FOTO Imagini rare din istoria zilei de 1 Mai: cum sărbătoreau hunedorenii în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
0Arhivele combinatului din Hunedoara au păstrat o serie de fotografii rare din anii 1958 – 1960, în vremea în care liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej se afla la conducerea ţării. Imaginile prezintă modul în care se desfăşurau manifestaţiile dedicate „Zilei muncii” în centrul vechi al Hunedoarei. Arată faţa unei lumi uitate şi aproape imposibil de imaginat de tot mai mulţi dintre hunedorenii care nu au prins acele vremuri.
1 mai 1958. Centrul vechi al Hunedoarei. Mii de oameni încolonaţi de-o parte şi de cealaltă a străzii principale care dă în piaţa oraşului aşteptau trecerea alaiului închinat zilei de 1 mai, liderilor comunişti din ţară, a fantomei lui Lenin şi a conducătorului sovietic I.V. Stalin.
Prim-planul este luat de Gheorghe Gheorghiu-Dej, cel care se afla în acea vreme la conducerea ţării. Tabloul care îl înfăţişează, purtat de doi hunedoreni, conduce parada carelor alegorice ce trece prin faţa primăriei, a catedralei şi a clădirilor istorice din târgul Hunedoarei. În urma tabloului au fost încolonate maşinile acoperite de steaguri roşii şi de lozinci şi mesaje specifice acelor timpuri: Trăiască 1 Mai, Pace, Trăiască lupta popoarelor pentru pace, democraţie şi socialism.
Sărbători pe tematică socialistă
Remorcile acestora au fost transformate în scene pe care hunedorenii prezentau teatral activitatea din combinat. Alte care alegorice erau ocupate de localnici îmbrăcaţi în costume populare. Carnavalul continua cu mitingul oamenilor muncii, dar nici copiii nu erau învoiţi de la manifestare. O imagine veche prezintă un grup de elevi participanţi la paradă, pe biciclete şi triciclete. Evenimentele didicate zilei de 1 Mai continuau cu spectacole folclorice şi scenete, iar în alţi ani de comunism hunedorenii erau chemaţi să se înghesuie în tribunele stadionului din localitate pentru a asista sau a se implica în coregrafiile tradiţionale ale sărbătorii comuniste.
Ziua de 1 Mai putea fi, totuşi, şi un motiv de distracţie. În zona Hunedoarei au existat o mulţime de locuri de agrement invadate de localnici cu ocazia acestei zile.
Vă recomandăm şi:
FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei
FOTO Ce dezvăluiau cele mai admirate imagini din istoria echipei Corvinul
FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania
FOTO Cum arată „casa bântuită” care va adăposti Muzeul Fierului din Hunedoara