Monumente în pericol: cine salvează cele mai vechi biserici din lemn hunedorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe biserici de lemn, vechi, din judeţul Hunedoara au ajuns printre cele mai periclitate situri din statele europene, conform Europa Nostra, o organizaţie internaţională pentru patrimoniu.

În biserica de lemn din Vălari, un sat din Ţinutul Pădurenilor, nu s-au mai ţinut slujbe din 1936. Lăcaşul de cult inclus pe lista monumentelor istorice a rămas abandonat pe un deal din satul hunedorean. Acoperişul îi este protejat cu celofan, iar uşa a fost pusă sub lacăt. Unii dintre localnici susţin că locul bisericuţei vechi de aproape trei secole, ar fi la un muzeu al satului. Alţi hunedoreni care locuiesc în vecinătatea acesteia îşi doresc ca biserica părăsită să rămână pe dealul unde i-a fost locul.

Peste culmea muntelui, o altă biserică veche de lemn pare să îşi trăiască sfârşitul. În Alun mai trăiesc patru oameni, deşi satul are aproape 80 de case şi două biserici: una veche din lemn şi o alta din piatră şi marmură. Ambele sunt pustii, însă bisericuţa din lemn, veche şi ea de trei secole a fost abandonată cu totul. Acoperişul i-a fost protejat de un celofan, dar slujbe nu se mai ţin aici de ani buni.

Situri periclitate
Europa Nostra a inclus pe lista scurtă a celor mai periclitate 11 situri europene în 2014 şi bisericile vechi din lemn din sudul Transilvaniei şi Nordul Olteniei, transmit reprezentanţii Europa Nostra.

Biserica din Vălari, Hunedoara

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei, printre care se numără şi biserici din Hunedoara, se află pe lista organizaţiei internaţionale pentru patrimoniu alături de situri istorice ca mănăstirea Dsegh din Armenia, un sanctuar tracic din Bulgaria, Cartierele istorice Dolcho şi Apozari (Kastoria, Grecia), Sinagoga din Subotica (Serbia) sau Cetatea din Alessandria (Italia).
Biserica veche din satul Alun. FOTO: Adevărul.

image

Cele mai degradate biserici de lemn hunedorene pot fi văzute în satele Vălari, Alun, Dumbrăviţa, Sălciva, Curechiu, Căzărmăneşti şi Gothatea, potrivit Fundaţiei Pro Patrimonio, implicată în proiecte de restaurare a acestor monumente. În judeţul Hunedoara există circa 120 de biserici de lemn, multe dintre ele fiind monumente istorice.
 


Vă recomandăm şi:

FOTO Propunere inedită: lasă oraşul şi vino să trăieşti în satele moţilor, din ţinutul vechilor mine de aur          Zeci de case din satele hunedorene ale Ţării Moţilor au fost părăsite odată cu terenurile lor, după ce minele de aur s-au închis. O primărie a lansat o campanie inedită, menită să îi convingă pe oameni să se întoarcă în zona depopulată de munte.

O poveste din Ţinutul Pădurenilor. Satul în care lăzile de zestre ascund comori         Departe de agitaţia oraşelor, sătenii din Arănieş, unul dintre cele mai mici sate ale Hunedoarei, au păstrat tradiţii vechi de secole. Deşi nu se mai adună în număr mare la sărbători şi nu mai poartă, decât cu ocazii rare, costumele pădureneşti, lăzile lor de zestre au rămas ticsite de obiecte de artă populară, comorile lor cele mai de preţ.

Satul crucilor de piatră care spun poveştile eroilor din războaiele trecute        Sătenii din Cerişor au păstrat un obicei vechi de secole. Aproape fiecare gospodărie a satului de munte din Ţinutul Pădurenilor dezvăluie, prin crucea de piatră din faţa ei, povestea unui erou care a luptat pe fronturile războaielor din trecut, pentru a-şi apăra patria.

Supravieţuitoarele blocului fantomă construit în munţi          Două femei locuiesc într-o fostă zonă industrială de lângă Hunedoara, în apropierea carierei de dolomită din cătunul Crăciuneasa. Bătrânele au rămas unicele locatare ale unui bloc ridicat de comunişti în mijlocul sălbăticiei.

FOTO VIDEO Povestea satului înmărmurit. Alun, ţinutul de poveste cu 80 de case pustii        În cel mai pustiu sat al judeţului Hunedoara locuiesc mai puţin de cinci oameni. Două călugăriţe au grijă de biserica de marmură, un ajutor de cioban s-a stabilit de curând într-una din casele din Alun şi câţiva bătrâni îşi împart timpul şi grijile între gospodăriile din sat şi casele din Deva şi Hunedoara. Aproape 80 de gospodării au rămas însă goale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite