Obiectele personale ale lui Petru Groza au ajuns la muzeu. Vizitatorii le pot vedea într-o mini-expoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva îi invită pe vizitatori la o mini-expoziţie edicată amintirii lui Petru Groza, omul politic hunedorean devenit primul şef de guvern la instaurarea regimului comunist. Câteva obiecte care i-au aparţinut fostului magnat au fost donate de familia acestuia muzeului.

Turiştii care trec pragul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva sunt invitaţi să admire obiectele purtate de Petru Groza, una dintre politicienii cei mai renumiţi din istoria României.

„Este vorba despre piese care fac parte din colecţia Secţiei de Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane şi care au aparţinut omului politic Petru Groza: calendarul, ochelarii şi tabachera. Ele au intrat în patrimoniul instituţiei noastre în anul 1979, printr-o donaţie a familiei Groza, care a dorit ca muzeul devean să păstreze mai multe obiecte provenind din conacul de la Băcia al fostului prim-ministru”, a informat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.


Cine a fost Petru Groza
Petru Groza a fost unul dintre cei mai puternici demnitari români din secolul XX. A fost moşier, om de afaceri prosper, avocat şi om politic. Deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român, Groza a deţinut cea mai importantă funcţie în primul guvern comunist al României,  instaurat în 1945, cea de preşedinte al Consiliului de Miniştri. Sub conducerea guvernului Groza a avut loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Română. Petru Groza s-a născut la Băcia, judeţul Hunedoara, la 7 decembrie 1884. A urmat clasele primare în localitatea natală, iar cele secundare la Coştei, Lugoj şi Colegiul maghiar reformat din Orăştie. Între anii 1903-1905, a studiat la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice din Budapesta. Din 1905 şi-a continuat studiile la Berlin, apoi la Facultatea de Drept Comercial şi Economie Politică din Leipzig. În 1907 Groza îşi obţine doctoratul în ştiinţe juridice cu distincţia magna cum laude. La întoarcerea în ţară, Groza a practicat avocatura în Lugoj, apoi în Deva.

image

Cariera politică a început-o în Partidul Naţional Român, iar pe 1 decembrie 1918 a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. La alegerile parlamentare din noiembrie 1919, primele pe baza votului universal, Petru Groza a fost ales deputat pe listele PNR. În 8 ianuarie 1933 a fondat Frontul Plugarilor, iar în 6 martie 1945 a devenit prim-ministru, funcţie pe care a ocupat-o până în 2 iunie 1952. A murit în 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani, răpus de cancer.


Vă recomandăm şi:

Petru Groza şi blestemele care l-au urmărit în dragoste. De ce a fost părăsit în ziua nunţii şi cum i-a refuzat o altă domniţă cererea în căsătorie

Petru Groza a fost un personaj istoric important din Româna secolului XX. Omul politic din Deva care a ajuns în fruntea primului guvern comunist de la 1946 a avut o viaţă personală tumultoasă. Logodna cu prima sa iubire i-a fost refuzată, iar spiritul său aventuros din tinereţe i-au transformat ziua nunţii într-un eşec total. Câteva dintre aventurile amoroase ale „burghezului roşu” au fost povestite în volumul său de memorii.

Petru Groza, magnatul cu probleme penale: dosarele cu afaceri dubioase şi calomnii au zguduit România interbelică

CONTROVERSE Avocatul Petru Groza, fost şef de guvern, a fost în perioada interbelică unul dintre cei mai mari magnaţi ai ţării. Afacerile prospere i-au adus şi necazuri în justiţie. Arhivele naţionale din Hunedoara păstrează mai multe dosare în care omul politic era reclamat pentru infracţiuni economice, dar şi reclamant în procese de calomnie.

Apostolii lui Stalin: Petru Groza, ultimul burghez. De la tentativa eşuată de suicid la idila cu Elena Lupescu şi „divorţul decent şi elegant de monarhie“

A fost moşier, fin intelectual şi apropiat al ţăranilor. A fost „tovarăşul de drum“ preferat al comuniştilor români şi al lui Stalin. A girat, din postul de prim-ministru al României, instaurarea regimului comunist şi politicile represive. Petru Groza a fost ultimul burghez.

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist

„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite