În spital din cauza ciupercilor: Valeria Gheară s-a intoxicat cu ghebele culese de soţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii preconizează că Valeria Gheară va fi externată săptămâna viitoare.
Medicii preconizează că Valeria Gheară va fi externată săptămâna viitoare.

Vrând să se aprovizioneze pentru iarnă, hunedoreanca intenţiona să facă zacuscă de ciuperci. Aflată în spital încă de săptămâna trecută, femeia din Simeria Veche a fost la un pas de a intra în comă . În prezent, starea sa este bună.

Citeşte şi:

Ororile Spitalului Judeţean din municipiul Deva au devenit subiect de film

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva concediază zugravi ca să angajeze medici

Valeria Gheară a ajuns în spital din cauza ciupercilor otrăvitoare pe care soţul său le-a cules din pădure. Hunedoreanca de 58 de ani nici nu se aştepta să păţească aşa ceva. An de an obişnuieşte să facă zacuscă din ghebe de toamnă şi niciodată nu a păţit nimic. Până acum câteva zile.

Soţul a venit acasă cu un coş plin de ciuperci. I s-a părut însă că nu toate ar fi bune de mâncat, aşa că o parte le-a pus  dedesubt, iar pe cele frumoase deasupra. Le-am aruncat pe cele rele, dar degeaba, că deja intraseră în contact cu cele comestibile”, a declarat Valeria Gheară.

Cel care i-a confirmat că, într-adevăr, o parte din ciuperci erau otrăvitoare a fost un vecin, biolog.  Paradoxal, prima dată i s-a făcut rău soţului şi abia după două zile ei. Când a venit la spital să ia analizele bărbatului, hunedoreanca nu a mai plecat, ci s-a internat în stare gravă.

Pentru că nu a vomat şi nu a avut scaune, ca în cazul soţului, toate toxinele pacientei au rămas în corp. A fost la un pas de a intra în comă. Pentru a putea să o readucem pe picioare, a trebuit să efectuăm o intervenţie complicată. Practic, i-am spălat tot sângele, l-am detoxifiat, şi l-am reintrodus în organism”, a precizat Maria Dăncescu, şefa secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.


Nu e singurul caz
În ultimele două săptămâni, 12  hunedoreni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe cu  ameţeli puternice, greţuri şi o stare generală proastă de sănătate. Totul din cauza ciupercilor otrăvitoare. Culegătorii care s-au transformat cu propria mână în victime sunt, în general, din zonele Orăştie, Brad, Deva şi Ilia.

Simptomele cu care bolnavii s-au prezentat la spital vizează ameţeli puternice, slăbiciune, greaţă, vărsături şi diaree. Iniţial, patru pacienţi au fost internaţi, însă acum doar unul singur mai e în spital. Restul cazurilor nu au fost grave. Prin urmare, au fost tratate în ambulatoriu”, a adăugat doctorul Tănase Popa, şeful UPU Deva.


Îţi pot pune capăt vieţii
Odată cu venirea toamnei, ciupercile reprezintă unul dintre alimentele de bază, mulţi hunedoreni folosindu-le pentru provizii de iarnă. Nu toate sunt însă comestibile. Cele otrăvitoare seamănă foarte bine cu cele bune pentru mâncare, tocmai de aceea sunt uşor de încurcat. Persoanele care ajung să consume ciuperci otrăvitoare ajung automat pe patul de spital. Pentru a evita astfel de situaţii, medicii recomandă ciupercile luate doar  din magazine şi nu culese, la întâmplare, din pădure. Odată înghiţite, substanţa otrăvitoare atacă ficatul şi rinichii, poate induce coma şi chiar decesul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite