Video Mare cetate medievală, cu telecabină defectă, după o investiție de patru milioane de euro
0Timp de mai bine de un an de la punerea sa în funcțiune, noua telecabină a Cetății medievale a Devei a rămas, cel mai adesea, nefolosită. Investiția a costat patru milioane de euro și a stârnit numeroase controverse, atât prin costurile sale, cât și prin starea ei.

Patru milioane de euro au fost investite din fonduri de la bugetul local al municipiului Deva pentru modernizarea telecabinei folosite la transportul turiștilor de la poalele Cetății Devei până în incinta ansamblului medieval.
Noul ascensor, cu o capacitate de peste 30 de locuri, a fost inaugurat de două ori în ultimii doi ani. Prima dată, în decembrie 2023, când Primăria Deva a anunțat finalizarea lucrărilor începute în 2021. Totuși, la acel moment, telecabina nu a putut fi folosită de turiști, deoarece lucrările de reabilitare a cetății medievale, desfășurate printr-o altă investiție finanțată de Uniunea Europeană, nu erau încă finalizate.
Inaugurată de două ori, dar folosită rar
La sfârșitul lunii martie 2024, telecabina a fost deschisă pentru prima dată publicului. Însă, la doar o zi după inaugurarea din primăvara acelui an, instalația s-a defectat.
Au urmat săptămâni în care, din diverse motive tehnice, ascensorul a rămas oprit, alternate cu perioade scurte în care turiștii au putut să-l folosească pentru a-și ușura urcarea spre cetatea medievală.
Stația de jos a telecabinei se află la poalele Cetății Devei, în parcarea zonei de agrement. De aici, călătoria spre Poarta I a cetății durează circa 20 de minute, traseul fiind abrupt, obositor pentru persoanele în vârstă și incomod pentru turiștii grăbiți.
Turiștii pot ajunge cu autoturismul până în apropierea Porții I, însă pentru cei care circulă cu autocarul, urcușul este dificil, din cauza străzilor înguste și a pantei accentuate.
Chiar și cei care ajung cu mașina la Poarta I, unde există o mică parcare, nu scapă de efortul urcării: trebuie să parcurgă peste 150 de trepte până în Incinta I a cetății, considerată cea mai spectaculoasă zonă a monumentului istoric, ori să folosească drumul pietruit care urcă în jurul dealului.
Așteaptă autorizarea ISCIR
În cea mai mare parte a anului 2025, telecabina nu a funcționat, iar în prezent este oprită, în așteptarea autorizării și certificării funcționării de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).



















Constructorii instalației, firme din România, trebuie să revină la Deva pentru a verifica și remedia deficiențele, astfel încât aceasta să îndeplinească normele de siguranță prevăzute de lege și să poată fi pusă în funcțiune.
„ISCIR-ul este cel care trebuie să-și dea avizul pentru soluția tehnică propusă de constructor. Noi avem nevoie de datele și de actele corecte care să stea în spatele tuturor motivărilor privind funcționalitatea acestei telecabine. Fără avizul celor de la ISCIR, nu se poate”, a declarat Lucian Rus, primarul municipiului Deva.
Prețul unui bilet pentru transportul cu telecabina este de 20 de lei, fiind singura taxă plătită de cei care vizitează cetatea. Turiștii care urcă pe jos în ansamblul medieval nu sunt taxați. Nefuncționarea telecabinei nu aduce venituri la bugetul local și generează nemulțumire în rândul celor care ajung la poalele Cetății Devei.
Primarul Devei susține că un trenuleț turistic se află în prezent în faza de testare și ar putea fi utilizat pentru transportul turiștilor către monumentul medieval. Totuși, această soluție de compromis, până la repunerea în funcțiune a telecabinei, nu este pe placul tuturor.
„În Hunedoara sunt multe obiective turistice, dar eu vreau ca turiștii pe care îi însoțesc, cu autocarul, să vadă cât mai multe lucruri într-un timp scurt. Dacă parcăm la poalele cetății și drumul până sus durează prea mult, nu este convenabil. E la fel ca în alte locuri unde parcarea nu e chiar în fața obiectivului turistic sau unde turiștii nu găsesc nici măcar ceva de mâncare rapidă”, spune un agent de turism.
Acesta adaugă că turiștii care participă la excursii organizate au început să evite Cetatea Devei din cauza telecabinei nefuncționale, dar și alte locuri precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde au dispărut fast-food-urile din fosta parcare, sau Parcul Dendrologic Simeria, care se confruntă cu lipsa locurilor de parcare.
Cetatea Devei, una dintre cele mai vechi din Transilvania
Cetatea Devei (video) a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe un pinten al Munților Poiana Ruscă, deasupra Văii Mureșului, având un scop militar strategic. În secolul al XV-lea a aparținut familiei Huniazilor, iar ulterior a trecut în posesia mai multor familii princiare din Transilvania.
















În Evul Mediu, cetatea a jucat un rol esențial în apărarea regiunii. Cărturarul Giovanandrea Gromo, sfetnic și expert militar al regelui Sigismund, o descria în secolul al XVI-lea drept „de neînvins”, cu suficiente resurse pentru a rezista ani de zile unui asediu. Două secole mai târziu, Nicolae Bethlen o considera cea mai reușită fortificație din Transilvania și una dintre cele mai solide din Europa, înainte de epoca armelor de foc.
„O solidă fortăreaţă, dificilă şi tare, aflată pe o stâncă abruptă, care îşi înalţă capul până la creştetul cerului, pe marginea fluviului Mureş, căreia din nicio parte nu i se poate pregăti minarea, nefiind cu putinţă de a fi cucerită în vreun fel. Numai dacă va fi luată prin asediu, din cauza foamei, prin predare. Cu toate că fluviul Mureş are un debit îmbelşugat, nici din acea parte nu există nicio teamă. Are o formă în cinci colţuri, cu donjon, turnuri şi creneluri, iar pe bastioanele sale stau tunuri bombardiere, împodobindu-le ca acele de arici. În Ţara Ardealului nu există o altă cetate atât de înaltă, o fortăreaţă întărită, ca şi cum ar fi fost creată de însăşi mâna forţei”, o descria, în secolul al XVII-lea, cărturarul otoman Evliya Çelebi,în Cartea Călătorilor.
O explozie în 1849, din magazia de muniție, a distrus o mare parte a cetății. Ruinele au fost folosite ulterior de localnici pentru construcția de case. Cu timpul, vechea cetate a devenit un reper turistic al Hunedoarei. În ultimul deceniu, cele trei incinte ale sale au fost reabilitate, pe rând, cu ajutorul fondurilor europene atrase de autoritățile locale din Deva.