Paradoxul satelor din jurul unui oraș metalurgic. „Vara este ca la stațiune, dar fără apă și drum” VIDEO

0
Publicat:

Apa curentă și asfaltul nu au mai ajuns în câteva sate din sate din Hunedoara, deși unele se află în apropiere de Lacul Cinciș din Hunedoara și de combinatul siderurgic. Din această cauză, așezările riscă să dispară în următoarele decenii.

Vladimir, unul dintre puținii localnici rămași în satul Dealu Mic. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Vladimir, unul dintre puținii localnici rămași în satul Dealu Mic. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Satul Dealu Mic din Hunedoara (video), aflat în comuna Toplița, la mai de 20 de kilometri de centrul municipiului.

Satul a fost înființat în epoca medievală pe valea Cernei din Hunedoara, unde în secolele trecute funcționau mai multe topitorii de fier, alimentate cu minereu din zona Teliuc – Ghelari și cu mangal de la vastele păduri din Ținutul Pădurenilor.

Satul aflat deasupra Lacului Cinciș, fără apă

La poalele așezării înconjurate de păduri și dealuri abrupte, în anii ’60 a fost amenajat Lacul Cinciș din Hunedoara (video), necesar pentru nevoile de apă ale combinatului și municipiului.

Mai multe sate de pe valea Cernei din Hunedoara au fost înghițite atunci de noul lac de acumulare, însă Dealul Mic a fost ferit de ape.

Satul din Ținutul Pădurenilor se află în amonte de lacul Cinciș din Hunedoara, însă este sărac în surse de ape, iar acest lucru i-ar putea aduce dispariția.

„Au mai rămas câteva familii aici, permanent, iar alte case sunt locuite mai rar. Tineretul a plecat să muncească la oraș ori în alte țări și mai vin oamenii în concedii ori la sfârșit de săptămână să stea aici. Avem mari probleme din cauza lipsei apei curente. În trecut, bătrânii de azi și-au făcut fântâni, însă vara unele seacă”, spune localnicul Vladimir Motoc.

Rețeaua de apă și canalizare a ajuns, în ultimii ani, doar în vale, până la capătul lacului Cinciș din Hunedoara.

Drumul spre satul Dealu Mic din Hunedoara a fost asfaltat, însă de la marginea localității un drum forestier de circa trei kilometri, spre Ghelari, este impracticabil.

„Vara la noi e stațiune. Vin o droaie de turiști, cu mașinile, să vadă dealurile pe aici. Dar e dezastru. Ei vor să urce spre Ghelari, așa le arată indicatoarele, și se împotmolesc în pădure. Unii vin cu rulotele, dar ajung în sat, unde se termină asfaltul, și nu mai pot nici întoarce, nici înainta spre cătunele Grâne și Deluțu din Ghelari. Sunt două primării, Toplița și Ghelari, și trei sate aici, pe dealuri, între ele, și nu se poate face un drum de trei kilometri prin pădure”, spune Vladimir.

Satele Dumbrava și Cutin, ca în urmă cu un secol

Aflate la 15 - 20 de kilometri de Hunedoara, dar în aval de lacul Cinciș din Hunedoara, satele Cutin, Dumbrava (video) și Ciulpăz (comuna Peștișul Mic) sunt accesibile pe un drum forestier care urcă de pe valea Roatei din Hunedoara (Petacului).

Așezările sunt înconjurate de păduri vaste, care cu timpul au cuprins tot mai mult din fostele ogoare ale localnicilor.

Mulți localnici au muncit în combinatul siderurgic sin Hunedoara, aflat în apropiere. Autoritățile comuniste au investit resurse uriașe pentru aprovizionarea colosului siderurgic, însă rețelele de apă nu le-au mai prelungit spre toate așezările din împrejurimi.

„Satele au fost cândva populate, dar dacă drumul lasă de dorit, iar școală nu mai este, oamenii au ajuns în situația de a pleca de aici, spre locuri unde au găsit condiții mai bune. Gospodăriile sunt alimentate cu apă de la fântâni, însă în satul Dumbrava mai sunt vreo două fântâni. Un vecin a săpat 120 de metri, puț, și nu a dat de apă. S-au mai găsit izvoare, dar vara, când este secetă, seacă și ele”, spune Valentin, un localnic din satul Dumbrava.

O peșteră spectaculoasă, numită Găunoasa, după numele vechi al satului Dumbrava, se numără printre locurile atractive din împrejurimile așezărilor Cutin și Dumbrava. Alte peșteri, locuite în preistorie, se află pe valea Roatei. la poalele dealului. Și tot aici, un schit înființat în urmă cu un deceniu atrage mii de oameni (video).

Deși sunt căutate de turiști, cele trei sate aflate pe dealurile din împrejurimile Hunedoarei riscă să dispară, cred unii localnici, în lipsa utilităților.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite