Petru Groza, în notele secrete ale CIA. De ce a refuzat să intre în Partidul Comunist şi „moartea înceată a reacţionarilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Groza.
Petru Groza.

Mărturii rare, păstrate în arhivele desecretizate ale spionajului american, dezvăluie amănunte mai puţin cunoscute despre Petru Groza, primul şef al guvernului comunist din România şi unul dintre cele mai controversate personaje ale vremii sale.

Petru Groza (1884 - 1958) a deţinut cea mai importantă funcţie în primul guvern comunist al României, instaurat în 1945, cea de preşedinte al Consiliului de Miniştri. Din 1952 a fost preşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române, funcţie asimilată celei de şef al statului.

Sub conducerea guvernului său a avut loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Română, a fost deschis drumul României spre deceniile de comunism, dar a avut loc şi realipirea Ardealului de Nord României. A fost un om politic important al deceniilor ’40 şi ’50, despre care s-au păstrat nenumărate mărturii inedite. Unele dintre acestea pot fi descoperite în arhivele desecretizate ale Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite ale Americii. Iată câteva dintre mărturii:

„Moartea înceată pentru reacţionari”
O notă a spionajului american din 11 august 1950 dezvăluia că în ciuda poziţiei sale din fruntea Guvernului, Petru Groza nu a putut lua să ia măsuri pentru a îmbunătăţi tratamentul la care erau supuşi deţinuţii politici din România. La acea vreme, zeci de mii de oameni consideraţi o ameninţare pentru regim, au luat drumul celor aproape 100 de lagăre de muncă şi închisori înfiinţate în primii ani de comunism.

„Prim-ministrul Petru Groza a fost rugat de un prieten vechi să intervină pentru a îmbunătăţi tratamentul acordat prizonierilor. Groza l-a chemat pe Teohari Georgescu, ministrul de Interne, iar acesta l-a nformat că nu este nimic de făcut. Teohari Georgescu i-ar fi spus lui Groza că Moscova a ordonat „moartea înceată în închisori pentru toţi reacţionarii”, se arată în nota informativă păstrată în arhivele CIA.

Antisemitismul lui Petru Groza
În vara şi toamna anului 1952 a avut loc o remaniere politică generală în România, cel mai important aspect fiind înlăturarea miniştrilor Ana Pauker (Externe), Vasile Luca (Finanţe, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri) şi Teohari Georgescu (Interne) şi încoprorarea Securităţii în Ministerul Securităţii de Stat, informa o notă informativă a CIA, din mai 1953. Măsurile au fost luate, informau sursele CIA, după o vizită secretă întreprinsă de Petru Groza la Moscova.

„La sfârşitul lunii mai 1952, preşedintele României, Petru Groza a fost invitat la Moscova, fiind oaspete personal al lui Stalin. Fiul lui Petru Groza, care de asemenea poartă acelaşi nume creştin, Petru, ar fi povestit că tatăl său, oaspete în vila privată a lui Stalin i-ar fi spus acestuia că el (Groza) ar fi putut fi tot aşa de bine şi preşedinte al Israelului, la câţi dinter miniştri săi erau evrei. Stalin ar fi răspuns că este rău că lucrurile stau astfel, nefiind în concordanţă cu principiile adevărate ale comunismului. Că liderii ţării ar trebui să fie români care vin din rândul poporului şi de a cărui încredere trebuie să se bucure. Stalin a menţionat că va încerca să îi găsească lui Groza câţiva români buni”, se arăta în nota informativa a CIA. În iunie 1952, o altă delegaţie a oficialilor comunişti de rang înalt din România a fost primită la Moscova, formată din Miron Constantnescu, Alexandru Moghioroş, Gheorghe Apostol şi Iosif Kisinevschi, doar cel din urmă fiind evreu. Iar în toamna anului 1952, potrivit aceleiaşi note informative, au avut loc schimbări importante în conducerea politică a ţării, mulţi dintre cei demişi fiind de origine evreiască.

De ce a refuzat să intre în Partidul Comunist
Deşi era loial sovieticilor şi a condus primul guvern comunist, Petru Groza nu a făcut parte din Partidul Comunist. Situaţia bizară era remarcată de presa occidentală, dar şi de informatorii CIA..

„Groza este orice altceva decât un proletar. E ceea ce sovieticii ar numi kulak – un fermier prosper. A fost între timp şi bancher, industriaş şi proprietar de hotel. Şi nu e membru al Partidului Comunist. Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, era caracterizat Petru Groza, de marile ziare americane ale vremii de la mijlocul anilor ’40. O notă informativă a CIA, din 1953, prezenta explicaţiile date de Groza unui oficial sovietic.

„Mareşalul K. Ye. Voroshilov, care vizitează frecvent România, uneori anunţat, alteori nu, i-a spus preşedintelui Groza că ar putea aranja ca el să intre în Partidul Comunist, ceea ce credea că ar fi fost recomandabil. Groza i-a răspuns că nu era nerăbdător să accepte o asemenea ofertă. Aceasta pentru că era un om onest, nu un comunist convins şi nu dorea să se compromită”, se arată în nota secretă a CIA.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Episod sfâşietor din Al Doilea Război Mondial, în imagini rare: bombele aruncate din avion au devastat un vagon cu refugiaţi şi au ucis nouă oameni

Scrisoarea emoţionantă a fetei care s-a iubit cu un prizonier sovietic, fugit pe front: „Să am fericirea numai trei zile să mai trăiesc cu tine şi la urmă să mor”

Măcelul comis de ostaşii sovietici în 1944 într-un sat din Ardeal: „Ne-au spus că pentru fiecare soldat rus de care ne vom atinge, vor executa cinci români”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite