Ministrul Mediului, la Deva: „Vom face controale comune cu cei de la ANAF, la societăţile care au depozitat substanţe periculoase în Hunedoara”
0
Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, s-a aflat, joi, în judeţul Hunedoara şi a susţinut o conferinţă de presă la Deva, pe tema modului în care va funcţiona Garda Forestieră şi a problemelor de mediu semnalate în judeţul Hunedoara.
Ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a susţinut, joi, o conferinţă de presă în Deva, în care a explicat modul în care va funcţiona Garda Forestieră şi atribuţiile angajaţilor noii instituţii de control.
„Generaţiile viitoare vor putea spune că anul 2015 este un an crucial, anul pădurii, al sănătăţii şi trăirii într-un mediu curat. Când spui stop unor tăieri ilegale şi urmăreşti exact masa lemnoasă cum este transportată din pădure până la un agent economic, este un lucru esenţial. Comisarii silvici vor fi extrem de exigenţi, criteriile de selecţie ale acestora sunt dure, ei vor avea parte şi de un test de integritate. I-am avertizat că pretenţiile populaţiei sunt foarte mari faţă de această instituţie, dar ei au toate facilităţile create şi vor trebui să muncească în slujba cetăţeanului”, a afirmat Graţiela Leocadia Gavrilescu.
Ministrul Mediului a încercat să explice şi de ce nu sunt luate cele peste 4.000 de tone de deşeuri toxice, clasate ca substanţe periculoase, depozitate în Hunedoara, Şoimuş şi Mintia. Graţiela Gavrilescu a afirmat că, în urma sesizărilor primite despre situaţia deşeurilor, trei societăţi care au achiziţionat, transportat şi depozitat în Hunedoara reziduurile de plumb au fost amendate şi sunt cercetate penal, ele neavând dreptul şi autorizaţiile necesare să depoziteze aceste substanţe poluante.
„Am constatat că niciuna dintre societăţi nu a funcţionat legal. Am solicitat un control comun, împreună cu ANAF-ul, pentru că mie mi se pare dubios modul în care aceste societăţi îşi desfăşoară activitatea, iar controlul va stabili dacă este vorba aici şi de evaziune fiscală”, a declarat ministrul Mediului.
Graţiela Gavrilescu a afirmat că şi în perioada următoare vor fi efectuate, din nou, analize asupra deşeurilor de plumb şi a solului pe care au fost depozitate în Hunedoara, pentru a se stabili care este nivelul poluării pe care l-au produs acestea.
Ministrul Mediului a adăugat că, în privinţa construirii microhidrocentralei de pe Râul Alb, investiţie contestată de organizaţiile ecologiste, instanţa se va pronunţa asupra legalitţii proiectului, suspendat în prezent.
Vă recomandăm şi:
Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare totală de 150.000 de lei pentru trei societăţi comerciale, după ce peste 2.000 de tone de reziduri de plumb au fost depozitate fără autorizaţie, în curtea unei societăţi comerciale din Hunedoara şi pe malul râului Cerna. Materialele sunt nocive pentru sănătatea oamenilor, însă cei care s-au ocupat de procesarea lor nu au anunţat autorităţile de mediu.
VIDEO Pârâul care trece prin curtea Castelului Corvinilor e sufocat de gunoaie
Pârâul Zlaşti, care trece la poalele Castelului Corvinilor, a devenit o groapă de gunoi localnicii satelor din împrejurimile Hunedoarei şi pentru amatorii de grătare. În ciuda acţiunilor de ecologizare care au avut loc în fiecare an, păstrarea curăţeniei apei a rămas o misiune imposibilă.
Proiectul de reabilitare a celor 20 de de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, nu a demarat până, deşi au trecut mai bine de trei ani de la data în care a fost iniţiat. În prezent, zona care urmează să intre în ecologizare este considerată una dintre cele mai poluate ale Hunedoarei.
În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.
În 1942, celebrul Willy Pragher fotografia de pe meterezele castelului uzinele de fier ale Hunedoarei. Din aceeaşi locaţie, în prezent, cei care privesc spre platforma industrială mai pot vedea doar un turn de răcire ajuns ruină şi, în plan îndepărtat, ruina vechii şcoli de ucenici din combinatul siderurgic al Hunedoarei.
Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.