Video Întâlnire plină de emoții cu un urs, în Retezat. Cum au reacționat oamenii pentru a evita pericolul VIDEO
0Câteva imagini cu un urs, surprinse în Parcul Național Retezat, ar putea da fiori celor care se aventurează pe munte. Oamenii care au întâlnit animalul sălbatic au reușit să evite pericolul.
Un urs a apărut în calea unor călători din Parcul Național Retezat. Claudia Danău, biolog în cadrul administrației rezervației naționale a reușit să surprindă animalul sălbatic în câteva imagini, pe care le-a publicat pe pagina de Facebook (video). Ursul părea să aibă o rană mai veche în zona feței, posibil în urma unei lupte cu un alt „rival”.
„Noi am văzut prima dată urmele și apoi l-am vazut și pe el pe marginea drumului, într-o poieniță. Avea buza ruptă și cred că îi lipsește și o bucățică din mandibulă. Dar rana este veche, vindecata. S-ar fi luptat cândva, cu alt urs și a fost ranit în urma luptei, probabil în perioada de împerechere. Cu noi a fost pașnic. Când ne-a simțit, a plecat în pădure, dar a durat ceva. Am stat în liniște și nemișcați și atunci nu ne-a văzut, dar a simtit într-un final mirosul”, spune angajata din Parcul Național Retezat, autoare a mai multor fotografii cu flora și fauna sălbatică din Munții Retezat.
Animalele sălbatice trebuie ocolite și privite de la distanță, menționează aceasta, mai ales în Retezat unde nu sunt obișnuite cu prezența omului.
Urși în Retezat, de evitat
„Foarte important este și să nu țipăm sau să facem gălăgie, ori să alergăm, că atunci s-ar putea să se simtă amenințate și să ne atace”, spune Claudia Danău. Un binoclul este util în drumețiile prin sălbăticie și este de asemenea important ca turiștii care ajung pe munte, în locuri mai puțin călcate de oameni, să nu se aventureze singuri în expediții.
Parcul Național Retezat, tărâmul animalelor sălbatice
Înființat în 1935, Parcul Naţional Retezat ocupă o suprafață de aproape 40.000 de hectare și are o faună diversă, care cuprinde peste 50 de specii de mamifere. Cele mai multe trăiesc în zone mai puţin explorate de oameni. Munții sunt stăpâniți de urși, care în timpul verii își fac simțită prezența în apropierea stânelor, iar toamna ajung uneori în preajma livezilor mărginașe de la poalele munților. Cel mai adesea, urșii preferă pădurile liniștite, puțin umblate de oameni.
„Prezența ursului brun (Ursus Arctos) în Parcul Național Retezat demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Existența populației de urs, demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare. Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guvernează cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos”, informa, recent, administrația Parcului Național Retezat (ANPR), care a publicat și în trecut imagini cu urși care trăiesc în rezervație.
Și alte animale pot fi văzute în Parcul Național Retezat. Lupii se deplasează pe distanțe mari, iar iarna se adună în haite, preferând zonele joase de la poalele munților. Vulpile pot fi văzute uneori în preajma cabanelor și locurilor de popas, în căutarea hranei, sau în zonele de stâncărie. Mistreții pot fi întâlniți în pădurile de fag sau în poienile molidișurilor.
Caprele negre ocupă în număr mare golurile alpine, piscurile și custurile munților, iar în timpul iernii coboară la etajul inferior al acestora în căutarea hranei. Cerbii, căpriorii, râșii și pisicile sălbatice pot fi întâlniți și ei în pădurile din Retezat, iar în zonele alpine sunt populații de marmote.