Paradă pe drumul spre mormântul lui Arsenie Boca. Lucrările sunt gata de o lună, dar noua şosea va fi inaugurată înaintea sărbătorii de la Prislop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au anunţat inaugurarea noii şosele spre Mănăstirea Prislop, programată în weekend-ul dinaintea comemorării duhovnicului Arsenie Boca. Lucrările sunt gata de peste o lună, dar conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara nu le-a alocat un moment festiv.

Deşi lucrările de modernizare a drumului judeţean spre Mănăstirea Prislop au fost finalizate încă din luna octombrie, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a stabilit abia pentru data de vineri, 24 noiembrie, inaugurarea lor festivă.

Cu câteva zile înainte de comemorarea duhovnicului Arsenie Boca, la Prislop, autorităţile judeţene îi invită pe localnici să asiste la tăierea panglicii pentru cei şapte kilometri de şosea, la modernizarea cărora constructorii au lucrat aproape trei ani.

Lucrările la modernizarea drumului judeţean care străbate satele Silvaşul de Jos şi Silvaşul de Sus şi ajunge în poarta mănăstirii au început în 2015, având o valoare de şapte milioane de lei, fără TVA. Trebuiau finalizate anul trecut, potrivit anunţurilor optimiste ale Consiliului Judeţean Hunedoara.

Drumului Judeţean 687 K a fost lărgit la trei benzi în cea mai mare parte a sectorului de la ieşirea din Silvaşul de Jos, până la Prislop. Pe acest kilometru a fost adăugată o bandă destinată traficului greu, astfel încât lăţimea drumului, pe care în trecut abia se puteau strecura două maşini una pe lîngă alta, a ajuns la nouă metri.

image

Pe acest kilometru a fost adăugată o bandă destinată traficului greu, astfel încât lăţimea drumului, pe care în trecut abia se puteau strecura două maşini una pe lîngă alta, a ajuns la nouă metri. Lucrările au mai însemnat construirea de ziduri de sprijin, asfaltarea pe toată distanţa, reabilitarea podeţelor, amenajarea de rigole, marcaje şi semnalizare rutieră, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Mănăstirea medievală

La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. Lamijlocul secolului XVI, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”.

image

Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite