Video Întâlnire neașteptată cu o familie mare de urși, în Munții Parâng. Reacția animalelor sălbatice VIDEO
0Munții Parâng oferă iubitorilor de natură o mulțime de motive pentru a-i explora, chiar dacă ținutul este stăpânit de animale sălbatice. Urșii sunt în mediul lor natural pe pajiștile masivului, iar călătorii îi pot întâlni adesea.

Un grup de turiști care a urcat la sfârșit de săptămână din stațiunea montană Parâng, pe traseul Vârful Cârja - Custura Cârjei - Lacul Verde - Tăul înghețat - Vârful Mija - Lacul Mija - stațiunea montană Parâng a avut parte de o întâlnire neobișnuită.
O ursoaică însoțită de trei pui a apărut în calea drumeților, însă la scurt timp cele patru animale sălbatice s-au îndepărtat, pierzându-și urma pe pajiștile acoperite cu jnepeniș. Attila Dobai a surprins în imagini familia numeroasă de urșit din Munții Parâng (video - Atilla Dobai).
Urșii din Parâng coboară și în orașele de la poalele munților
În ultimii ani, numărul urșilor din Munții Parâng a crescut, iar adesea pot fi văzuți coborând în zonele locuite de la marginea orașelor din Valea Jiului. Vara, animalele sălbatice din Parâng își fac cel mai frecvent simțită prezența.












În 2022, autoritățile din Petroșani au interzis accesul în Parcul Brădet din municipiu, pentru că pădurea de la marginea sa era cutreierată de câțiva urși în căutarea fructelor sălbatice. Și în alte locuri mărginașe de la marginea Petroșaniului, la poalele munților Parâng localnicii au trecut prin emoția întâlnirii cu urșii.
„Zona Parâng este puternic împădurită, există hrană din belșug, iar condițiile de înmulțire sunt optime pentru ursul brun. Gestionarul fondului cinegetic menționează că înmulțirea acestora este necontrolată, iar în lipsa unor măsuri ferme la nivel național conflictele om-urs ar putea să fie din ce în ce mai frecvente”, informa Primăria Petroșani.

Până în prezent, nu au fost semnalate incidente grave cauzate de urși. Recomandările specialiștilor sunt ca, în cazul în care semnalați prezența unui urs, păstrați distanța față de acesta, nu încercați să vă fotografiați cu el sau să îl hrăniți. Chiar dacă poate părea inofensiv, pericolul poate fi major, atenționau reprezentanții primăriei.
Munții care zgârie norii
Munții Parâng se întind la răsărit de Valea Jiului și se disting în lanțul muntos al Carpaților sudici prin numeroasele creste montane stâncoase, sub care se găsesc circurile glaciare – așa numitele căldări, cu pereții aproape verticali, în interiorul cărora se aflau în trecut calotele ghețarilor.
Câteva lacuri glaciare (Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat) împodobesc acum munții cei mai înalți din vestul României.
În Hunedoara, cele mai populare trasee din Munții Parâng încep din stațiunea montană Parâng (video), unde călătorii pot ajunge mai ușor, cu telescaunul și pe noua șosea alpină.
De aici, potecile urcă spre crestele de peste 2.300 de metri ale masivului. Cel mai înalt dintre vârfuri este vârful Parângul Mare (2.519 metri), iar în împrejurimile sale alte trei creste (Gemănarea, Stoiniţa şi Cârja) depăşesc 2.400 de metri. Alte 15 vârfuri din Munții Parâng au fiecare 2.300 de metri.