive cu caracter umanitar, acţiuni despre care spune că i se par de-a dreptul mobilizatoare.
 

“Pentru mine, sporturile de anduranţă au fost cele care m-au provocat să-mi împing limitele. Mulţi mă întreabă dacă am câştigat vreo competiţie, iar răspunsul meu e de fiecare dată  DA!, prin faptul că am  ajuns la finish, sau că m-am învins pe sine, îmbunătăţindu-mi  timpul cu un record personal. Şi cum sunt la o vârstă la care nu mai e loc de performanţă, după mai multe concursuri, fie că s-au numit maratoane pe asfalt, montane, curse de ciclism sau înot ştafetă, m-am trezit în faţa unei noi provocări. În urmă cu un an, am făcut parte dintr-o echipă de înotători amatori într-o competiţie de maraton ştafetă (Swim for Life) de ziua internaţională de luptă împotriva SIDA. Pentru a participa, fiecare trebuia să adune din donaţii o sumă de bani care urma să o direcţioneze pentru diferite cauze, de la automate de prezervative în toalete, până la sprijin pentru centrele de tratament. Mi s-a părut fascinant ca efortul fizic depus să poată avea o finalitate concretă, cât de nesimnificativă ar fi fiost, dar cum un posibil efect multiplicator, sper eu”, spune Laurenţiu.

Se pregăteşte pentru un maraton caritabil

Acesta va participa în primăvara acestui an la un maraton caritabil la Londra. Laurenţiu mai spune că nu s-ar imagina pe sine fără a face sport.

“Pornind de la această idee, mi-ar plăcea să răspund la o altă întrebare ce mi se adresează tot mai des în ultima vreme: dacă mă mai ţin de sporturi? În primul rând, nu mi-aş putea imagina cum ar fi altfel şi pe de altă parte, acum sunt şi mai motivat să-i susţin pe alţii ... În primăvara aceasta acesta m-am decis să particip la maratonul de la Londra, unde o să adun bani pentru o fundaţie caritabilă ce luptă împotriva bolilor ce duc la pierderea vederii (Fight Against Blindness). Cum o să adun aceşti bani, care în cazul maratonului londonez nu sunt chiar puţini? Apelând la cei pe care îi cunosc şi îmi ştiu pasiunile şi pe care sper să-i conving să mă susţină în cauza la care m-am angrenat. Sunt sigur ca nu va fi simplu, la fel ca cei 42 km, care nu mi s-au părut niciodată uşor de dovedit, mai mult decât atât, faptul că pentru  participa implică şi un efort financiar pentru un obiectiv caritabil, mă motivează şi mai mult. Mă întreb ce va urma după, o altă cauză sau o altă ţintă, posibil, un lucru mi-e însă cât se poate de clar, că odată intrat în jocul acestor provocări, opţiunile nu cunosc limite”, conchide Laurenţiu Gavra.

Vă mai recomandăm:

FOTO Români cu care ne mândrim. Stefan W. Hell se numără printre laureaţii premiului Nobel pentru chimie

Români cu care ne mândrim. Mihai Panaitescu, designerul auto din Focşani care a cucerit lumea maşinilor cu talentul său

Români cu care ne mândrim. Chirurgul care-i pune „pe picioare“ pe spanioli. „În România e o mică harababură şi fiecare încearcă să se descurce cu ce poate“

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite