Gavrilă Telcian face biserici în miniatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deveanul a realizat în atelierul său de „după uşa din bucătărie” macheta în lemn a peste 500 de locaşuri de cult româneşti.

Profil:

Născut. 26.02.1943
Educaţie. Şcoala Militară de Subofiţeri
Experienţă. Peste 40 de ani de „scobit” în lemn
Familie. Văduv, are doi  copii

Militar de carieră, „APV”-ist,  om al rigorii cazone, Gavrilă Telcian nu ar fi avut practic de ce să-şi încarce existenţa  cu  practica cioplitului în lemn. Dar aşa cum, din plăcere, unii în timpul liber merg la pescuit, alţii fac rebus, deveanul s-a dovedit a fi ceva mai activ. A devenit meşteşugar de plăcere.
„Nu ştiu de unde vine chestia asta cu cioplitul în lemn, dar plăcerea asta o am de mic copil, de acasă”, a spus Gavrilă Telcian.

„Armata” de 500 de biserici

Fostul militar, pensionat acum, s-a remarcat în unitatea sa cu creaţiile realizate în lemn.  „În acea vreme lucram case memoriale. Am făcut după fotografie Bojdeuca din Ţicău a lui Creangă, casa memorială Labiş şi alte câteva. Comandantul m-a trimis cu ele la Cântarea României, dar nu am prea avut succes. Cineva mi-a spus „«Tovarăşu’, încearcă ceva folclor nou. Cu Labiş nu prea merge»”, îşi aminteşte Gavrilă Telcian.Din 1989, preocuparea  pentru realizarea de machete în lemn a deveanului s-a fixat pe lăcaşuri de cult.

„Am realizat la scară redusă machetele a peste 500 de biserici de pe întreaga Vale a Mureşului şi din Banat. Majoritatea acestor lucrări le-am donat bisericilor şi pot fi văzute acolo. Am machete expuse şi într-un locaş de cult de pe Muntele Athos, dar şi în China, într-un templu budist. Nu am cerut niciodată bani pe lucrările mele. Nu sunt deloc un spirit mercantil. Pentru că le-am făcut macheta bisericii unde slujesc, îi rog doar pe preoţi să se roage pentru mine”, spune Gavrilă Telcian.

Cea mai dificilă creaţie a artizanului este o biserică dintr-o localitate bistriţeană care are nouă turnuri şi două etaje. „Macheta are aproape un metru înălţime şi mi-a luat aproape două luni să o realizez”, spune fostul militar.Cu o simplă fotografie ca model, hunedoreanul poate executa în lemn aproape orice element arhitectonic, mai puţin cupole sferice pentru care nu are tehnologia necesară.

image

Cu Catedrala Banatului în braţe...

Un cuţit la sute de machete

Şi pentru că am pomenit de tehnologie, în atelierul său „din spatele uşii de la bucătărie” Gavrilă Telcian îşi creează machetele folosind doar două obiecte: un cuţit şi, la nevoie, o pânză de bomfaier. „Lucrez în lemn moale de molid sau tei. Tranşez lemnul în piese potrivite pentru machetă, beţe, beţişoare, scândurele. După care le cioplesc cu cuţitul în forma finală. Urmează asamblarea lor prin lipire cu aracet special, iar la final le lăcuiesc”, spune Telcian. 

Întrebări şi răspunsuri

Practic, ce înseamnă machetele pentru dumneavoastră?
Un prilej de a-mi face o bucurie mie şi celor dragi. În familie sunt aşteptat cu nerăbdare în vizită de cei mici pentru că ei ştiu că nu vin niciodată cu mâna goală: am o machetă cu mine.

Cât durează realizarea unei machete?
În medie, o lună.

Dacă ar fi să o vindeţi,  cu ce preţ  aţi realiza o machetă?
Habar nu am. Oare 100 de lei ar fi prea mult?

Ce-i place
„Sunt un om liniştit care pune preţ pe viaţa de familie şi tihna căminului. E cel mai valoros lucru în viaţă”, mărturiseşte Gavrilă Telcian.

Ce nu-i place
Respinge infatuarea, prefăcătoria şi minciuna semenilor. Sunt păcate care au efecte devastatoare în relaţia dintre oameni. 

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite