FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei
0Aproape un secol şi jumătate a trecut de la construirea primului furnal al uzinelor de la Călan, devenite până înainte de 1989 unul dintre cele mai importante centre siderurgice din Transilvania.
În anii comunismului, uzinele de cocs şi fontă în jurul cărora s-a dezvoltat Călanul au fost transformate într-un combinat siderurgic, întins pe aproape 60 de hectare. Înainte de 1989, în Combinatul „Victoria” lucrau circa 8.000 de oameni din Călan şi împrejurimi: produceau fontă cenuşie, cocs, cărbune, smoală, sobe Vesta şi calorifere. Declinul industriei grele şi privatizările din anii de tranziţie post-decembristă au dus la prăbuşirea treptată a combinatului.
În prezent, cei care ajung pentru prima dată în zona Călanului mai au puţine indicii că aici a funcţionat un combinat siderurgic, că în anii trecuţi cerul Călanului era acoperit de fumul întunecat ieşit prin coşurile uzinei şi atmosfera era irespirabilă din cauza mirosului de cocs. Construcţiile industriale au fost puse, în cea mai mare parte a lor, la pământ.
Oraşul navetiştilor poate reveni la viaţă
Combinatul a reprezentat, timp de decenii întregi, principala sursă de venit a miilor de familii care locuiau în zonă. “Dispariţia uzinelor a transformat oraşul dintr-unul în care oamenii veneau să muncească din satele şi oraşele din împrejurimi într-unul de navetişti, către Deva, Orăştie sau Hunedoara”, spune Florin Jurj, viceprimarul Călanului.
Anii următori ar putea schimba destinul oraşului din care siderurgia a dispărut complet. Peste 40 de hectare din vechea platformă industrială “Victoria” au intrat într-un proces de ecologizare, un proiect de aproape 20 de milioane de euro finanţat de Uniunea Europeană şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Terenul pe care au funcţionat furnalele, turnătoriile, cocseria şi cea mai mare parte a secţiilor vechiului combinat va deveni parc industrial, în următorii doi ani. “Ne-am angajat ca, în următorii zece ani, în noul parc industrial să fie create 1.000 de locuri de muncă”, adaugă viceprimarul Florin Jurj.
În prezent, Călanul se confruntă, la fel ca majoritatea oraşelor monoindustriale din judeţul Hunedoara, cu o rată ridicată a şomajului. Foştii siderurgişti au fost lipsiţi de noroc în găsirea unor noi locuri de muncă în domeniu. Cei care s-au reorientat pe piaţa muncii şi-au putut găsi, în zonă, locuri de muncă la o fabrică de lenjerie intimă, la cablaje, în construcţii de drumuri sau la o fabrică de instrumente medicale.
Un secol şi jumătate de industrie
Potrivit datelor din monografia oraşului Călan, primul furnal din zona Călanului a fost construit începând cu anul 1869 şi a fost pus în funcţiune doi ani mai târziu. La patru ani după ce a fost aşezată piatra de temelie a centrului industrial, a fost pus în funcţiune şi al doilea furnal, ridicat de către societatea „Kronständer Verein”, care deţinea şi minele de la Teliuc. În anul 1916 Uzina Călan, producătoare de fontă, în jurul căreia s-a dezvoltat apoi oraşul de pe malul râului Strei a ajuns la 1.117 angajaţi. În vremea comunismului uzinele au fost transformate în combinat siderurgic, iar muncitorilor care erau încadraţi pe un post în cadrul întreprinderii le erau oferite apartamente în blocurile nou ridicate. Oraşul Călan şi satele aparţinătoare numără în prezent aproximativ 12.000 de locuitori.
Vă recomandăm şi:
FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania
FOTO Cum arată „casa bântuită” care va adăposti Muzeul Fierului din Hunedoara