Iulian Ceia, condamnat în dosarul comorilor, s-a mutat în Turcia pentru a amâna procesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul “comorilor dacice” va fi reluat abia anul viitor. Curtea de Apel Alba Iulia a decis acordarea unui nou termen de judecată în cazul hunedorenilor acuzaţi de furtul şi traficarea tezaurelor de brăţări din aur, stabilit pentru luna februarie a lui 2010.

“Iulian Ceia (n.r. condamnat la 12 ani de închisoare), unul dintre inculpaţi, nu s-a prezentat la proces. El a înştiinţat instanţa că şi-a schimbat domicilul în Turcia, o ţară din afara UE. Procedurile prin care va fi citat sunt mai greoaie”, a declarat astăzi Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Potrivit reprezentantului instanţei din Alba Iulia, următorul termen al procesului “comorilor dacice” a fost stabilit la 12 februarie 2011, dată până la care vor fi făcute demersurile pentru citarea, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a lui Iulian Ceia.

Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro

Judeţul în care se face trafic cu orice, de la brăţări din aur la locomotive cu abur

Iulian Ceia şi ceilalţi 11 învinuiţi din dosarul comorilor dacice au fost condamnaţi la sfârşitul anului trecut, de Tribunalul Hunedoara, la pedepse cuprinse între şapte şi 12 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri către Ministerul Culturii în valoare de 1,6 milioane de euro. Au fost acuzaţi de furtul şi traficarea unor tezaure de bijuterii descoperite ilegal în siturile arheologice din zona Orăştiei.

Trafic cu ouă de dinozaur şi carapace de broască preistorică, furate din siturile paleontologice

Audieri tensionate la Judecătoria Deva, în procesul pentru traficul comorilor dacice

Decizia instanţei hunedorene a fost contestată, iar dosarul a fost repus pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia, unde este judecat de la începutul acestui an.

“Cineva, nişte persoane, mi-ar fi dat nişte obiecte de patrimoniu pe care eu le-aş fi vândut unor oameni politici. Asta e cazul.Din martor am devenit inculpat. M-au arestat, procesul a durat cinci ani şi sunt condamnat, în prezent, la 12 ani cu executare pentru o faptă care nu a fost încadrată în timp.

Adică, să spună aceşti procurori şi judecatori când am comis fapta asta şi imprejurarile în care am făcut-o. Ce am luat, de la cine, când… Atenţie! Eu aici nici nu mă dezvinovăţesc, nici nu spun că am făcut sau nu. Eu doar spun că un judecător, la comanda cuiva, împreună cu procurorul m-au acuzat şi condamnat că eu am făcut ceva fără să spună ce şi când”, a declarat Iulian Ceia, într-un interviu acordat recent, pentru blogul www.umbluliber.com.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite